Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Кременецька «кузня» кадрів для сільського господарства краю

Тернопільський навчально-виробничий комбінат, центральна база якого розташована у Кременці на вулиці Чернихівського, 8, готує найактуальніші кадри для сільського господарства – трактористів-машиністів, а також водіїв і операторів котелень. Цього року тут уже видали 451 посвідчення тракториста і 110 посвідчень водіїв.

Кременецька «кузня» кадрів для сільського господарства краю

Тернопільський навчально-виробничий комбінат, центральна база якого розташована у Кременці на вулиці Чернихівського, 8, готує найактуальніші кадри для сільського господарства – трактористів-машиністів, а також водіїв і операторів котелень. Цього року тут уже видали 451 посвідчення тракториста і 110 посвідчень водіїв.

12 місяців тому Джерело:

– До нас приходять вчитися дорослі люди віком від 18 років, які мають потребу в набутті фаху тракториста-машиніста сільгоспвиробництва, водія автотранспортного засобу категорій В і С, оператора котельні, – розповідає директор ДНЗ «Тернопільський навчально-курсовий комбінат» Василь Кравець. – Наш заклад має 10 філій у колишніх районних центрах – Шумську, Збаражі, Козові, Теребовлі, Заліщиках, Борщеві, інших, де базовими напрямами є підготовка трактористів-машиністів. Навчання на водіїв автотранспортних засобів категорій В і С – у Кременці.

 
Осідлають новітню техніку 


Головною для кожного тракториста-машиніста є категорія А1. Маючи відповідно підтверджену цю категорію, можна удосконалювати свої знання та фаховість з інших категорій – зокрема, А2, В1, В2, В3, D1, E1, E2, G1, G2, H. Ці категорії дають змогу слухачам курсів отримати право на керування  потужнішими сучасними тракторами,  зернозбиральними комбайнами і кормозбиральними машинами, екскаваторами, бульдозерами, навантажувачами. Окрім основних ліцензованих навчальних програм, комбінат також організовує навчання на курсах цільового призначення та проводить перевірку знань для посадових осіб, інженерно-технічних працівників із питань охорони праці;  підтвердження кваліфікації операторів котелень. 


90% курсантів працюють за фахом 


Керівництво закладу надало можливість журналістам «Сільського господаря» побувати на заняттях однієї з груп, яка здобуває категорію А1, вивчає трактори з потужністю двигуна до 100 к. с.  Заступники директора Ярослав Хулевінський та Юрій Савчук розповіли, що звертаються в навчальний заклад молоді люди, які вже пов’язали або планують пов’язати свій професійний вибір із сільськогосподарським виробництвом, роботою в агрокомпаніях чи в особистих селянських господарствах на приватній техніці. Частіше стали звертатися жінки, чоловіки яких мобілізовані на фронт, а землю треба обробляти, тож з переходом обов’язків на жіночі плечі з’явилася потреба освоювати технічні засоби. 


Обов’язковим є проходження практики, її слухачі курсів освоюють зазвичай  у тих структурах, де планують працювати, або ж у власних господарствах під керівництвом інструкторів. Оператори котелень проходять практику також в організаціях за місцем майбутньої  праці. До речі, часто слухачі курсів набувають тут другий, а то й третій фах, який потрібен їм для професійного вдосконалення. 


У комбінату якісна відмінність 


– У цьому суттєва різниця в засадах підготовки механізаторських кадрів, яку проводить наш навчально-курсовий комбінат, і, наприклад, профтехучилища, де навчаються вчорашні випускники шкіл, далеко не завжди пов’язуючи себе з аграрним виробництвом. 90% наших курсантів гарантовано працюють за фахом, здобутим у стінах нашого навчально-курсового комбінату, – наголошує директор закладу Василь Кравець. 


Історія навчально-курсового комбінату в Кременці бере початок з 1973 року, міцно тримаючись на гребені кон’юнктури при численних змінах суспільно-економічних умов сьогодення. Спочатку це були курси механізаторів на базі «Сільгосптехніки». У 80-х роках систему механізаторських навчань об’єднали в навчально-курсові комбінати. У дев’яностих, коли почався злам колгоспної системи, такі заклади опинилися в ситуації «виживайте  як можете». Вижили. 


Нині ДНЗ «Тернопільський навчально-курсовий комбінат» – у віданні департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА. Головне джерело фінансування закладу – оплата за навчання. Державного фінансування також нема. Цьогоріч, завдяки сприянню директора департаменту агропромислового розвитку Володимира Стахіва,  Тернопільський навчально-курсовий комбінат включений в програму розвитку агропромислового комплексу області з фінансовою підтримкою. Це допомагає дещо здешевити  оплату замовників освітніх послуг. 


– Те, що наш заклад втримався на плаву в умовах ринку, зберіг свій головний профіль – підготовку механізаторів для сільгоспвиробництва, і вдається оновлювати навчально-виробничу базу, – заслуга колективу комбінату, майстрів і педагогів, які є професіоналами своєї справи, – наголошує Василь Павлович. – Цього року ми вже сплатили до бюджетів усіх рівнів, зокрема,  до бюджету Кременецької громади понад мільйон гривень податків, до кінця року ця цифра значно зросте. Тому на сприяння органів влади і місцевого самоврядування комбінат має право розраховувати. 


Орієнтир на Державну службу зайнятості 


Зацікавлений колектив комбінату у співпраці з Державною службою зайнятості. Це той напрям, який Василь Кравець, очоливши ТНКК, має намір налагоджувати і розвивати. Річ у тім, що ДСЗ на ваучерній основі направляє безробітних, які мають бажання освоїти той чи інший фах, вчитися за державний рахунок у визначені заклади. Тернопільський навчально-курсовий комбінат у цю когорту поки не входить, але Василь Павлович сподівається, що це вдасться зробити, і тоді жителям нашої області не треба буде їхати вчитися на трактористів-машиністів у Рівне, Чернівці чи Луцьк. 


Виконує заклад ще одну відповідальну місію – утримує міський гуртожиток, який займає 3–5 поверхи приміщення  комбінату в Кременці. Нині тут 60 мешканців, 18 з яких – внутрішньо переміщені особи. Є серйозні питання щодо опалення будинку, адже місячна потреба в газі у зимовий період – 14–16 тисяч кубів, для комбінату це непідйомні кошти. Директор налагоджує контакти з органами влади, благодійними фондами, аби в цей складний період воєнного часу та викликів зимової пори полегшити становище і мешканців гуртожитку, і навчального закладу.  


Ганна МАКУХ 
На світлинах: директор Тернопільського навчально-курсового комбінату Василь Кравець; заняття у групі веде старший майстер Ростислав Довгалюк. 
 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Ситуація з бронюванням може зупинити роботу агрокомпаній
Українська зернова асоціація (УЗА) просить уряд про автоматичну пролонгацію статусу критичного підприємства та продовження дії бронювань на період проведення загального аудиту заброньованих працівників, у яких він завершився або завершиться найближчим часом.
5 годин тому
Трійка найбагатших тварин у світі
Більшість людей про такі гроші тільки мріють. Найбагатшим домашнім улюбленцем є німецька вівчарка Ґюнтер VI з капіталом у 500 мільйонів доларів. Кішка Нала з капіталом у 100 мільйонів доларів та кішка Олівія Бенсон з капіталом у 97 мільйонів доларів посідають друге і третє місця відповідно.
5 годин тому
Прозрівають? Більшість росіян хочуть іншої політики в країні
У росії проєкт «Хроники» провів опитування серед громадян рф, під час якого вдалося з'ясувати, що навіть ті, хто говорить про підтримку Путіна, хочуть речей, які протилежні тому, що зараз робить російський диктатор. З результатами опитування ознайомилось російське видання «Медуза».
6 годин тому
Яким буде листопад: прогноз на місяць
Цьогоріч листопад очікується теплішим, ніж звичай, хоча на початку місяця й може утворитися циклон, що принесе дощ, місцями навіть із мокрим снігом. Також у листопаді температура повітря може бути на градус вищою за кліматичну норму.
7 годин тому
Чому так важливо їсти моркву: розповідає МОЗ
Морква – один із найкорисніших овочів для очей. Але на цьому її властивості не закінчуються.
7 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.