Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Цілюща журавлина: що лікує вітамінна ягода осені

У народі журавлину називають «вітамінною» бомбою, і вчені це підтверджують – адже ця ягода займає одне з перших місць за вмістом вітамінів і антиоксидантів.

Цілюща журавлина: що лікує вітамінна ягода осені

У народі журавлину називають «вітамінною» бомбою, і вчені це підтверджують – адже ця ягода займає одне з перших місць за вмістом вітамінів і антиоксидантів.

2 роки тому Джерело:

 

Цілющі властивості журав­лини обумовлені її різноманітним і унікальним скла­дом. До складу ягід входять бор, залізо, йод, калій, кальцій, магній, марганець, срі­бло, фосфор та інші мінеральні речовини. Багата журавлина й на вітаміни. У її складі є вітаміни В1, В2, С, К, РР. Особли­во багато в ній вітаміну С. До складу ягід журавлини входять такі органічні кислоти як бензойна, лимонна, хінна, яблучна. 

 

Журавлинний сік і морс запобігають розвитку хвороботворних бактерій і мікробів. Рани та опіки, промиті цим соком, миттєво заживають.

 

У журавлині серед усіх ягід і фруктів най­більший вміст фенолу, який має яскраво виражену бактерицидну дію. Завдяки цим властивостям журавлина незамінна в ра­ціоні жителів мегаполісів і промислових центрів, районів із несприятливими еколо­гічними умовами. З журавлини виготов­ляють препарати, що знижують негативні наслідки підвищених доз радіоактивного опромінення.

 

Ця ягода багата на солі калію і вітамін С. Вона захищає організм від дії вірусів. Неда­ремно жарознижувальним засобом є чай із журавлини. Він виводить усі шкідливі речо­вини з організму.

 

Журавлина дуже корисна для травної та серцево-судинної систем. Дослідження вчених довели, що свіжі ягоди журавлини і сік нормалізують обмін холестерину і запо­бігають утворенню тромбів у кровоносних судинах. Урсолова кислота, що міститься в журавлині, сприяє розширенню коронар­них судин серця. Плоди, розтерті з медом, до­помагають при атеросклерозі. Хворим на туберкульоз корисно вживати ягоди журав­лини, розтерті з медом і олією (найкраще лляною).

 

Свіжий журавлинний сік і морс запобігають утворенню каменів у нир­ках і сечовому міхурі. Тому рекомендують вживати журавлину при інфекціях сечовивід­них шляхів. 

 

Вживання в їжу журавлини стимулює функцію підшлункової залози. Тому журавлину рекомендують хворим на цукровий діабет.

 

Журавлина запобігає виникненню глау­коми, оберігає клітини від шкідливого впливу вільних радикалів, захищає від старіння. Напої з журавлини, морс, кисіль, насто­янка покращують розумову і фізичну актив­ність організму. 

 

Журавлина корисна при паро­донтозі. Потрібно розчавити ягоди у роті язиком і масажувати ними ясна. Журавлинний сік не дає змоги бактеріям, що викликають карієс, закріпитися на поверхні зубів. Досить по­жувати після їди кілька ягід або злегка про­полоскати порожнину рота цим соком.

 

Уживати журавлину слід у помірних дозах. Вона протипоказана людям, які часто потерпа­ють від печії, мають гастрит з підвищеною кислотністю, а також будь-які захворювання печінки. Не рекомендовано вживати людям із ослабленою емаллю зубів, оскільки ця ягода здатна її руйнувати.

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Як подорожувати з тваринами потягом: «Укрзалізниця» оновила правила
Державна «Укрзалізниця» оновила правила перевезення домашніх улюбленців, щоб зробити подорожі для пасажирів і тварин зручними та безпечними. Про це повідомляє пресслужба перевізника. Обов’язковими умовами для подорожі є квиток для тварини, намордник, повідець та ветеринарний документ.
7 годин тому
Чим підживити орхідею: простий засіб для пишного цвітіння
Орхідея може тішити яскравим цвітінням кілька разів на рік, якщо правильно за нею доглядати. Один простий підживлювач із кухні допоможе рослині набратися сил і розпустити безліч бутонів.
8 годин тому
Коли викопувати моркву на зиму: є нюанси
Викопування моркви на зиму – це непросте завдання навіть для досвідчених дачників, адже потрібно вміло вгадати з часом. Якщо зробити це зарано, вона втратить соковитість. Якщо чекати надто довго – почне тріскатися. Тобто, викопувати моркву потрібно однозначно вже після того, як овоч дозрів.
8 годин тому
Вчені заявили, що музика рятує мозок від старіння
Дослідження стверджує, що прослуховування чи заняття музикою позитивно впливає на когнітивні функції рятує літніх людей від втрати пам'яті та інших порушень.
8 годин тому
Збаразьку громаду представили у Європейському парламенті
Міський голова Збаража Роман Полікровський розповів у соціальних мережах, що делегація зі Збаража мала за честь представляти Збаразьку громаду у Європейському парламенті в Брюсселі! Тут також презентовано діяльність фондів, які з першого дня повномасштабної війни допомагають Україні.
10 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.