Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Мед-медок із усіх квіток, або Що треба знати, аби справжнім ласувати

Кожен сорт меду має свій колір, властивий тільки йому. Квітковий мед – яскраво-жовтого кольору, липовий – бурштинового, ясеновий – прозорий як вода, гречаний має різні відтінки коричневого кольору. Чистий без домішок мед зазвичай прозорий якого б кольору він не був.

Мед-медок із усіх квіток, або Що треба знати, аби справжнім ласувати

Кожен сорт меду має свій колір, властивий тільки йому. Квітковий мед – яскраво-жовтого кольору, липовий – бурштинового, ясеновий – прозорий як вода, гречаний має різні відтінки коричневого кольору. Чистий без домішок мед зазвичай прозорий якого б кольору він не був.

18 годин тому Джерело:

Мед, що містить добавки (цукор, крохмаль, інші домішки), мутнуватий, і якщо уважно придивитися, то в ньому можна виявити осад. 


Справжній мед вирізняється властивим для нього ароматом. Цей запах ні з чим не зрівняти. Мед із домішками цукру не має аромату, а його смак близький до смаку підсолодженої водички. 


Візьміть мед на пробу, опустивши в ємність тонку паличку. Якщо це справжній мед, то він тягнеться довгою безперервною ниткою, а коли ця нитка перерветься, то вона повністю опуститься, утворюючи на поверхні меду гірку, яка потім повільно розійдеться. Підроблений же мед потягнеться, як клей: буде рясно стікати й капати з палички вниз, утворюючи бризки. 


У справжнього меду консистенція в’юнка та ніжна. Мед легко розтирається пальцями й усмоктується в шкіру, чого не скажеш про підробку. У фальсифікованого меду структура груба, при розтиранні на пальцях залишаються грудочки. 


Перевірте чи додані до меду вода та цукор. Для цього на аркуш низькосортного паперу, який добре вбирає вологу, капніть мед. Якщо він на папері розтечеться, утворюючи вологі плями, або навіть просочиться крізь нього – це підроблений мед. 


Визначте, чи є в меді крохмаль. Для цього покладіть у склянку трохи меду, залийте окропом, розмішайте й остудіть. Після цього капніть туди кілька крапель йоду. Якщо розчин посиніє, значить до меду додали крохмаль. 


Дізнайтеся, чи є в меді інші домішки. Для цього візьміть розпечений дротик (із нержавіючої сталі) й опустіть його в мед. Якщо на ньому зависла клейка стороння маса, перед вами підробка. Якщо ж дротик залишиться чистим – мед натуральний. 


Як ще можна відрізнити підробку? В чашку неміцного теплого чаю додайте трохи того, що ви купили під виглядом меду. Якщо вас не обдурили, чай потемніє, але на дні не утвориться осад. 


Згодом мед каламутнішатиме, – і це ознака доброї якості. А не того, як помилково більшість вважає, що мед зіпсувався. Якщо навіть через роки ваш мед не загустів, значить, він містить велику кількість фруктози й, на жаль, не має цілющих властивостей. Іноді мед під час зберігання ділиться на два шари: густіє тільки знизу, а зверху залишається рідким. Це свідчить про те, що він незрілий, і тому його потрібно з’їсти якнайшвидше – такий мед зберігається лише кілька місяців. 


Недбайливі бджолярі не вивозять бджоли для збору нектару, а просто годують їх цукром. Цукровий мед – ненатуральний. Нічого корисного в ньому немає. Такий мед неприродно білий. 


У справжньому меді води немає. Мед із сиропом має підвищену вологість – це можна перевірить в такий спосіб. Опустіть у мед шматочок хліба. Через 8–10 хвилин у доброякісному меді хліб затвердіє. Якщо навпаки, розмʼякшився або зовсім розповзся, то це не що інше, як цукровий сироп. 


Кристалізація – природний процес меду, який не впливає на його якість і склад корисних речовин. Нехай вас не бентежить закристалізований мед. Не йдіть наступного дня до продавця, який пообіцяв вам рідкий. Принесуть той самий, зле розтоплений. А гріти мед не можна. Тим, хто надає перевагу рідкому меду, треба враховувати цей факт. Банку з медом поставте в теплу воду. Коли вода охолоне, поміняйте її. Поступово мед розтане. 


Омелян МАНДЗЮК, 

пасічник із 60-річним стажем

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Іван Чайківський: «День донора - це про любов і допомогу ближньому»
Напередодні Всесвітнього дня донора, який в Україні відзначатимуть разом з усім цивілізованим світом 14 червня, у комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільський обласний центр служби крові» Тернопільської обласної ради кілька сотень людей здали кров.
8 годин тому
27 червня - Всеукраїнський день поля
27 червня у селі Ємчиха, що на Київщині, відбудеться Всеукраїнський день поля 2025 - масштабна подія для аграріїв, яка цього року проходить під гаслом «Формула Прибутку». Про це повідомляють організатори заходу - ГС «Українська бобово-соєва асоціація» та компанія TVK Seed Agrocompany.
10 годин тому
Огірки у червні поливають... «гороховою» водою
Щоб зібрати щедрий урожай огірків, потрібно удобрити ґрунт. Завдяки одному підживленню добривом, яке є на кожній кухні, ґрунт буде насиченим необхідними поживними речовинами. Інгредієнт дуже простий - знадобиться колотий горох для супу.
10 годин тому
Незаконні вирубки лісу завдали Україні 817 млн грн збитків за п’ятиріччя
При цьому ДП “Ліси України” регулярно хизується успішними трансформаціями лісової галузі, але цифри змушують у цьому дуже сумніватися. Адже максимальна сума заподіяної незаконними вирубками шкоди за останні 5 років припала на минулий рік та склала 817 млн грн, а найбільші обсяги деревини протиправно зрубали у Житомирській, Харківській та Дніпропетровській областях.
15 годин тому
О котрій годині краще вечеряти, щоб не набирати вагу
Давно знайоме всім правило про те, що після 18 години не можна їсти, якщо хочеш зберегти плоский живіт і круті стегна, можна сміливо забути. Нарешті лікарі-гастроентерологи та дієтологи дозволили людям, які працюють, їсти не перед виходом з офісу, а вдома — в комфортній обстановці і на улюбленій кухні.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.