Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Цілющі властивості кавуна: все про головну ягоду серпня

Кавун вважають одним із найкорисніших продуктів. Але його треба вживати в міру, щоб не нашкодити здоров’ю.

Цілющі властивості кавуна: все про головну ягоду серпня

Кавун вважають одним із найкорисніших продуктів. Але його треба вживати в міру, щоб не нашкодити здоров’ю.

2 роки тому Джерело:

 

Кавун більш, ніж на 90% складається з води. Саме тому є хорошим сечогінним засобом. Також він містить корисні речовини: вітаміни С, А, В3, фолієву кислота, кальцій, магній, калій, фосфор та інші.

 

Кавунові кірки багаті на  цитрулін – речовину, яка виводить із організму токсини. Крім того, сприяє розширенню судин і налагоджує обмінні процеси в клітинах.

 

Дієтологи кажуть, що кавун – хороший засіб для детоксу. Він допомагає боротися з закрепами і прискорює обмін речовин.

 

Кавун містить лікопін – пігмент, необхідний для здоровʼя кісток. Він зменшує окислювальний стрес, який зазвичай знижує активність остеобластів і остеокластів – двох кісткових клітин, що беруть участь в патогенезі остеопорозу. Крім того, кавун багатий на калій, що допомагає утримувати кальцій в організмі та оздоровлює кістки і суглоби.

 

Споживання кавуна у великих кількостях позитивно впливає на серцево-судинні функції, оскільки збільшує кровотік за допомогою вазодилатації (розширення судин).

 

А ще кавун – хороше джерело бета-каротину, який перетворюється на вітамін А. Він допомагає виробляти пігменти в сітківці ока і захищає її від вікового регресу.

 

Однак кавун потрібно споживати з обережністю. Норма для здорової людини – 200–300 г кавуна на день. Людям з цукровим діабетом варто віднестися до цього продукту обережно. Як і тим, хто має проблеми з нирками – якщо є камені, то вони можуть прийти в активність під напором рідини, що виходить. Те ж саме стосується і тих, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту або кишківника, їсти помірними дозами. 

 

Найкраще брати кавун середнього розміру без відколів і тріщин. Кірка повинна бути твердою і блискучою. Пляма на ягоді визначає місце зіткнення з землею. Колір його – жовтий або коричневий, але не білий. Вусики і плодоніжка – сухі.

 

Постукайте по кавуну – звук повинен бути дзвінким. Потім стисніть плід – почуєте хрускіт. Вдарте по кавуну – хороша стигла ягода видає вібрацію.
Перед тим як їсти кавун, ретельно вимийте його з милом під проточною водою, щоб прибрати залишки добрив і бактерій з ґрунту. Розрізаний кавун зберігайте тільки в холодильнику і не більш як чотири дні. Нерозрізаний плід може зберігатися за кімнатної температури не більш як два тижні.

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Унікальне джерело практичної інформації про Тернопільську область
На Тернопільщині презентували проєкт геоінформаційного порталу області - інноваційного інструменту для ухвалення ефективних управлінських рішень. Проєкт реалізовано громадською організацією «Товариство дослідників України» у співпраці з Тернопільською обласною військовою адміністрацією.
9 хвилин тому
62 полеглим захисникам присвоїли звання «Почесний громадянин Тернопільської області» (посмертно)
Під час засідання сесії Тернопільської обласної ради сьомого скликання депутати підтримали рішення «Про збільшення кількості осіб, яким може бути присвоєно у 2025 році звання «Почесний громадянин Тернопільської області» (посмертно)» і збільшили до 100 кількість осіб, яким може бути присвоєно у 2025 році звання «Почесний громадянин Тернопільської області» (посмертно), з урахуванням квоти поточного року – 3 особи.
24 хвилини тому
Золоте правило «Золотої ниви»
Довгою дорогою до Буряківки на Заліщанщині ми згадували світлої пам’яті Миколу Долотка – багатолітнього керівника ПОП «Золота нива» у цьому селі Товстенської громади. Відомий господарник, патріот села, заслужений працівник сільського господарства України Микола Михайлович Долотко понад 30 літ присвятив праці на рідній землі. Пам’ятають його у Буряківці, Зозулинцях, Виноградному, Городку, там, де господарював, допомагав громаді і людям щедрий душею чоловік, який, на превеликий жаль, передчасно відійшов у засвіти…
32 хвилини тому
Укргідрометцентр оголосив на сьогодні перший рівень небезпеки в Тернопільській області
На середу, 25 червня, в Україні оголосили підвищений рівень небезпечності. Попередження про негоду оприлюднив Український гідрометцентр. За даними синоптиків, сьогодні вдень у низці областей очікуються пориви вітру 15-20 м/с.
42 хвилини тому
Україна від початку сезону експортувала 40 млн т зерна
За оперативними даними Державної митної служби, від початку 2024/25 маркетингового року Україна експортувала 40,04 млн тонн зернових і зернобобових культур, з яких 1,668 млн тонн було відвантажено від початку поточного місяця.
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.