Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Добрий дух – дідух: майстриня з Тернопільщини виготовляє давні різдвяні обереги

З кожним роком дедалі більше українських родин не уявляють Різдво без дідуха. Цей декоративний сніп, зв’язаний із колосся, символізує добрий врожай, мир і злагоду в родині, звʼязок між поколіннями. Для Людмили Пелешок із Теофілівки Великогаївської громади дідух – не просто різдвяна традиція. Цей оригінальний та особливий символ свят жінка вже багато років виготовляє сама.

Добрий дух – дідух: майстриня з Тернопільщини виготовляє давні різдвяні обереги

З кожним роком дедалі більше українських родин не уявляють Різдво без дідуха. Цей декоративний сніп, зв’язаний із колосся, символізує добрий врожай, мир і злагоду в родині, звʼязок між поколіннями. Для Людмили Пелешок із Теофілівки Великогаївської громади дідух – не просто різдвяна традиція. Цей оригінальний та особливий символ свят жінка вже багато років виготовляє сама.

1 рік тому Джерело:

 

БАБУСИН «ДІДУШОК»

 

– Вперше із дідухом я «познайомилася» в дитинстві, щоправда, він зовсім не був схожий на теперішній, – пригадує Людмила Іванівна. – Звичайний букет із колосся, який бабуся на Святвечір, щойно спалахувала на небі перша зірка, вносила до хати і ставила у вазу. Робила вона це з таким теплом і трепетом у душі, що я дитячим серцем відчувала, наскільки особливими для неї є ті колоски.

 

Бабуся називала цей букет «дідушок». За традицією, його у хату мав би вносити господар сімейства. Але оскільки наш дідусь помер дуже рано, то це робила бабуся. Коли її не стало, дідушок приносив до хати мій тато. Цей гарний сімейний звичай запав мені в душу з дитинства. Коли підросла, хотіла глибше дізнатися про ті обереги нашої пам’яті. Й почала сама пробувати виготовляти дідухи.

 

 

ПШЕНИЦЯ – БАГАТСТВО, ОВЕС – ЄДНАННЯ

 

Різдвяний атрибут Людмила Пелешок робить із колосків злакових культур: жита, пшениці, вівса і льону. Кожен елемент має свій символ. Жито означає життя, пшениця – багатство, овес – здоров’я, а льон символізує єднання родини.

 

– Раніше я виготовляла дідухи, які можна ставити у вазу, потім почала робити триногих, стійкіших, – каже пані Людмила. – Три ноги також символічні, означають три світи: минулий, теперішній і майбутній. Основою кожного дідуха є снопи з дванадцяти колосків, що символізують 12 місяців і 12 апостолів. Усі пучечки складаю докупи і формую дідух. Готовий сніп-оберіг обмотую соломою із жита. 

 

Людмила Іванівна розповідає, що виготовлення дідуха – тривалий  і нелегкий процес. Спочатку потрібно заготовити сировину. По суті, про неї треба подбати рік наперед. Дуже важливо вчасно зібрати колоски, обрізати, посортувати, висушити і правильно зберегти. Також треба подбати про захист від гризунів. 

 

– За цю всю роботу відповідає мій чоловік Андрій, – каже Людмила Іванівна. – Ми спеціально виділили земельну ділянку, де він вирощує злакові культури. Окрему площу віддали під квіти, адже дехто із замовників просить задекорувати дідух. Для цього використовую сухоцвіти, які теж вирощую сама.

 

 

СІМЕЙНЕ РЕМЕСЛО

 

Зі слів майстрині, з кожним роком дідухи стають популярнішими, відповідно з’являється більше охочих мати різдвяні атрибути, які виготовляє Людмила Пелешок. Щоб вчасно виконати замовлення, жінка залучила до цього процесу сина Павла, дочку Уляну і зятя Омеляна.

 

– Тепер це наше сімейне ремесло, – каже Людмила Іванівна. – Воно, як і сам дідух, стало для нас символом єднання родини, нашою сімейною традицією. До виготовлення дідуха ми беремося наприкінці осені, коли завершуємо всі польові роботи. Бо ж у мене є ще одне захоплення – квіткове. За освітою я психолог, працювала певний час у школі, але квіти взяли гору. Тож я  залишила вчительську працю та повністю присвятила себе квітам. Навесні вирощую братики, влітку – сухоцвіти, а восени плекаю хризантеми. Коли вже завершується їхній сезон, беремося усім сімейством за дідухи. Робимо їх різної висоти і форми: у вигляді снопа, дерева. Постійно фантазуємо, але водночас не відходимо від народних традицій.

 

 

Дідухи сім’ї Пелешок гріють душу і об’єднують українців по всьому світу: Італії, Німеччині, Канаді. Найвищий їхній двометровий дідух кілька років тому був представлений на Різдвяному фестивалі в Іспанії. 

 

Почесне місце займає дідух і в оселі Пелешків. Наприкінці зими господар родини виносить його на подвір’я й обмолочує. Солому спалює, а зерно віддає курям – щоб добре неслися.

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Іван Чайківський: «День донора - це про любов і допомогу ближньому»
Напередодні Всесвітнього дня донора, який в Україні відзначатимуть разом з усім цивілізованим світом 14 червня, у комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільський обласний центр служби крові» Тернопільської обласної ради кілька сотень людей здали кров.
4 години тому
27 червня - Всеукраїнський день поля
27 червня у селі Ємчиха, що на Київщині, відбудеться Всеукраїнський день поля 2025 - масштабна подія для аграріїв, яка цього року проходить під гаслом «Формула Прибутку». Про це повідомляють організатори заходу - ГС «Українська бобово-соєва асоціація» та компанія TVK Seed Agrocompany.
6 годин тому
Огірки у червні поливають... «гороховою» водою
Щоб зібрати щедрий урожай огірків, потрібно удобрити ґрунт. Завдяки одному підживленню добривом, яке є на кожній кухні, ґрунт буде насиченим необхідними поживними речовинами. Інгредієнт дуже простий - знадобиться колотий горох для супу.
6 годин тому
Незаконні вирубки лісу завдали Україні 817 млн грн збитків за п’ятиріччя
При цьому ДП “Ліси України” регулярно хизується успішними трансформаціями лісової галузі, але цифри змушують у цьому дуже сумніватися. Адже максимальна сума заподіяної незаконними вирубками шкоди за останні 5 років припала на минулий рік та склала 817 млн грн, а найбільші обсяги деревини протиправно зрубали у Житомирській, Харківській та Дніпропетровській областях.
11 годин тому
О котрій годині краще вечеряти, щоб не набирати вагу
Давно знайоме всім правило про те, що після 18 години не можна їсти, якщо хочеш зберегти плоский живіт і круті стегна, можна сміливо забути. Нарешті лікарі-гастроентерологи та дієтологи дозволили людям, які працюють, їсти не перед виходом з офісу, а вдома — в комфортній обстановці і на улюбленій кухні.
11 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.