Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

У мешканця Тернопільщини – півстоліття бджолярського стажу

Олександр Щур із Іванівки на Підволочищині присвятив бджолярській справі півстоліття. Це непросте, але надзвичайно благородне захоплення розпочалося з легкої руки батька його дружини – Івана Заяця.

У мешканця Тернопільщини – півстоліття бджолярського стажу

Олександр Щур із Іванівки на Підволочищині присвятив бджолярській справі півстоліття. Це непросте, але надзвичайно благородне захоплення розпочалося з легкої руки батька його дружини – Івана Заяця.

2 роки тому Джерело:

 

– Якщо ж заглянути в історію нашої родини глибше, то бджолярство у нас передається від зятя до зятя, – розповідає Олександр Анатолійович. – Мій тесть перейняв бджолярський досвід від свого тестя, а той – від свого. Усі вони пасічникували на цьому подвір’ї. Уже більш як сто років тутешнє повітря наповнене пахощами меду. Мій бджолярський стаж має вже 48 років. Спочатку я працював на пасіці лише у вихідні, коли приїжджали з дружиною до її батьків в Іванівку. Раніше ми жили в Тернополі, я працював на комбайновому заводі. Щосуботи їхали у село, допомагали по господарству і заодно я навчався у тестя бджолярської справи. Крім того, виписував спеціалізовані журнали, читав багато книг. Я і досі вчуся. Бджоли – мої найкращі вчителі. 

 

Коли комбайновий завод припинив роботу, Олександр Щур із дружиною Марією залишили Тернопіль і перебралися жити у село. Певний час чоловік разом із тестем працював на колгоспній пасіці, а після розпаду колгоспу повністю присвятив себе домашнім бджолам. 

 

– Нині тримаю більш як сорок сімей. Небагато, але цілком вистачає, щоб бути зайнятим від ранку до вечора, – каже Олександр Анатолійович. – Крім того, доглядаємо з дружиною ще й невеличку господарку. 

 

Господаря пасіки ми застали за роботою. Хоча того дня й була неділя, та Олександр Анатолійович каже, що у бджіл і пасічників нема ні свят, ні вихідних. Навіть узимку господар має роботу: то вулики ремонтує, то рамки майструє. 

 

– Саме тепер розпочинається медовий сезон, – каже чоловік. – Перший невеличкий взяток бджілки дали нам у другій декаді травня. Тоді відкачав для себе з деяких вуликів трохи свіжого меду з різнотрав’я, ріпаку та гірчиці. Ще рано говорити про цьогорічний урожай. Підсумки підіб’ємо восени. Все залежить від погоди та медоносів. Цього сезону сподіваємося на хороший урожай ріпакового меду, бо поблизу є багато насаджень цієї культури. Торік переважав соняшниковий, бо довкола були соняшникові поля. Уже невдовзі зацвіте акація, а за нею – липа – дуже цінний медонос. Пам’ятаю, як років сорок тому місцеві пасічники два сезони підряд збирали мед із червоної конюшини. Він був надзвичайно ароматний і смачний. Своєю консистенцією нагадував масло. Відтоді я більше такого ніколи не куштував. 

 

На пасіці Олександр Анатолійович господарює переважно сам. Лише коли треба качати мед, то на допомогу кличе дружину. 

 

– Дехто думає: бджоли наносили меду, але насправді це велика праця, і займатися пасікою може лише той, хто її дуже любить, – каже чоловік. – А коли вже захворієш цією любов’ю, то вилікуватися від неї неможливо. Бджоли для мене – це і робота, і відпочинок, і здоров’я. Дзижчання цих Божих комах заспокоює. Пахощі меду надихають. Я уже й забув про смак цукру. Коли п’ю чай чи каву, то обов’язково покладу до рота ложечку запашного меду. Цей продукт – як живий бальзам для тіла і душі.

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Коли час рибалити: місячний календар рибалки на червень 2025
Червень обіцяє більше теплих днів, а це означає, що і можливостей для риболовлі буде більше. Але, як показує досвід, невдало обраний день здатний зіпсувати навіть найретельніше підготовлену риболовлю. Коли ж можна ловити рибу першого місяця літа, а коли краще залишитися вдома.
11 годин тому
Переселенка з Донеччини створила бренд корисної швидкої їжі на Тернопільщині
Ідея виникла завдяки братові, який служив у лавах ЗСУ. Він поділився, наскільки важливою на фронті є поживна, легка у транспортуванні та швидка в приготуванні їжа. Виробництво сублімованих страв швидкого приготування під брендом «Пожива» Олена Хатмулліна відкрила в Шумській громаді.
14 годин тому
Як прибрати тріщини на п’ятах: допоможе простий народний засіб
Сезон відкритого взуття вже на порозі, а п’яти – сухі та шершаві? Не хвилюйтеся! Повернути ніжкам доглянутий вигляд допоможе простий, але дієвий народний засіб. Усе, що потрібно, – кілька теплих ванночок із доступним інгредієнтом, який точно знайдеться на кухні.
14 годин тому
Коли садити баклажани у відкритий ґрунт: оптимальні терміни
Баклажани — справжні теплолюби, які дуже чутливі до холоду та нестабільної погоди. Тому висаджувати їх у відкритий ґрунт потрібно лише тоді, коли мине загроза заморозків і земля достатньо прогріється.
14 годин тому
За час незалежності площі під цукровим буряком зменшилися ушестеро
Значення цукрового буряку для України не обмежується лише цукровою промисловістю, адже після збору врожаю гичка, обсяг якої може сягати до 50% від маси коренеплодів, широко використовується в тваринництві. Побічні продукти переробки - жом і патока - також мають високу кормову цінність і активно застосовуються в годівлі ВРХ та свиней.
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.