Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Степан МАЦІБОРКА: «Овочівництво – вигідна справа»

Днями генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Андрій Баран і співзасновник сільськогосподарського товариства «Вікторія» Степан Маціборка відвідали селекційну станцію в Чехії та сільськогосподарську виставку у Польщі. Про враження та висновки від поїздки розмовляємо зі Степаном Маціборком.

Степан МАЦІБОРКА: «Овочівництво – вигідна справа»

Днями генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Андрій Баран і співзасновник сільськогосподарського товариства «Вікторія» Степан Маціборка відвідали селекційну станцію в Чехії та сільськогосподарську виставку у Польщі. Про враження та висновки від поїздки розмовляємо зі Степаном Маціборком.

2 роки тому Джерело:

– Степане Васильовичу, Ви побували в Чехії на чиєсь запрошення? 


– Так, тернопільська фірма «Тирас» запросила нас на селекційну станцію. До слова, приватне підприємство «Науково-виробнича фірма «Тирас» є офіційним представником чеських компанії «MORAVOSEED» і «OSEVA» на насіннєвому ринку України. Основним видом діяльності підприємства «Тирас» є проведення сортовипробування, районування, реєстрація та реалізація нових сортів рослин на території України. Тісна співпраця з науковими та дослідницькими установами в Україні привела до створення нових спільних сортів і гібридів, які нині проходять випробування у кліматичних зонах України. Нас це зацікавило. Селекційна станція «MORAVOSEED» – одна з найкращих селекційних станцій Чехії з вирощування насіння переважно овочевих культур. В Україні вирощують і споживають переважно  овочі борщового набору. А там розвивають вирощування різних видів салатів, руколи тощо. 


– І які висновки напрошуються після Вашої поїздки? 


– Передусім ми зрозуміли, що повинні працювати в напрямі вирощування овочів. І овочами треба займатися серйозно. А для цього спочатку потрібні дуже великі капіталовкладення. І максимально механізувати процеси. Бо частина людей воює, частина – виїхала за кордон. Тобто треба робити ставку на механізований процес. І хоча цього року майже всі культури не дають особливого прибутку, все одно зиск вирощувати овочі є. Маємо холодильник, є де зберігати продукцію, а це значить, що дочекаємося своєї ціни.  


– Який підхід обираєте для вирощування овочів? 


– У нас підхід простий: застосування поливу, фертигації (введення добрив або пестицидів у зрошувальну систему іригації); друге питання – максимальне застосування техніки, механізація, і третє – складське зберігання і пакувальне обладнання. 


По дорозі з Чехії ми з Андрієм Степановичем відвідали велику сільськогосподарську виставку в Польщі. Роздивилися і замовили лінію з калібрування, сортування і пакування овочів. Скажімо, зі складу забираємо цибулю, а техніка самостійно проводить сортування, калібрування і в кінцевому підсумку видає готовий 20-кілограмовий мішок якісної цибулі. Ця лінія дуже дорога, але вона може калібрувати і пакувати картоплю, моркву, буряк і цибулю. А для виконання такої роботи вручну потрібно багато людей, яких і так не вистачає.  


– То Ви таку машину вже замовили в Польщі? 


– Так. Я раніше їздив до Польщі й бачив її у роботі. Зрозуміло, що шукаємо і купуємо ефективну техніку під ту продукцію, яку збираємося вирощувати. 


– А переробкою займатися не думали? 


– Це питання на часі, але то зовсім інша галузь, яка теж потребує і вивчення, і солідних капіталовкладень, приміщення, техніки… Ми думаємо про це, але поки що на рівні ідеї. Бо з вирощуванням овочів гарантовано знаємо, що цибуля, капуста, морква, буряк підуть до споживача. А переробка може не піти… І що потім робити? Зрештою, навіть з вирощуванням овочів ми лише починаємо. По-перше, не вивчили досконало технології. От цього року взяли в середньому по 65 т цибулі з гектара. Це небагато, але й немало.  


Ми хочемо бути менше залежними від погоди, того й використовуємо полив. А це витрати: 2 км із річки тягнути воду, 1 км – електроенергію. Це великі витрати, тому починаємо поступово: з поливу, фертигації, потім – складські приміщення, лінія з калібрування і пакування. А вже враховуючи ці фактори, будемо прикидати що і скільки сіяти.  


– Степане Васильовичу,  Ви продовжите займатися овочівництвом? 


– З овочами треба працювати однозначно. Це вигідна справа. От тепер ми маємо продукцію і вже починають приїжджати покупці з Києва, Хмельницького. Є ще один фактор: наші землі розташовані під містом і нас весь час «общіпують». Люди продають свої паї за великі гроші. А як аграрію працювати без землі? Та підрахунки показують,  якщо нормальний рік, то в частині ціни одним гектаром овочів можна закрити п’ять гектарів зернових. Ми з Андрієм Степановичем обговорили це питання і намірилися працювати над удосконаленням процесу вирощування овочів, зміцненням матеріально-технічної бази, щоби на другий-третій рік уже серйозно засвітитися на овочевому ринку.  


Василь ТОМИН 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Хрін: чим він корисний для серця, шлунка та імунітету
Хрін – корінь, який цінують не лише за пряний смак, а й за цілющі властивості, які обумовлені вмістом у ньому фітонцидів, вітамінів, клітковини, мінеральних солей і алкалоїдів.
7 годин тому
Що дає посадка озимого часнику за новою «модною» схемою
Не тільки вибір сорту, але й правильна посадка озимого часнику гарантує високу врожайність і витончений смак. Восени городники не тільки активно готують ділянку до зимівлі, але й займаються посадкою озимих культур. Так, осіння посадка часнику потребує особливого підходу і правильної технології.
9 годин тому
Активність Сонця зростає: вчені попереджають, що магнітних бур побільшає
Після кількох десятиліть відносного затишшя, Сонце знову демонструє ознаки пробудження. За словами вчених, кількість сонячних плям, спалахів і корональних викидів маси знову зростає. Про це йдеться в дослідженні, яке опублікували в науковому журналі The Astrophysical Journal Letters.
10 годин тому
Ще кілька днів буде тепло, але до України вже наближається похолодання. Можливий сніг
В Україні очікується ще буквально тиждень теплої літньої погоди, а потім прийде похолодання. Про це в ефірі Ранок.LIVE розказала синоптикиня Українського гідрометцентру Наталія Птуха. За її словами, щонайменше до 24 вересня утримуватиметься тепла погода завдяки антициклону та теплій повітряній масі.
10 годин тому
Завтра до Тернополя заїде «Мистецький поїзд»
Акціонерне товариство «Українська залізниця» 15 червня започаткувала унікальний проєкт – «Мистецький поїзд». Проєкт – це більше, ніж поїзд. Це – мандрівна галерея з експозиційними просторами, створені за підтримки Фонду Говарда Г. Баффетта. Проєкт покликаний зробити мистецтво ближчим і доступнішим кожному українцю.
10 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.