Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Кутя: історія головного символу Святвечора

Серед клопітких приготувань до святкування Різдва Христового важливе місце посідає Святвечірня трапеза – невід’ємна різдвяна традиція, кожен елемент якої сповнений особливого символізму. Серед них і найважливіша страва українського Різдва – кутя.

Кутя: історія головного символу Святвечора

Серед клопітких приготувань до святкування Різдва Христового важливе місце посідає Святвечірня трапеза – невід’ємна різдвяна традиція, кожен елемент якої сповнений особливого символізму. Серед них і найважливіша страва українського Різдва – кутя.

4 години тому Джерело:

Попри варіації різдвяних традицій Святий вечір завжди пов’язують із приготуванням дванадцяти пісних страв, обов’язковими серед яких є узвар та кутя. Ця страва, незалежно від різноманітності рецептів, відіграє у містерії різдвяної трапези найважливішу роль.

 

Кутя́ – традиційна ритуальна страва, що готується із відварених зерен пшениці чи ячменю з медом. Це один з найважливіших елементів різдвяного святкового циклу; залежно від місцевих традицій її готують двічі або тричі – у навечір’я свят Різдва, Василія Великого та Богоявлення. Сукупність пов’язаних із кутею обрядів засвідчує зв’язок із родиною й предками.

 

«Кутя – найважливіша страва, названа у народі Божою. З’явилася вона у народних звичаях ще у дохристиянські часи як поминальна страва. Головними компонентами її була пшениця – символ достатку, добробуту, та мед – солодкий нектар і живих, і померлих. Горнець з кутею господиня ставила на покутті біля дідуха – була це символічна пожертва Богові», – пише релігійний інтернет-ресурс з посиланням на філологиню  Ірину Кметь.

 

Ритуальне значення куті дуже давнє – існує думка про її походження ще з неолітичної доби. В античні часи розвинувся звичай поминального підношення зі зерна та фруктів, що давньогрецькою називалося κόλλυβα, «коллуба» (у візантійській вимові — «колліва» від дав.-гр. κόλλυβον — «варена пшениця). А на Русі традиція готувати цю страву поширилася з розповсюдженням християнства.

 

Йдеться про переказ щодо переслідуванням християн Юліаном ІІ Відступником. За переданням, імператор хотів осквернити християнський Великий Піст і дав наказ градоначальнику таємно покропити всі харчі на ринках ідоложертовною кров’ю. Проте місцевому архієпископу Євдоксію явився святий мученик Теодор Тирон, якого язичники пів століття перед цим за християнську віру, і доручив йому попередити християн не купувати харчів на ринках. Замість них мученик порадив приготувати варену пшеницю (колліву) з медом із домашніх запасів.

 

За ще однією з версій, традиція готувати коливо збіглася з місцевою традицією язичницьких часів, коли така страва була жертовною, «їжею померлих предків», отож є проявом залишків культу предків на українських землях. Зокрема, як зазначають етнографи, східні слов’яни вірили, що померлі мають такі ж самі потреби, як і живі, тобто і потребу в їжі. Відтак коливо стало основною частиною поминального обіду, спільною стравою, яку їдять по черзі (ймовірно, це також одна із етимологій назви страви, яку їдять по колу чи яка об’єднує коло родини).

 

Використання зерна злаків у коливі обумовлене його символікою — зерно символізує продовження роду. Меду ж приписувалася здатність очищати від гріхів. Подекуди ця страва відома як сита, поминальна кутя, канун, кануна. А назва «кутя», очевидно, пов’язана з особливим місцем, де її урочисто ставили на час різдвяних свят – покуття або покуть, внутрішній кут помешкання, де були розташовані ікони, своєрідний домашній вівтар.

 

Існує чимало повір’їв, що приписували магічні властивості приготуванню та споживанню різдвяної куті – вони засвідчують ще дохристиянське значення цієї страви. Наприклад, коли варили кутю, не можна було її перемішувати, бо вважалося, що «пшениця на полі виляже». Перед вечерею господар символічно закликав «кутю їсти» мороз або різних лихих духів, завершуючи цей заклик словами: «Як не прийдеш тепер, то не приходь ніколи». Існувала традиція підкидати кутю до стелі: скільки приліпилося зерен – такий буде і врожай, або стільки ж буде і бджіл у вулику.

 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Найкраща багата кутя на Святий вечір та Різдво
Ситна кутя - це давня страва на український Святвечір і Різдво. Вона символізує родючість нашої землі, достаток і зв'язок із предками. У кожної сім'ї є своя кутя - рецепт може включати ягоди, цукати, фрукти. Але традиційний варіант – це пшенична каша, заправлена маком, родзинками і волоськими горіхами.
2 години тому
Кутя: історія головного символу Святвечора
Серед клопітких приготувань до святкування Різдва Христового важливе місце посідає Святвечірня трапеза – невід’ємна різдвяна традиція, кожен елемент якої сповнений особливого символізму. Серед них і найважливіша страва українського Різдва – кутя.
4 години тому
Побили світовий рекорд з безперервного виконання різдвяних пісень
Англієць Дейв Пурчес встановив світовий рекорд, співаючи різдвяні 684 пісні 42 години поспіль. Дейв Пурчес - власник відомої в Глостері закусочної On Toast. Він закрив свій магазин і влаштував справжній різдвяний марафон, щоб побити світовий рекорд з безперервного співу святкових пісень.
21 година тому
Україну захоплює закордонна свинина: імпорт зріс у 13 разів
У січні-листопаді цього року Україна імпортувала 28,4 тисячі тонн свинини, що в 12,9 раза більше, ніж за аналогічний період 2024-го. У грошовому еквіваленті імпорт за цей період також збільшився у 12,9 раза, до 70,8 млн. доларів.
21 година тому
Домашнє добриво, яке змусить фіалки цвісти всю зиму
Фіалки – одні з найулюбленіших кімнатних рослин. Особливо цінують їх за здатність цвісти навіть у найхолодніші місяці. Проте щоб фіалки щедро і рясно квітнули, потрібен правильний догляд, а головне, регулярне підживлення.
21 година тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.