Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Штолен – рецепт знаменитих різдвяних ласощів

Штолен – це традиційний різдвяний кекс із родзинками, цукатами, горіхами, марципаном. Родом він із Німеччини, тут його випікають уже сім століть. Останні кілька років він стрімко набуває популярності і в Україні.

Штолен – рецепт знаменитих різдвяних ласощів

Штолен – це традиційний різдвяний кекс із родзинками, цукатами, горіхами, марципаном. Родом він із Німеччини, тут його випікають уже сім століть. Останні кілька років він стрімко набуває популярності і в Україні.

1 рік тому Джерело:

 

Основний секрет штолена у тому, що печуть його за кілька тижнів до Різдва. Його настоюють у прохолодному місці, де він просочується усіма ароматами цукатів і сухофруктів.

 

Наступна характерна риса штолена – його форма і колір. Кекс продовгастої овальної форми і присипаний зверху шаром цукрової пудри нагадує загорнуте в пелюшки немовля, що символізує народження Ісуса.

 

НЕОБХІДНІ ПРОДУКТИ

 

0,5 скл. цукру, 300 г вершкового масла, 2 пакетики ваніліну, 1,5 склянки молока, 1/3 ч. ложки солі, 50 г живих дріжджів, 1 лимон, 250 світлих родзинок, 250 г темних родзинок, 10 г мигдалю, 200 г цукатів, 125 мл темного рому, 0,5 скл. цукрової пудри, 5,5 скл. борошна.

 

ПРИГОТУВАННЯ: 

 

Горіхи мигдалю залити на 5 хвилин окропом, потім промити крижаною водою. Зняти шкірочку, підсушити на сковорідці, порізати.

 

Родзинки і цукати помити, за необхідності подрібнити, щоби були одного розміру. Залити на добу ромом. Періодично перемішувати.

 

З лимона використати лише цедру.

 

Дріжджі розвести в теплому молоці, додати цукор і 2 скл. борошна. Замісити опару, залишити в теплі на 30 хвилин.

 

Коли опара забродить, додати сіль, 200 г м'якого масла, натерту цедру лимона, ванілін, 3 скл. Борошна (0,5 скл. борошна залишити для посипання). Тісто не має бути тугим. Замісити, сформувати кулю і залишити в теплі. Потім тісто вимішати ще раз і залишити знову на 40 хвилин.

 

Далі тісто розкачати невеликим пластом, викласти цукати, а зверху родзинки і починати вимішувати. 

 

Поділити тісто навпіл і сформувати овал завтовшки 2 см. Скласти вдвоє, але частини не мають бути рівні. Перекласти на деко, застелене пергаментом, залишити підійти на 30 хвилин.

 

Випікати 50–60 хвилин (180℃).

 

100 г масла розтопити і змастити ще теплі штолени, густо посипати цукровою пудрою. Загорнути в пергамент і фольгу, покласти в холодильник і забути до Різдва.

 

Перед подачею за 6 годин вийняти, освіжити пудрою.

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Знову цвітуть каштани… Пам’яті музиканта, композитора, педагога Володимира Войнарського
Якщо б тернопільський композитор Володимир Іванович Войнарський написав лише одну відому в Україні і далеко за її межами пісню «Тернопільські каштани», цього б вистачило, щоб він був знаним. Адже пісня була і є такою популярною, як «Червона рута» незабутнього Володимира Івасюка.
15 хвилин тому
Заморозки вдарили і по бджолах: їхня популяція різко знижується
Через квітневі й травневі приморозки постраждали не тільки ранньоквітучі плодові дерева і рослини, а й комахи, які їх запилюють. Повернення мінусових нічних температур найбільше позначилося на бджолах, які погано перезимували, і тих, хто першими почали вилітати з вуликів на збір нектару.
21 хвилина тому
До 2030 року земля в Україні може подорожчати вдвічі
Українська земля залишається недооціненим активом у порівнянні з європейськими країнами. Тому, за словами аналітиків, потенціал зростання ціни на землю - 15-20% на рік. Це стане можливим за умов стабілізації економіки, завершення війни, структурних реформ і відкриття повноцінного ринку.
32 хвилини тому
Біле взуття знову як нове: лайфхаки для ідеальної чистоти
Ваше улюблене біле чи світле літнє взуття втратило вигляд через бруд? Звичайна вода не допомагає? Не поспішайте засмучуватися! Простий і перевірений засіб із господарського мила поверне взуттю сяючу чистоту, впоравшись навіть із застарілими плямами.
34 хвилини тому
Користь щавлю для здоров’я: вітаміни, властивості та способи вживання
Нутриціологиня Ольга Дорош, засновниця школи здорового харчування Nodiet, розповідає як щавель може стати вашим союзником у підтримці здоров’я.
39 хвилин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.