Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Натуральний чи підробка: як вибрати твердий сир

Сир завдяки своїм смаковим і поживним якостям вже давно здобув репутацію одного з найулюбленіших продуктів. Головні чинники, від яких залежить якість сиру – сировина, яку використовують для його виготовлення і термін його дозрівання.

Натуральний чи підробка: як вибрати твердий сир

Сир завдяки своїм смаковим і поживним якостям вже давно здобув репутацію одного з найулюбленіших продуктів. Головні чинники, від яких залежить якість сиру – сировина, яку використовують для його виготовлення і термін його дозрівання.

1 рік тому Джерело:

 

Часто сир виготовляють  за дуже укороченою програмою. Що стосується сировини, то в «легких» сирах частину молочних жирів замінюють рослинними, які, в принципі, теж натуральні, але їх наявність негативно впливає на смак сиру і особливо на його користь для організму.

 

Найважливіші критерії під час вибору сиру: зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах і колір.

 

Щоб вибрати хороший сир, погляньте на його забарвлення. Воно має бути рівномірним по всій товщині сиру. Колір сиру – показник його жирності: чим вища жирність, тим насиченіший колір і вища якість сиру. Проте, дуже часто на колір впливають інші чинники, а саме барвники. Тому неприродно жовтий сир купувати не варто.

 

Занадто білий колір сиру свідчить не лише про низьку жирність продукту, але і про надлишок у ньому солі. Якщо сир нерівномірного кольору з цятками – це означає, що він не дозрів. Колір гарного сиру молочний, з легким жовтуватим відтінком.

 

Тверді сири покриті скоринкою – восковою або натуральною. Якщо скоринка місцями з «горбиками», сир зіпсований. Білий наліт на твердому сирі свідчить про порушення правил зберігання.

 

Скоринка товщиною 5 мм застерігає, що сир уже старий, його довго зберігали. Свіжа якісна головка сиру завжди має рівну гладку скоринку товщиною 2 мм, вона однорідного жовтого кольору і без всякого нальоту.

 

Дірочки теж мають бути розподілені по усьому сиру рівномірно. Їх правильна форма свідчить про високу якість сиру. Якщо в центрі розташовуються великі дірочки, а ближче до краю – дрібніші, якість молока, з якого сир виготовлений, низька.

 

Коли вибираєте сир запакований, завжди звертайте увагу на написи. Якщо помітите позначку «сирний продукт», це означає, що виробники заощадили і додали в продукт рослинні жири, барвники та загусники. Ідеальний твердий сир виготовляють лише з трьох інгредієнтів: молока, закваски та солі.

 

Важливо, щоб на пакованні були зазначені: сорт, найменування виробника, дата виробництва і склад продукту.

 

Смаку потрібно приділити особливу увагу. Якщо ви куштуєте сир і він скрипить на зубах – це свідчить про те, що у складі продукту є крохмаль. Смачний якісний натуральний сир в міру солоний і має приємний вершковий смак.

 

Про запах теж краще не забувати. Сир повинен мати виражений, але не надто насичений молочний запах. Якщо продукт з різким запахом – сир зіпсувався.

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Простий спосіб побороти плісняву у вазонах
Цвіль у горщиках із улюбленою геранню чи кактусами – на жаль, явище поширене. Якщо ви мали «задоволення» зіткнутися з подібною проблемою, зневірятися не варто – все цілком можна виправити. Спосіб, який пропонують досвідчені квіткарі, відрізняється своєю простотою та екологічністю.
16 годин тому
Кошти на термомодернізацію закладів охорони здоров’я
Громади Тернопільщини мають можливість залучити грантове фінансування на термомодернізацію закладів охорони здоров’я в межах проєкту «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Кошти надаються за підтримки Фонду E5P та Угоди про інвестиційний грант NIP. Сума допомоги може сягати 300 тисяч євро.
16 годин тому
2 і 3 травня до України повертаються заморозки…
За прогнозом Українського гідрометцентру, найближчих дві ночі заморозки 0...-5° на грунті очікуються у західних, північних та в більшості центральних областей. У вказаних регіонах оголошено I рівень небезпечності, жовтий.
17 годин тому
Ректорка ЗУНУ - серед найбільш оплачуваних керівників українських вишів
За результатами аналізу декларацій керівників двадцяти найпопулярніших вищих навчальних закладів України, проведеного аналітичним порталом «Слово і діло», колишній ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало очолив рейтинг за рівнем заробітної плати за 2024 рік.
18 годин тому
Втрати врожаю через морози: які культури постраждали найбільше
Україна переживає погодні катаклізми: спершу була недостатня кількість вологи, а потім - вдарили заморозки. Через погодні умови врожайність деяких культур значно погіршилася. Втрати можуть стягати в межах 10-15%. Про це в ефірі «Ми Україна» сказав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.
20 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.