Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Натуральний чи підробка: як вибрати твердий сир

Сир завдяки своїм смаковим і поживним якостям вже давно здобув репутацію одного з найулюбленіших продуктів. Головні чинники, від яких залежить якість сиру – сировина, яку використовують для його виготовлення і термін його дозрівання.

Натуральний чи підробка: як вибрати твердий сир

Сир завдяки своїм смаковим і поживним якостям вже давно здобув репутацію одного з найулюбленіших продуктів. Головні чинники, від яких залежить якість сиру – сировина, яку використовують для його виготовлення і термін його дозрівання.

2 роки тому Джерело:

 

Часто сир виготовляють  за дуже укороченою програмою. Що стосується сировини, то в «легких» сирах частину молочних жирів замінюють рослинними, які, в принципі, теж натуральні, але їх наявність негативно впливає на смак сиру і особливо на його користь для організму.

 

Найважливіші критерії під час вибору сиру: зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах і колір.

 

Щоб вибрати хороший сир, погляньте на його забарвлення. Воно має бути рівномірним по всій товщині сиру. Колір сиру – показник його жирності: чим вища жирність, тим насиченіший колір і вища якість сиру. Проте, дуже часто на колір впливають інші чинники, а саме барвники. Тому неприродно жовтий сир купувати не варто.

 

Занадто білий колір сиру свідчить не лише про низьку жирність продукту, але і про надлишок у ньому солі. Якщо сир нерівномірного кольору з цятками – це означає, що він не дозрів. Колір гарного сиру молочний, з легким жовтуватим відтінком.

 

Тверді сири покриті скоринкою – восковою або натуральною. Якщо скоринка місцями з «горбиками», сир зіпсований. Білий наліт на твердому сирі свідчить про порушення правил зберігання.

 

Скоринка товщиною 5 мм застерігає, що сир уже старий, його довго зберігали. Свіжа якісна головка сиру завжди має рівну гладку скоринку товщиною 2 мм, вона однорідного жовтого кольору і без всякого нальоту.

 

Дірочки теж мають бути розподілені по усьому сиру рівномірно. Їх правильна форма свідчить про високу якість сиру. Якщо в центрі розташовуються великі дірочки, а ближче до краю – дрібніші, якість молока, з якого сир виготовлений, низька.

 

Коли вибираєте сир запакований, завжди звертайте увагу на написи. Якщо помітите позначку «сирний продукт», це означає, що виробники заощадили і додали в продукт рослинні жири, барвники та загусники. Ідеальний твердий сир виготовляють лише з трьох інгредієнтів: молока, закваски та солі.

 

Важливо, щоб на пакованні були зазначені: сорт, найменування виробника, дата виробництва і склад продукту.

 

Смаку потрібно приділити особливу увагу. Якщо ви куштуєте сир і він скрипить на зубах – це свідчить про те, що у складі продукту є крохмаль. Смачний якісний натуральний сир в міру солоний і має приємний вершковий смак.

 

Про запах теж краще не забувати. Сир повинен мати виражений, але не надто насичений молочний запах. Якщо продукт з різким запахом – сир зіпсувався.

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
В областях України вже готуються до обмежень газопостачання
Для українських областей вже створили план дій для обмеження постачання газу через атаки РФ по об’єктах газової інфраструктури. Влада в регіонах підготувалася до будь-яких сценаріїв. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.
1 година тому
Місячний посівний календар на листопад 2025 року
У листопаді городній сезон поступово добігає кінця. Це час підсумків, підготовки до зими й турботи про майбутній урожай. Основна увага приділяється утепленню рослин, захисту їх від майбутніх морозів і підживленню ґрунту.
1 година тому
Тернопільська область завершила сівбу озимих зернових культур
Станом на 23 жовтня в Україні вже зібрано 37,56 млн тонн зернових культур на площі 8 400,3 тис. га. Обмолочено 73% площ, засіяних зерновими культурами. Про це інформує Мінекономіки. Водночас озимі культури посіяні на 74% прогнозованих площ.
2 години тому
Не обрізайте вишню восени – можете втратити весь урожай
Багато дачників помиляються, обрізаючи вишню восени, — саме це може стати причиною загибелі дерева. Через холод і уповільнений сокорух свіжі зрізи не загоюються й стають воротами для інфекцій.
5 годин тому
Як підготуватися до переходу на зимовий час: поради для здоров’я
Щороку з переведенням годинників на зимовий час багато людей стикаються з тимчасовими порушеннями сну, зниженням енергії та загальним дискомфортом. Щоб перехід на зимовий час у пройшов максимально легко, важливо заздалегідь підготуватися та подбати про своє самопочуття.
6 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.