Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Позитивно впливає на травлення, розширення судин, кровотворення і зниження тиску…

З буряка виходить не лише смачнющий борщ… Без бурячків з хріном, салатів, де одним з інгредієнтів є буряк, ми також не уявляємо святкових столів. Але далеко не всі знають, що цей овоч не лише смачний, а й неабияк корисний, бо багатий на вітаміни, мінерали, антиоксиданти тощо.

Позитивно впливає на травлення, розширення судин, кровотворення і зниження тиску…

З буряка виходить не лише смачнющий борщ… Без бурячків з хріном, салатів, де одним з інгредієнтів є буряк, ми також не уявляємо святкових столів. Але далеко не всі знають, що цей овоч не лише смачний, а й неабияк корисний, бо багатий на вітаміни, мінерали, антиоксиданти тощо.

13 годин тому Джерело:

Дієтолог Андрій Маковецький розповів для zaxid.net, що популярна фраза «буряк – джерело заліза» перебільшує реальність. Залізо в ньому є, але небагато. Справжня сила буряка – у фолаті, калії, клітковині та нітратах. 


«Головні козирі буряка це – вітамін В9 (фолат) для кровотворення, калій - для нормального тиску, клітковина - для травлення та природні нітрати, що допомагають судинам розширюватися. У підсумку – легша робота серця, спокійніші показники тиску, краща витривалість на тренуваннях і в повсякденних справах. Іншими словами, буряк м’яко «підживлює» кров, судини й кишківник», - каже дієтолог. 


За словами Андрія Маковецького, здоровим дорослим можна з’їсти 2–3 порції на тиждень, де 1 порція = 80–100 г готового буряка (пів склянки нарізаного). За місяць це приблизно 0,7–1,2 кг – легко вписується у щоденну «п’ятірку» з овочів і фруктів, не перекошуючи раціон. 


У якій формі буряк найкорисніший? 
- Запечений/відварений у «кожушку». Ніжний смак, зручно для салатів. Коротше готування й мінімум води – більше збережених речовин. 
- Сирий (тертий, тонко нарізаний). Хрумкий і свіжий, багатий на термолабільні антиоксиданти, але іноді «важчий» для чутливого шлунка. 
- Сік/смузі. Дає «робочу» дозу нітратів для підтримки тиску й витривалості. Пийте курсами, не щодня місяцями: орієнтир – 200–250 мл 1–2 рази на тиждень. 
Дієтолог нагадує про безпеку нітратів. Існує допустиме добове споживання; великі порції соку щодня не потрібні. Здоровіше чергувати: день соку – кілька днів «цілого» буряка. 


З чим буряк краще поєднувати  
- З олією (оливкова, соняшникова, волоська). Соковитіше, ситніше, ароматніше. 
- З молочними продуктами (крем-сир, йогурт, фета). Кальцій зв’язує оксалати в кишківнику – доречно тим, хто має схильність до каменів. 
- З цитрусом і зеленню. Лимон, апельсин, кріп, рукола – свіжа кислинка, кращий смак і підтримка засвоєння рослинного заліза загалом. 
- З чорносливом. Додає клітковини й поліфенолів – м’яка підтримка роботи кишківника. 


Кому варто бути обережним 
Якщо у вас оксалатні камені, тримайте помірність, додавайте кальцій у страву (йогурт, сир), пийте достатньо води. І не лякайтесь, якщо після буряка сеча чи стілець мають червонуватий відтінок – це пігмент бетанін, явище тимчасове. 


Чотиримісячний план вживання буряка 
Дієтолог пропонує чотиримісячний план вживання буряка. І наголошує, що це не обіцянка лікувального ефекту, а зручна рамка звички для здорових дорослих. 
Місяць перший. 2 порції на тиждень по 80–100 г (запечений, салати). Прислухаємося до самопочуття й травлення. 
Місяць другий. Додаємо сік 200–250 мл 1–2 рази на тиждень (не щодня). Багатьом це дає невелике, але відчутне вирівнювання тиску й більше витривалості на роботі/тренуванні. Дієтолог радить пити чистий сік. Але якщо людина п’є його вперше, то бажано спробувати маленьку порцію – до 50 мл. «Якщо шлунок реагує добре, то так і пʼємо. Якщо є важкість чи печія, то розводимо водою. Якщо є особисті протипоказання, слід проконсультуватися з лікарем», – каже дієтолог. 
Місяць третій. Ротація: цілий буряк + салати, а сік – курсами або перед навантаженням. 
Місяць четвертий. Режим підтримки: 2–3 порції на тиждень, сік – за потреби (важкий день, зйомка, тренування). 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Припинено діяльність міжрегіональної наркогрупи, до якої входило злочинне угруповання і з Тернополя
Служба безпеки України у взаємодії з Національною поліцією провели масштабну спецоперацію та ліквідували міжрегіональну мережу наркоторговців, які збували наркотичні речовини по всій території України. До її складу входили злочинних угруповання з Тернополя, Києва та Івано-Франківська.
10 годин тому
Позитивно впливає на травлення, розширення судин, кровотворення і зниження тиску…
З буряка виходить не лише смачнющий борщ… Без бурячків з хріном, салатів, де одним з інгредієнтів є буряк, ми також не уявляємо святкових столів. Але далеко не всі знають, що цей овоч не лише смачний, а й неабияк корисний, бо багатий на вітаміни, мінерали, антиоксиданти тощо.
13 годин тому
«Бишківська упівська звитяга»…
Традиційно щороку осінньої пори у селі Бишки Козівської громади відбувається урочисте вшанування пам’яті борців за волю України «Бишківська упівська звитяга». Цього разу урочистості приурочили 83-й річниці створення Української повстанської армії та 575-й річниці заснування села Бишки. Це село вважають столицею воюючої України – у 1943–1945 роках тут діяла ставка проводу ОУН–УПА та штаб-квартира головного командира УПА Романа Шухевича.
16 годин тому
Смородина віддячить багатим урожаєм: чим підживити кущі восени
Осінь — найважливіший період, коли є можливість закласти основу майбутнього врожаю. Саме зараз кущі смородини набирають силу для наступного сезону, і якщо дати їм правильне підживлення, результат перевершить усі очікування.
16 годин тому
«Агропродсервіс інвест» завершив копання солодких коренів
Одними з перших на Тернопільщині бурякові жнива фінішували у ТОВ «Агропродсервіс інвест», яке очолює відомий господарник Юрій Малюта (на світлині). Середня валова врожайність зібраного – 61 т/га. Цукристість буряків зберігається на рівні 16,7 відсотка.
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.