Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Один помідор майже кілограм важить: на Тернопільщині жінка вирощує томати-велетні

Червоні, рожеві, жовті, чорні, зелені, шоколадні, фіолетові… Очі розбігаються від цієї кольорової томатної екзотики, яку вирощує жителька Ігровиці Тернопільського району Галина Голик.

Один помідор майже кілограм важить: на Тернопільщині жінка вирощує томати-велетні

Червоні, рожеві, жовті, чорні, зелені, шоколадні, фіолетові… Очі розбігаються від цієї кольорової томатної екзотики, яку вирощує жителька Ігровиці Тернопільського району Галина Голик.

8 місяців тому Джерело:

 

Насіння і досвід – з Німеччини

 

– А які вони смачні, соковиті та ароматні! – із захопленням додає невтомна господиня, пораючись на грядці. – Правда, коло них треба добре напрацюватися. Та воно того вартує. Коли дивишся на плоди своєї праці, то душа радіє. 

 

Галина Богданівна зізнається, що до цієї справи вона прикипіла лише кілька років тому. Але вже встигла накопичити величезний досвід, яким тепер ділиться з іншими.

 

– Раніше на нашому городі лише де-не-де можна було побачити томатні кущі, – каже жінка. – Мати працювала ланковою, тримала з батьком чималу господарку, часу для вирощування помідорів не було. Але одного разу, пригадую, я поїхала з мамою в гості до її подруги. На городі у них стояла невеличка теплиця. Коли я заглянула туди, то від побаченого в мене аж дух перехопило. Переді мною красувалися обліплені помідорами кущі. Самі ж плоди були розміром, як мої два кулаки. Додому ми поверталися не з пустими руками, а з помідорами, з яких я потім вибрала насіння. Тато змайстрував на городі теплицю, де я і посіяла свої перші томати. Вирощувала їх, поки перебувала у декретній відпустці. Коли вийшла на роботу, довелося цю справу закинути. Певний час працювала завскладу, потім сільським головою в Ігровиці. Зрозуміло, що для помідорів у мене часу не було. Любов до томатної справи відродилася лише після того, як поїхала на роботу в Німеччину. Там я познайомилася з жінкою, яка мала більш як сто сортів помідорів зі всього світу. Вона поділилася зі мною не лише насінням, а й власним досвідом. Відтоді я щоліта пораюся на томатній грядці в Ігровиці, а на зиму знову їду до Німеччини і привожу звідти нові сорти помідорів та інших рослин.

 

Улюблені сорти

 

Моя співрозмовниця поділилася своїми улюбленими, вже перевіреними  сортами, характеризуючи кожен із них. Частину рослин жінка вирощує на городі, решта – у теплиці, яку спорудив її зять Віктор.

 

– У Німеччині клімат тепліший, ніж у нас, тож рослинам комфортніше у тепличних умовах, але й у ґрунті просто неба вони також добре почуваються і щедро родять, – каже господиня. – Ось, наприклад, сорт Голуба шерсть. На одному кущі, який росте на городі, 35 ягід. На тепличних кущах плодів менше, зате розміром вони значно більші. Велетенські ягоди дає сорт Серце сержанта Пеппера. З одного куща збираю більш як двадцять плодів. Цього року рекордсменом став зелений сорт Смарагдове яблуко. Один його помідор заважив майже кілограм! Серед моїх улюблених сортів – Волове око, Бочка меду, Лисячі носики, Хуго, Золоті гребінці, Оранжева полуниця. 

 

Важливе правильне підживлення

 

Щоби на грядці з’явилася така краса, треба докласти чимало зусиль. Найперше, каже пані Галина, слід подбати про насіння. Перед висіванням радить обов’язково обробити його від хвороб. Коли підсохне, замочити у стимуляторі росту. 

 

– Для помідорів дуже важливе кореневе підживлення, – каже господиня. – Тому через два-три тижні після переселення розсади у ґрунт, під час кожного поливу підгодовую її розчином сульфату магнію – одна чайна ложка на 10 літрів води. Коли з’являються зав’язки, підкормлюю добривом із курячого посліду та кропиви. Готую його так: на 20 літрів води даю третю частину кропиви і стільки ж посліду. Настоюю вісім днів, постійно помішуючи. Під час поливу змішую літр цього квасу з десятьма літрами води. Коли ягоди починають червоніти, підживлюю рослини розчином калію. Він покращує смак та аромат плодів. 

 

Квіти, сад і виноград

 

Під час розмови з Галиною Голик дізнаюся про те, що помідори – хоч і найбільше її захоплення, та все ж не єдине. На її городі майже до кінця жовтня плодоносять огірки, які вона вирощує на шпалерах. Плекає невтомна господиня й сад. Усе робить сама: щепить дерева, обрізає, обробляє від хвороб і шкідників. Щедро родять у її садку яблуні, сливи, актинидія, жимолость, ірга, гумі, аґрус, ожина, ремонтантна малина та виноград. Влітку на грядках красуються червонощокі полуниці. Від весни до перших приморозків обійстя цієї працьовитої жінки потопає у квітах. Прикрашають подвір’я гібіскус, барбарис та гліцинія. 

 

Уже й місця скоро не вистачить для всіх рослин. А жінка їх садить і садить. І обов’язково ділиться красою з іншими. Бо від того вона лише примножується. 

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Від бабусиного «холодку» – до "Спаржевого дому": відома письменниця з Тернопільщини вирощує аспарагус біля хати свого дитинства
Письменниця та директорка Теребовлянської книгозбірні Наталка Галицька належить до тих людей, які вміють створити затишок у будь-якому місці. Але де б вона не бувала, серцем завжди хотіла додому – у бабусину хату в селі Глещава, де минули її дитинство та юність. Цією мрією пані Наталка жила майже два десятиліття. Три роки тому вона нарешті здійснилася. «Я повернулася додому, – поділилася своєю радістю жінка. – Привела до ладу будинок, впорядкувала родинне обійстя і почала господарювати на землі. Посіяла біля хати чорнобривці, матіолу та мальви, а на городі – спаржу, яка цього року дала свій перший урожай».
5 годин тому
«Почесним громадянином міста Чорткова» став сенатор Чак Шумер
На засіданні чергової сесії Чортківської міської ради депутати ухвалили рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чорткова» американському політику, демократу, старшому сенатору США від штату Нью-Йорк, лідеру більшості в Сенаті, у якого є чортківське коріння, Чарльзу Еллісу «Чаку» Шумеру (Senator Chuck Schumer).
9 годин тому
Морським коридором пройшло вже понад 45 мільйонів тонн вантажів
Понад 45 мільйонів тонн вантажів пройшло через український морський коридор за майже дев'ять місяців роботи. За цей час Україна експортувала, серед іншого, понад 30 мільйонів тонн агропродукції до 38 країн світу. За майже дев'ять місяців роботи Українського морського коридору через нього пройшло близько 1 600 суден.
9 годин тому
Як привчити дитину до здорової їжі: 6 порад для батьків
Заохотити дітей їсти здорову їжу не завжди легко. Але якщо докласти зусиль, то можна досягти бажаного результату. Головне, робити це правильно і без примусу.
9 годин тому
Євросоюз та Європарламент готові підтримувати українські громади на рівні іноземних міст та регіонів-партнерів
У Києві відбувся Другий Міжнародний Саміт міст та регіонів. Участь у заході взяли Президент України Володимир Зеленський, голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, представники Уряду, громад, Євросоюзу, Ради Європи, представники 18 країн світу, а також усіх обласних центрів.
9 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.