Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Пряні трави на зиму: агроблогерка з Тернопільщини поділилася секретами заготівлі

Літо для господинь – «гаряча» пора. Адже потрібно встигнути зробити запаси сезонних овочів, ягід і фруктів. А ще заготовити зелень і пряні трави, щоб взимку вони додавали стравам смаку та приємного аромату.

Пряні трави на зиму: агроблогерка з Тернопільщини поділилася секретами заготівлі

Літо для господинь – «гаряча» пора. Адже потрібно встигнути зробити запаси сезонних овочів, ягід і фруктів. А ще заготовити зелень і пряні трави, щоб взимку вони додавали стравам смаку та приємного аромату.

1 рік тому Джерело:

 

У кожної господині свої рецепти заготівлі. Комусь подобається сушіння, інші сировину засолюють і зберігають у холодильнику, а хтось надає перевагу заморожуванню. В Інни Антонюк із села Кобзарівка, що на Зборівщині, є свої секрети. З ними вона поділилася у власному відеоблозі «Моє подвір’я». 

 

– Цього року на моїй домашній ароматній грядці гарно вродили розмарин, орегано, майоран, лимонний чебрець, базилік фіолетовий і зелений, – розповідає пані Інна. – Ну і, звичайно, який город без зеленої цибулі, кропу та петрушки? Саме їх зазвичай я заморожую. Роблю такий собі мікс. Помиті петрушку, зелене пір’я цибулі і гілочки кропу дрібно нарізаю, вимішую ложкою, розкладаю у пакети-зіппери, випускаю з них повітря, щільно закриваю і кладу в морозильну камеру. Такі герметичні пакети дуже зручні. Вони легко відкриваються і не займають багато місця.

 

Пряні трави, як-от базилік, орегано, майоран, чебрець, розмарин – Інна Антонюк засушує. Це можна робити у кілька способів: за допомогою духової шафи чи електричної сушарні. Пані Інна заготовляє трави перевіреним роками бабусиним методом – викладає їх на папір і сушить у затінку. 

 

– Дуже важливо правильно зібрати трави, – каже господиня. – Я роблю це рано-вранці, щоб зелень була соковитою, напоєна росою. Рослини акуратно зрізаю, мию і викладаю на стіл, щоб з них стекла вода, трохи обвітрилися і підсохли. Якщо це базилік, то листочки обриваю. Стебла не викидаю – також засушую. І кріп сушу. Усе частинки окремо: листя, стебла і молоде суцвіття. Далі беру ящики та підноси, встеляю їх чистим папером і викладаю сировину. Зверху накриваю марлею чи тканиною. Час від часу перевертаю, щоб листя і стебла добре висохли. Оскільки для засушування потрібне тепле та сухе приміщення, то в мене для цих потреб служать веранда та кухня. Щоб зекономити місце, ящики ставлю один на один. 

 

Інна Антонюк зізнається, що такий спосіб як сушіння, їй найбільше до вподоби. Сушені трави, за її словами, мають сильний і водночас приємний аромат, довше зберігаються. А поки «готуються», то хата наповнюється неймовірними пахощами. 

 

– Особливо мені подобається сушити лікарські рослини: ромашку, мелісу, м’яту, цвіт липи, листя і ягоди суниць, квіти чорнобривців, – каже Інна Володимирівна. – Узимку готую з цих природних дарів смачні та цілющі чаї.

 

Висушені пряні трави господиня подрібнює і складає у контейнери. Грубші стебла перемелює у млинку і теж фасує у лотки чи скляні банки. Зберігає їх щільно закритими у сухому, прохолодному і темному місці. 

 

– Готові сушені трави додаю до улюблених м’ясних і рибних страв, де вони розкривають свій смак та аромат, – ділиться досвідом господиня. – Та варто пам’ятати, що смак сушених трав вираженіший, ніж свіжих, тому їх потрібно використовувати невеликими порціями. Адже надто насичений аромат може зіпсувати будь-яку страву.

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Страйк польських фермерів на кордоні відновлюється. Доки триватиме
Польські фермери планують розпочати страйк перед пунктом пропуску «Медика – Шегині» 23 листопада. Обмеження стосуватимуться вантажних транспортних засобів. Про це повідомила пресслужба Львівської митниці Держмитслужби у Фейсбуці.
5 годин тому
Як вибрати якісний кухонний ніж: важливі нюанси
На перший погляд, вибір якісного кухонного ножа – справа не з легких. Але не хвилюйтеся! Наші поради допоможуть зробити вам правильний вибір.
8 годин тому
Гарний настрій гарантовано: топ-5 продуктів, які проженуть депресію
Дієтологи назвали продукти, які сприяють підвищенню настрою, що особливо актуально у період осінньо-зимової хандри
8 годин тому
Стратегія розвитку області: важливий розвиток сільськогосподарського виробництва
У Тернопільській обласній військовій адміністрації відбулося засідання робочої групи з актуалізації Стратегії розвитку області на 2021–2027 роки та розроблення Плану заходів на 2024–2027 роки. Засідання пройшло під головуванням першого заступника начальника ОВА Степана Куйбіди.
11 годин тому
Слон повернув дитині черевичок, що впав у вольєр
Дикі тварини часом бувають агресивними, а часом проявляють зразки доброти і людяності. Слони теж не лише дуже розумні. Вони також добрі та співчутливі, а ще здатні розуміти широкий спектр емоцій.
11 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.