Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

"Готуємо як для синів»: жителька Збаража перетворила домашню кухню на волонтерську

З перших днів повномасштабної війни на домашній кухні збаражчанки Любомири Бедрій кипить робота. Тут місцеві господині готують страви для наших військових. За два роки передали волонтерами на передову тисячі вареників, гречаників, бендериків та енергетичних батончиків.

"Готуємо як для синів»: жителька Збаража перетворила домашню кухню на волонтерську

З перших днів повномасштабної війни на домашній кухні збаражчанки Любомири Бедрій кипить робота. Тут місцеві господині готують страви для наших військових. За два роки передали волонтерами на передову тисячі вареників, гречаників, бендериків та енергетичних батончиків.

1 рік тому Джерело:

 

ДО ВОЛОНТЕРСТВА ДОЛУЧИЛАСЯ ЩЕ ПІД ЧАС АТО 

 

Пані Люба до волонтерства долучилася ще під час АТО. У Збаразькому коледжі з посиленою військовою та фізичною підготовкою разом із іншими жінками вона ліпила вареники. 

 

– Коли почалося повномасштабне вторгнення, до мене підійшов керівник громадської організації «Максимівська ініціатива» Михайло Хомишак і попросив приготувати для захисників партію ведмежих вушок, – пригадує Любомира Бедрій. – Я відразу повідомила про це своїх подруг і сусідок. Оскільки чоловік мій хворіє і я не могла надовго його залишати самого, запропонувала жінкам зібратися у нашому домі. Наступного ранку на моїй кухні вже кипіла робота. Прийшло сімнадцять жінок. Були й такі, яких я бачила вперше. Спочатку я гадала, що попрацюємо у мене день-два, а далі знову збиратимемося в коледжі. Але сталося так, що моя домашня кухня перетворилася на волонтерську. 

 

Вже за кілька днів пані Любомирі зателефонувала активістка «Максимівської ініціативи» Надія Тлумацька і запропонувала виготовити для наших хлопців енергетичні батончики. 

 

– Тоді це завдання для мене було не з простих, – зізнається жінка. – По-перше, я не знала, як їх робити. Коли почала шукати в інтернеті рецепт, виникло інше питання: де взяти необхідні продукти для батончиків? Вирішила написати про це у вайбер-групах нашої парафії, супермаркету та спільноті церковних сестриць. Наступного дня двері нашої хати не зачинялися. Одні несли сухофрукти, інші мед, хтось приносив гроші. Приходили люди, яких я навіть не знала. Ми відразу взялися за роботу. Потім почали виготовляти для військових вітамінну суміш із меду, лимону та імбиру. 

 

Людмила Бедрій (крайня зліва) перетворила домашню кухню на волонтерську.

 

ЗА ОДИН ДЕНЬ – ДВІ ТИСЯЧІ ВАРЕНИКІВ

 

На кожне завдання збаразькі волонтерки реагували оперативно і так само швидко його виконували. Так і у жіночого волонтерського об’єднання з’явилася назва – «Батальйон швидкого реагування та приготування».

 

– На нашій волонтерській кухні ми збираємося три рази на тиждень, – розповідає пані Любомира. – Роботу починаємо в одинадцятій годині і закінчуємо в сімнадцятій. За один день робимо дві тисячі вареників із картоплею, по пів тисячі гречаників, бандериків і ведмежих вушок. Влітку консервуємо огірки та перець, восени квасимо капусту. На Різдво вудили для наших хлопців ковбасу. Вареники та вушка відварюємо, поливаємо смальцем із шкварками. Раніше фасували все у відра, тепер – у вакуумні пакети. Взяли в оренду морозильну камеру, де складаємо всю готову продукцію. У нас завжди є запас. Бо будь-якої миті можуть зателефонувати волонтери і повідомити, що їдуть на фронт і треба завантажити машину. 

 

Переважно ми співпрацюємо з «Максимівською ініціативою», тернопільським волонтером Василем Коньком, збаразькою волонтеркою Орисею Куницькою. Звертаються до нас і волонтери з інших міст. Наш син Назарій, який є парохом на Гусятинщині, також часто возить допомогу на фронт. Не раз телефонують родичі військових і просять енергетичні батончики. Буває, що захисники повертаються на Схід після відпустки, ми також передаємо їм наші страви. 

 

 

ЛЮДИ ДОВІРЯЮТЬ І ДОПОМАГАЮТЬ

 

Коли хтось каже, що військовослужбовці забезпечені харчами і нічого не потребують, господині із «Батальйону швидкого реагування та приготування» на це не зважають. Кожен воїн в окопі має мати часточку дому. Бо домашня їжа – найсмачніша. Про це говорять і самі захисники, коли смакують збаразькими варениками. «Ми наче вдома побували», – зізнаються.

 

– Це для нас найбільша вдячність і стимул, – каже Любомира Бедрій. – Наше завдання – підтримувати хлопців. І ми стараємося це робити, як можемо.  Нині наша кухня тримається на донатах і жіночій праці. Війна людей неабияк згуртувала. На будь-який заклик збаражчани реагують дуже швидко. Вже не раз помічаю: одного дня закінчилися продукти і гроші, а наступного ранку вже є все. Бувало, йду містом, чую хтось гукає: «Пані Любо, візьміть кілька гривень на смаколики для наших хлопців». Люди довіряють і допомагають. Є серед них такі, що роблять це з перших днів повномасштабної війни. І в нашому батальйоні одні й ті самі жінки трудяться ще з лютого 2022 року. Навіть моя 85-річна мама працює з великим завзяттям. Війна зачепила кожного. Для нас усі військові – рідні. Ми хочемо, щоб солдати знали, що ми їх любимо і чекаємо. Бо вони усі наші. Ми готуємо для них страви як для своїх синів. Усе робимо з любов’ю і з Божою допомогою. Кожен день починаємо з молитви і благословення мого чоловіка о. Михайла. 

 

Пані Любомира зізнається, що коли вранці схоплюється з ліжка, найперше думає, що їй треба зробити впродовж цього дня, як втиснути все заплановане в його часові межі. Усі її домашні турботи, що раніше здавалися важливими, відходять на другий план.

 

– І так думає кожна господиня нашого батальйону, – говорить Любомира Бедрій. – У нас така душевна компанія! І настрій у нас також бойовий. Бо маємо одну спільну мету – перемогу.

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

Фото надала Любомира Бедрій

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
На Тернопільщині суттєво зменшилася кількість хворих на грип та ГРВІ: допомогли погода і… канікули
З 25 жовтня по 2 листопада на Тернопільщині більшість шкіл мали осінні канікули. За цей тиждень в області суттєво знизилася кількість хворих на грип та ГРВІ. Про це сповістили у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
2 години тому
Держава щороку виділятиме 200 млн грн на будівництво овочесховищ
Наступного року Міністерство економіки України запустить нову програму безповоротної допомоги у формі грантів для спорудження сучасних овочесховищ. Щорічний бюджет становитиме 200 млн грн. Про це повідомив депутат Степан Чернявський.
2 години тому
Не поспішайте мульчувати тирсою: головні помилки та безпечні альтернативи
Тирса здається зручним і дешевим матеріалом для мульчі, але при неправильному використанні вона може більше нашкодити, ніж допомогти. Свіжа тирса забирає з ґрунту азот, закислює землю та створює умови для виникнення і розвитку грибка.
2 години тому
У ПАП «Агро Інвест» на Гусятинщині впроваджують нові напрями агровиробництва
Турботи хліборобського року в ПАП «Агро Інвест» у селі Коцюбинці Васильковецької громади на Гусятинщині на завершенні. Тепличне господарство, до якого цьогоріч була особлива увага, як каже директор «Агро Інвесту» Андрій Хабінець, «вже відпочиває». Але активно триває закладання основи під урожай наступного року: завершують посів озимої пшениці та озимого ячменю, ще чекає відповідних погодних умов для обмолоту соєва площа. Через затяжні дощі та надмірну вологість роботи в полі цієї осені ускладнені.
2 години тому
«Ми більше не воюємо всією країною»…
Триває четвертий рік найжорстокішої й найтривалішої війни з усіх, які знала сучасна Європа. На початку ми вистояли, коли ніхто не вірив, що зможемо. Ми зупинили ворога, який ішов на Київ, Харків, Чернігів, Миколаїв. За цей час ми зробили багато. Але сьогодні, через чотири роки, дедалі важче не помітити тривожну правду: ми більше не воюємо всією країною.
4 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.