Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Іван Чайківський: «Бавовник стає дефіцитом, тому треба вирощувати його в Україні»

Верховна Рада в цілому ухвалила законопроєкт про спрощення обігу насіння бавовнику, який потрібен для виробництва пороху. Про деталі законопроєкту «Суспільне» дізнавалося від його співініціатора, народного депутата, секретаря комітету з питань аграрної та земельної політики Івана Чайківського.

Іван Чайківський: «Бавовник стає дефіцитом, тому треба вирощувати його в Україні»

Верховна Рада в цілому ухвалила законопроєкт про спрощення обігу насіння бавовнику, який потрібен для виробництва пороху. Про деталі законопроєкту «Суспільне» дізнавалося від його співініціатора, народного депутата, секретаря комітету з питань аграрної та земельної політики Івана Чайківського.

2 роки тому Джерело:

- Пане Іване, для чого в Україні зараз така ініціатива і для чого використовують бавовник? 


- Найперше, ініціатива вийшла із потреби, бо бавовник використовується у виробництві пороху і сьогодні Україна його імпортує. І ми прекрасно розуміємо, що у зв’язку з війною на світових ринках ціна на бавовник дуже різко зросла і його все одно не вистачає. З історії ми знаємо, що бавовну колись вирощували в Одеській області (Бесарабія), але вже з приходом радянської влади вона розподілила вирощування по зонах і фактично Казахстан, Узбекистан та інші республіки забрали на себе вирощування бавовни. Тому настав момент відродити виробництво бавовни в Україні. Звичайно, наразі це не буде у великих масштабах, але бавовна стане ще одним продуктом, культурою, яка не потребуватиме складної логістики, з якою стикаються зараз аграрії. Все буде перероблятися в Україні. А ще – це наша безпека. 


- Розкажіть у чому суть цього законопроєкту?


- Цей законопроєкт дає можливість привезти насіння, за спрощеною процедурою зареєструвати і вже можливо цього року вдасться трохи посіяти. Для кожного аграрія щось нове – це ризик. Наприклад мій колега Степан Чернявський, зустрічаючись з аграріями Одещини, переконує їх у тому, аби спробували вирощувати таку нову для себе культуру, з якою вони раніше не працювали. Я думаю, що разом нам усе вдасться.  


- Ми імпортували бавовник з Киргизстану, чи звідки? 


- Є різні джерела, але маємо важливу інформацію, що росія викупили бавовник у середньоазійських країн включно з 2026 роком. Тому бавовник стає великим дефіцитом і проблемою. Я думаю, що українські аграрії підставлять плече нашому оборонпрому і таку культуру як бавовник нам вдасться вирощувати в Україні.  


- А чи багато гектарів ми повинні засіяти бавовником, аби забезпечити власні потреби? 

 

- За різними оцінками, потреба українського оборонпробу – близько 10 тис. тонн. Це плюс-мінус десь 30 тис. га землі. Це не дуже велика кількість і вона не є критичною. Кілька десятків сільгосппідприємств можуть спокійно вирощувати в себе бавовник.  
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
На Тернопільщині вдруге за тиждень загорівся комбайн
На Бучаччині Тернопільської області 27 жовтня близько 17.00 години виникла масштабна пожежа, внаслідок якої на жнивному полі повністю згорів сільськогосподарський комбайн. Це вже другий випадок займання комбайна в регіоні протягом одного тижня.
23 хвилини тому
Виробники ягід підбили підсумки сезону-2025
Асоціація «Ягідництво України» підбила підсумки ягідного сезону-2025. Виробники ягід розповіли, які ягідні культури виявилися найбільш прибутковими в сезоні, які проблеми були в галузі ягідництва та як коливалися ціни на готову продукцію.
41 хвилина тому
Малозабезпеченим виплатять по 6 500 грн: хто отримає в першу чергу
Кожна українська сім'я з низькими доходами має право на додаткові виплати. Про нову ініціативу повідомили в Міністерстві соціальної політики. Зокрема, в Мінсоцполітики пояснили, що в рамках проєкту «Тепла зима» буде оформлено допомогу малозабезпеченим сім'ям.
17 годин тому
Чому восени та взимку треба їсти сало: причини, про які мало хто здогадується
Коли надворі стає прохолодно, організм потребує додаткової енергії, щоб зігрітися та підтримати імунітет. Звичайне сало може стати одним із найкращих «зимових» продуктів. Воно не лише допомагає зберігати тепло, а й підтримує роботу серця, шкіри та нервової системи.
24 години тому
Листопад на городі, в саду та квітнику
Листопад — це фінальний етап підготовки саду й городу до зими. Попри холод і короткі дні, у дачників ще чимало завдань: потрібно захистити дерева, зберегти вологу в ґрунті та подбати про майбутній врожай.
24 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.