Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Зникнуть бджоли - зникне людство: історія наймолодшої бджолярки Тернопільщини

34-річна Оксана Пастущин – наймолодша бджолярка на Тернопільщині. Її пасіка налічує понад пів сотні бджолосімей. Жінка займається бджолярством вісім років. Пасіку започаткував її батько. Тепер це їхня сімейна справа.

Зникнуть бджоли - зникне людство: історія наймолодшої бджолярки Тернопільщини

34-річна Оксана Пастущин – наймолодша бджолярка на Тернопільщині. Її пасіка налічує понад пів сотні бджолосімей. Жінка займається бджолярством вісім років. Пасіку започаткував її батько. Тепер це їхня сімейна справа.

11 годин тому Джерело:

Оксана Пастущин, розповідаючи Суспільному. Тернопіль про своє захоплення, оглядала бджолину сім’ю, а також відбирала рамку на відкачування меду з літнього різнотрав’я. Для цього жінка використовує стамески і дим. 


«Запечатані комірки медові означають, що мед зрілий і готовий для відкачування. Бджолина сім’я приносить не тільки мед, а й бджолиний пилок. Потім вони його заносять в комірочку, додають свої ферменти, проходить процес ферментації в самому вулику. І це вже називається бджолина перга, бджолиний хліб. Цією бджолиною пергою вигодовуються молоді бджоли, а для людського організму вона має величезну цінність через те, що збагачена великою кількістю мікроелементів, амінокислот», - каже пані Оксана. 


За час, що займається бджолярством, Оксана не тільки здобула досвід у цій справі, а й вивчила звички комах: «Бджолина сім’я дуже схожа з людською родиною. Там є своя ієрархія, де головною є жінка. Тому в бджолиній сім’ї існують бджолозахисниці, які охороняють льоток, щоб інші сусідні бджілки, бджоли-злодюжки не потрапили у вулик. Також у вулику є бджоли-розвідниці, які контролюють в радіусі льоту бджолиної сім’ї, які є медоноси, які зацвітають. Вони дуже гарно повідомляють це своїм танцем. Бджола танцює на рамках. Це дуже захоплюючий процес, коли вона своїм тулубом проводить різні рухи. Один вчений навіть розшифрував цей танець і за це отримав Нобелівську премію. Тобто в своїх рухах бджілка показує, в якому напрямку є медоноси, куди потрібно летіти за збором нектару, а також показує кількість кілометрів, метрів. І все - своїми рухами, своїм тільцем». 


Також Оксана Пастущин розповіла, що повинен робити пасічник, аби зібрати якомога більше меду: «Для пасічника головне слідкувати, щоб у бджолиної сім’ї були корми, як білкові, такі як пилок, перга, так і медові, бо від того залежить і яйцекладка матки, тобто наскільки вона буде червити. А чим більше бджіл у вулику, тим більше меду буде для пасічника. Яка б погода не була, у вулику має бути стабільна температура, близько 36-40 градусів». 


Через ситуацію в країні виробництво продуктів бджільництва зменшилося, а ціни на них зросли, — розповідає бджолярка: «Зараз витрати дуже великі, оскільки з війною (і в принципі) подорожчали  інвентар, вощина, вулики, дошка, а ціна на мед протягом тривалих років залишається незмінною. В цьому році маємо надію, бо піднялися ціни на мед. Вочевидь, через дефіцит весняного меду, ціна трішки зросла: від 150 до 250-300 гривень за літр». 


Доглядати за вуликами Оксані допомагає десятирічний син Павло: «Я люблю допомагати мамі на пасіці. Мені мама дуже багато розказувала про бджіл. Наприклад, що бджоли бачать все тільки у двох кольорах. Це синій і також жовтий. Що бджілка будує рами під кутом 90 градусів, щоби мед не витікав з бджільника. Та ще багато всього цікавого», - розповів Павло Пастущин. 


Якість меду перевіряє батько бджолярки Степан Дека. Він пасічник із 40-річним стажем. Свої навички Оксана Пастущин перейняла від батька і також може довго розповідати, як правильно обрати якісний мед: «Перше, мед не має текти як вода. Він має легенько стікати і складатися гірочкою. Якщо ви навіть піднімете ложку з медом догори, цівка меду не повинна перериватися. Наступний фактор – пробувати на смак. Якщо ми говоримо про мед з липи, мед з гречки, він буде мати свій специфічний смак, специфічний присмак у горлі, попікати горло. Меди квіткові, як, наприклад різнотрав’я, меди соняшнику, вони ніжніші за своєю структурою, вони не містять в собі багато пептидних речовин, які будуть подразнювати горло». 


Оксана Пастущин також розповіла, що коли ви купили мед рідким, поставили вдома і він застиг, не потрібно лякатися. Це нормальний процес кристалізації меду. Так має бути. Всі меди, за винятком акацієвого, мають застигати, кристалізуватися. Взимку, якщо це мед не з акації, він має бути в густому вигляді. Він не має розшаровуватись. 


І на завершення розмови пасічниця поділилася важливою інформацією про зберігання меду: «Зберігати його потрібно без прямого потрапляння сонячного проміння. Він не має стояти на прямому сонці. Кімнатна температура, але не під батареєю. 18-20 градусів – це оптимальна температура для зберігання меду». 


Любов ГАДОМСЬКА 
Леся ПРОДОУС 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
«Не так страшні московські воші, як українські гниди»… СБУ зірвала спробу теракту на Тернопільщині
Існує думка, що цей вислів належить Симонові Петлюрі, хоча доказів цьому немає, адже у жодних офіційних джерелах, пов’язаних з ним, це не встановлено. Зрештою, ми не збираємося встановлювати історичну справедливість. Просто, цей вислів сьогодні актуальний, як ніколи. І ось з якої нагоди.
5 годин тому
Зростає місцевий бюджет – розвиваються громади
За повідомленням начальника обласної військової адміністрації В'ячеслава Негоди, за шість місяців 2025 року до місцевих бюджетів області надійшло 4,9 млрд гривень власних доходів, що на 757 млн гривень більше, ніж у першому півріччі 2024 року. Тобто, власні доходи місцевих бюджетів зросли на 18,5%.
5 годин тому
«Україну роблять «загрозою угорської нації»… А що ж ми?
Угорсько-українські відносини сьогодні надзвичайно натягнуті. Нинішній уряд Віктора Орбана блокує військову допомогу Україні, вступ нашої держави до НАТО і ЄС. Орбан став путінським агентом у євроатлантичному середовищі та сподівається «за вірну службу» отримати українське Закарпаття, яке угорці завоювали в другій половині ХІV століття.
6 годин тому
Свіжа, заморожена чи приготовлена: яка чорниця найкорисніша для покращення пам'яті
Чорниця - одна з найпотужніших ягід для мозку, але не всі її форми однаково ефективні. Якщо хочете підтримати пам'ять і когнітивну функцію, важливо знати, яку саме чорницю краще вживати: свіжу, заморожену чи термічно оброблену.
6 годин тому
У помідорів скручується листя: які причини і що робити
Скручування листя у томатів — поширене явище, яке може мати різні причини. Щоб ефективно боротися з проблемою, важливо вчасно визначити джерело її виникнення.
6 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.