Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

«Бог дає вікна на кожну роботу…»

ПАП «Аркадія» на Гусятинщині, яке очолює голова ради об’єднання сільгосппідприємств Тернопільщини Микола Пилипів, уже завершило збирання пшениці на 980 гектарах при середній урожайності понад 9 т/га. Із Миколою Івановичем на хлібному полі, яке уже добряче пригрівало щедре сонечко, ми зустрілися минулого четверга.

«Бог дає вікна на кожну роботу…»

ПАП «Аркадія» на Гусятинщині, яке очолює голова ради об’єднання сільгосппідприємств Тернопільщини Микола Пилипів, уже завершило збирання пшениці на 980 гектарах при середній урожайності понад 9 т/га. Із Миколою Івановичем на хлібному полі, яке уже добряче пригрівало щедре сонечко, ми зустрілися минулого четверга.

17 годин тому Джерело:

Говорили про жнивні справи, які донедавна суттєво стримували часті дощі. Але висновок директор «Аркадії» зробив філософсько-оптимістичний, мовляв, немає такої ситуації, щоби з неї не було виходу і «Бог дає вікна на кожну роботу», просто треба її своєчасно робити і не пропустити сприятливі моменти. Використовувати треба не тільки кожну погожу днину, але й кожну годину. Саме за таким принципом працюють наші хлібороби. 


– Ще два дні тому, каже директор «Аркадії», – вологість зерна стримувала роботу. А нині вона стандартна – менш як 14%. Тож сім комбайнів (цього року придбали новий Лексіон-77000) працюють на максимальній завантаженості. Для прикладу, за вчорашній день вони зібрали пшеницю майже зі 150 гектарів.  


На день нашої розмови у господарстві Миколи Пилипіва уже здійснили понад 60 відсотків жнив. Залишалося зібрати  400 га пшениці і 220 га ячменю. А вже 4 серпня колектив «Аркадії» повністю завершив збирання пшениці з пристойною середньою урожайністю – понад 9 тонн із гектара, а також усіх ранніх зернових. 


– Ми виграємо тим, що уже десять років сіємо 80 процентів усього пшеничного клину ранньостиглим сортом Бодіцек французької селекції і збираємо непоганий урожай. І головне, що зерно отримуємо чисте, без хвороб, –  каже мій співрозмовник.  


На моє запитання, наскільки негативно рясні дощі впливають на жнива, Микола Іванович сказав, що однозначної відповіді тут немає. Звісно, дощі створювали певні труднощі, але в підсумку результати хороші. Ми не завжди чекаємо стандартної вологості зерна, бо маємо дві сушарні і якщо потрібно –  досушуємо. Але водночас дощі позитивно вплинули на розвиток цукрових  буряків, сої, кукурудзи, які за таких умов інтенсивно ростуть.  


Як завжди в кожному колективі цієї гарячої пори «на вагу золота» кожні робочі руки. Директор каже, що ситуація з ними «не така, як би хотілося, але встигаємо. Частину працівників забронювали. Спеціалісти є на всіх комбайнах, тракторах, жоден механізм не простоює. Агрономічну службу підсилили молодими спеціалістами. У нашому колективу гарно вписалося молоде подружжя – Олександр і Ангеліна Денисенки зі Сходу України».  


– Ми з чоловіком, – розповідає Ангеліна, – приїхали сюди три роки тому, оскільки територія, де ми проживали, окупована рашистами. Сама я родом із Донецької області, а проживали у Мелітополі. В «Аркадії» я вже рік працюю агрономкою у полі, Олександр – агрономом в саду. Тут ми  придбали житло, донечку Емілію водимо у дитсадок. Роботою я дуже задоволена, люди привітні, тож іду до праці з хорошим настроєм. Водночас разом із чоловіком поєднуємо  роботу з навчанням у Таврійському агротехнологічному  університеті у Мелітополі.  


До нашої розмови підключився і головний агроном господарства Ярослав Максимів, який тут працює уже чотирнадцять років. Серед іншого він також говорить про переваги сорту пшениці Бодіцка. Адже завдяки ранній стиглості його можна швидше зібрати, а звільнені площі підготувати під сівбу озимого ріпаку. 


«Цьогорічний ріпак ми вже змолотили, – каже пан Ярослав, – після нього стовідсотково сіємо озиму пшеницю. З ярих культур культивуємо тільки горох і ячмінь. А ще в полі дозріває 600 га цукристих і 640 га кукурудзи. Тож роботи вистачає і сьогодні, і до пізньої осені. Лише дав би Господь сприятливої погоди, усім нам міцного здоров’я і справедливого миру Україні. 


Богдан НОВОСЯДЛИЙ 


На світлинах: директор «Аркадії» Микола Пилипів; (зліва направо): комбайнер Микола Гутман, агрономи Ангеліна Денисенко, Марія Замойська, Василь Войчишин, головний агроном Ярослав Максимів; водій Богдан Задорожний. 


Світлини Василя БАЛЮХА 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Молитися на цвинтарі у Вовківцях на Борщівщині було смертельно небезпечно
Чи не щодня до рятувальників надходять звернення від жителів Тернопільщини: оси та шершні селяться надто близько до людей — на території сіл, біля будинків. А 5 серпня у селі Вовківці (Борщівська ТГ) громадяни помітили гніздо шершнів у господарській будівлі на території кладовища.
13 годин тому
Виїзди мобільних бригад служби крові активізують донорство у громадах
У воєнний час донорство — це реальна допомога тим, хто щодня рятує життя на передовій та в цивільних лікарнях. Через збройну агресію рф потреба в компонентах крові суттєво зросла. Донорська кров критично важлива як для пацієнтів лікарень Тернопільщини, так і для військових шпиталів і цивільних, які постраждали у прифронтових регіонах.
13 годин тому
Квітковий світ Ірини Лемеги
Є люди, які, здається, народжені з особливим даром – знаходити своє покликання і сміливо йти за ним, незважаючи ні на що. І коли це покликання повʼязане з прекрасним, з тим, що дарує радість і натхнення, світ стає трохи яскравішим.
16 годин тому
Секрети оксамитової шкіри без зайвих витрат: ефективні скраби в домашніх умовах
У догляді за шкірою обличчя та тіла важлива не стільки висока вартість косметичних засобів, скільки їхній склад, що ідеально підходить саме вашому типу шкіри, та, звичайно, регулярність застосування. Одними з найефективніших засобів у косметологічному догляді є скраби.
16 годин тому
Чортків'янка Олена Гур'єва виготовляє елітні крафтові сири
Лишень уявіть: солоні, тверді, різнокольорові, з пліснявою, з травами – десятки видів сирів, що манять неповторними смаками й ароматами. І виготовляє цю смакоту жінка, що мешкає не у Швейцарії, а у нашому мальовничому Чорткові.
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.