Про це пишуть novosti-n.org з посиланням на FoxNews.
«Щодня ми використовуємо пластик - пляшки, контейнери, пакування. З часом він фрагментується на мікрочастинки, яких ми не бачимо неозброєним оком. Це і є мікропластик», - пояснив доцент кафедри цивільної та екологічної інженерії Санджай Моханті.
Зазначається, що дослідники перевірили 10 брендів жуйки, представлених на ринку, - 5 синтетичних і 5 натуральних. Їхні назви не розголошуються.
Моханті пояснив, що гумка стає жувальною завдяки полімеру у своєму складі, схожому на пластик. За словами науковця, в натуральній жуйці використовується полімер рослинного походження, який, на думку більшості споживачів, безпечніший. Однак дослідники з’ясували, що і в такій гумці є мікропластик: «Ми спочатку припускали, що натуральна гумка не міститиме пластику, але це виявилося хибним», - зазначила аспірантка Ліза Лоу, яка теж брала участь у дослідженні.
У складі всіх протестованих гумок були однакові полімери: поліолефіни, поліетилентерефталат, поліакриламід і полістирен. Результати досліджень показали, що в середньому один грам гумки містив 100 мікропластиків. За одне жування у слину виділялося 200–250 мікропластиків.
Моханті пояснив, що пластик використовують лише 50–70 років, тому поки достеменно неможливо сказати, як він впливає на здоров’я: «Що робить мікропластик - ще не встановлено. Хоча вже доведено, що він накопичується в тілі людини», - зауважив науковець.
Утім, представник Національної асоціації кондитерів у Вашингтоні пояснив, що безпека харчових продуктів є пріоритетом №1 для кондитерських компаній, які використовують лише інгредієнти, дозволені Управлінням з контролю за продуктами й ліками: «Автори цього невеликого пілотного дослідження охоче визнають у своєму прес-релізі, що немає причин для тривоги. Жувальна гумка безпечна, як це було останні 100 років», - пояснив він.
Більше статей
|