Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Цілюща рослина – конюшина: що лікує і як правильно збирати

Про цілющі властивості конюшини відомо ще з часів Авіценни. Великий лікар прописував відвар листя конюшини при захворюваннях нирок, а сік зі свіжого листя – як кровоспинний і ранозагоювальний засіб.

Цілюща рослина – конюшина: що лікує і як правильно збирати

Про цілющі властивості конюшини відомо ще з часів Авіценни. Великий лікар прописував відвар листя конюшини при захворюваннях нирок, а сік зі свіжого листя – як кровоспинний і ранозагоювальний засіб.

1 місяць тому Джерело:

 

Загалом лікувальні властивості і червоної, і білої конюшини схожі. Відмінності несуттєві. Наприклад, червону конюшину більше використовують для лікування анемії, бронхіту, кашлю, туберкульозу, а білу – при жіночих хворобах, грижі, задусі. І червона, і біла конюшина мають терпкі, тонізуючі, протиалергічні, протипухлинні, антисклеротичні, відхаркувальні, протизапальні, антибактеріальні, сечогінні та загальнозміцнюючі властивості.

 

У головках конюшини містяться ефірна олія, тріфолізін (має протигрибкові властивості), аскорбінова кислота, вітаміни групи В, каротин (в організмі з нього формується вітамін А), магній, мідь, хром, кальцій, органічні кислоти (саліцилова і кумаринова), біохінон А (містить коензим Q10, який сприяє енергетичного обміну в клітинах тканин).

 

Квітки конюшини зривають або зрізують біля основи головки впродовж літа. Сушать конюшину на горищах, на відкритому повітрі під навісом, стежачи, щоб сировина не пересихала, бо пересушені голівки швидко обсипаються. Зберігають конюшину в сухому темному місці.

 

Народна медицина пропонує такі корисні рецепти з конюшини. 

 

Для загального зміцнення організму. 50-100 г свіжих кульок конюшини залити 500 мл окропу. Настояти 8 годин, процідити. Пити по ½ склянки 3 рази на день.

 

Від застуди та високої температури. 1 ст. ложку подрібненого листя і квітів конюшини залити склянкою окропу, настояти. Додати мед і пити 4 рази на день після їди.

 

Від головного болю і нестачі вітаміну С приймайте настій, описаний у попередньому рецепті, але в меншому об’ємі: по 2 ст. ложки 3 рази на день.

 

За циститу. 1 ст. ложку конюшини залити 1 склянкою води, довести до кипіння. Приймати по 2 ст. ложки кожні 2-4 години.

 

Від висипу на шкірі. 300-400 г подрібненого листя конюшини залити 2 л окропу, залишити на 3-4 години. Процідити, вилити у воду для ванни. Приймати ванну через день (температура приблизно 37С) не більше 20 хвилин.

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Владислава Махніцька із Заліщиків отримала Почесну відзнаку міжнародної Олімпіади Геніїв
Учні Малої академії наук України повернулися зі США з перемогами на міжнародному конкурсі проєктів екологічного спрямування. Українська команда виборола 17 нагород: 1 гран-прі, 3 золоті медалі, 5 срібних медалей, 4 бронзові медалі та 4 почесні відзнаки. Одну з почесних відзнак отримала Владислава Махніцька із Заліщиків.
5 хвилин тому
П’ять порад, які допоможуть виспатися у спеку
Сон у спеку – справжнє випробування. Висока температура повітря змінює наші біоритми та негативно впливає на сон. Ділимося простими порадами, як охолонути і гарно відпочити спекотними літніми ночами.
4 години тому
Пасинкування винограду: покрокова інструкція для початківців
У червні виноград активно нарощує пагони. І серед них з’являється багато пасинків — бічних відгалужень, які ростуть із пазух листків. Якщо їх не видаляти, вони не лише загущують кущ, але й забирають поживні речовини, які мають іти на розвиток грона.
4 години тому
Українські пекарі годують польських аграріїв
Якщо українські аграрії не вирощують жито самі, вони годують польських фермерів, які продають його дорожче. Експерти звинувачують у всьому ринкову кон’юнктуру – себто, жито сіяти не є економічно доцільним для українських фермерів.
5 годин тому
Через серце, сплетене з барвінку
Величною і зворушливою стала неділя, 15 червня, для дітей у храмі Різдва Пресвятої Богородиці у Васильківцях на Гусятинщині, де відбулася урочистість першого Причастя.
5 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.