Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

З ювілеєм, невтомний «Ратаю»!

Днями виповнюється тридцять років із часу створення одного із перших сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в Україні.

З ювілеєм, невтомний «Ратаю»!

Днями виповнюється тридцять років із часу створення одного із перших сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в Україні.

8 місяців тому Джерело:

Долею судилося таке утворення організувати в зоні теплого Поділля нашого краю тодішньому Заліщицькому району. А це були 1990-ті роки. У цей період швидкими темпами у сільськогосподарському виробництві впроваджували  вирощування зернової кукурудзи. У результаті виникла потреба високоякісного насіння. Отже, і зона теплого Поділля за своїми кліматичними умовами  стала сприятливою для вирощування насіння гібридів першого покоління качанистої. 


На своїх зборах фермери Борщівського та Заліщицького районів вирішили обʼєднатися для злагодженішої роботи в цьому напрямі, бо економічний ефект від виробництва гібридного насіння кукурудзи був  високий. Організацію такого обʼєднання було доручено першому фермеру в цій зоні Івану Томичу, молодому енергійному господарю із села Добровляни. Його фермерське господарство «Данастра» тоді гриміло неабиякими виробничими досягненнями. 


Отож  маючи досвід наших батьків та дідів і наукові праці нашого земляка, професора Євгена Храпливого щодо  сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на Поділлі, а їх, до речі, на Галичині у тридцятих роках минулого століття  працювало більш як  пʼять тисяч (!), було прийнято рішення створити сільськогосподарський  обслуговуючий кооператив «Ратай». 

 
Звідки взялася ця назва – запитаєте ви. Так ось, в  історичній поемі «Слово о полку Ігоревім» літописець, оглядаючи далечінь земель України описує як «ген-ген у полі видніються постаті ратаїв», у нашому розуміння це – хлібороб, орач. 


Минуло тридцять років. За цей час багато змінилося і змінюється в аграрному виробництві, та й загалом у житті людей. Але взаємодопомога, взаємовиручка, підтримка одне одного залишаються знаковими цінностями в житті людини. Власне, на цьому підґрунті уже тридцять років працює Заліщицький багатофункціональний кооператив «Ратай». Його основним натхненником і невтомним пропагандистом кооперативного руху в регіоні став авторитетний викладач Заліщицького технікуму (нині – коледжу) Йосип Децовський. Головою правління кооперативу в 1999 році обрано кандидата сільськогосподарських наук Ігоря Марусяка. 


Згодом на базі коледжу та кооперативу «Ратай»  проведено сотні наукових конференцій і семінарів, практичних навчань за участю провідних науковців, Академії наук України, Міністерства сільського господарства, керівників різних державних установ. 


Завдяки підтримці Тернопільської обласної ради  тільки в нашій області нині працює понад 130 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. А «Ратай» за цей час двічі займав перші місця серед кооперативів України, за що нагороджений грамотами Верховної Ради, Міністерства сільського господарства України. 


Постійно вдосконалюючи хліборобську діяльність, кооператив «Ратай» освоїв більш як пʼятнадцять різних видів надання послуг для своїх членів, а їх в окремі роки нараховували майже  230 фізичних і юридичних осіб. 


Останніми роками основним напрямом діяльності кооперативу-ювіляра стали послуги з обробітку ґрунту, вирощування сільгоспкультур, переробки зерна на крупи, виробництво комбікормів. А з часу організації заготівлі молока кооператори «Ратаю» уже продали його на переробні  завод майже  4000 тонн(!).  


За цей тридцятирічний час у житті кооперативу відбулося багато змін. Одні члени кооперативу стали самостійно змужнілими господарями, інші – змінили профіль господарювання. Але як показав життєвий досвід, така форма колективної кооперації діяльності, заснована ще нашими дідами, має право на життя. 


Турбота про людей, взаємодопомога, вміння своєчасно підказати, організувати, допомогти, завжди шануватиметься  і з вдячністю повернеться до тебе, резюмує керівник «Ратаю» Ігор Марусяк. 


Любов ТИМЧУК 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
У кого з 1 серпня не буде права на відстрочку від мобілізації
Війна в Україні не закінчена, а це означає, що триває мобілізація. Деякі категорії громадян мають право на відстрочку, але далеко не всі - у багатьох українців є ризик її втратити. Хто ж має право на відстрочку від мобілізації, а в кого більше не буде таких бонусів.
6 хвилин тому
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
14 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
14 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
15 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.