Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

«Біле золото» України

В Тернополі відбулася конференція цукровиків SUGAR WORLD 2025. Її організували Всеукраїнська аграрна рада та Національна асоціація цукровиків «Укрцукор». У масштабному заході взяли участь понад 200 представників цукрозаводів, провідних бурякосійних господарств України та їх партнерів.

«Біле золото» України

В Тернополі відбулася конференція цукровиків SUGAR WORLD 2025. Її організували Всеукраїнська аграрна рада та Національна асоціація цукровиків «Укрцукор». У масштабному заході взяли участь понад 200 представників цукрозаводів, провідних бурякосійних господарств України та їх партнерів.

8 місяців тому Джерело:

Місце проведення обрано невипадково. Тернопільщина належить до регіонів, які впевнено демонструють позитивні тенденції у вирощуванні цукросировини та виробництві цукру. За результатами 2024 року є помітний ріст в обсягах площ, які відводять під цукрові буряки, врожайності, цукристості, досконалості застосування технологій вирощування та процесів виробництва готової продукції. 


За даними департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА, у 2024 році в області вироблено 327 тисяч тонн цукру. Це на 32%, або на 78 тисяч тонн перевищує результат 2023 року. Всіма категоріями господарств області цукрові буряки торік були посіяні на площі 26,6 тис. га, що на 4,1 тис. га більше, ніж у 2023 році. Отримано валовий збір цукросировини 1569 тис. тонн – це на 329,7 тис. тонн більше за показник попереднього сезону. Врожайність становила 589,8 ц/га, тут «плюс» – 39 ц/га. Під урожай нинішнього року прогнозують дальше розширення площ під посіви цукрових буряків до 27,1 тис. га. 


Найбільшими виробниками цукросировини на Тернопільщині є компанія «Агропродсервіс», ПАП «Аркадія», ПАП «Дзвін»... Стабільно посилена увага вирощування цукристих у ПП «Агрофірма «Медобори», ТОВ «Агропрогрес Теребовля». 


Усі бурякосійні агропідприємства Тернопільщини, Львівщини та низки інших областей є партнерами ТзОВ «Радехівський цукор» –  найбільшого виробника цукру в Україні, одного з найбільших українських експортерів «білого золота». За підсумками 2024 року, на потужностях компанії «Радехівський цукор», яка входить до структури німецької групи компаній «Pfeifer & Langen» і діє під торговою маркою «DIAMANT», вироблено 31% продукції від загальноукраїнського показника. У нашій області у складі цієї компанії Чортківський, Хоростківський, Козівський та Збаразький цукрозаводи. 


На підсумках сезону цукровиробництва в Україні 2024 року та прогнозах сезону нинішнього, стані та перспективах цукрової галузі головний акцент під час конференції SUGAR WORLD 2025 зробила голова правління Національної асоціації цукровиків України Яна Кавушевська. Одним із найбільших «плюсів» цукрової галузі, як зазначила очільниця Укрцукру, є  конкурентоспроможність, адже із вироблених минулого року  1,8 мільйона тонн цукру майже половина – це експортний потенціал, який попри виклики воєнного часу, успішно реалізовують. Відкриття перспектив світового ринку дало додатковий поштовх до стабілізації посівних площ під цукровими буряками, обсяги яких у 2024 році в Україні зросли на понад 250 тис. га. Ще один вагомий чинник стабілізації вітчизняної «солодкої» галузі – збільшення середньої врожайності цукрових буряків, яка становить тепер у межах 50 тонн із гектара. Втім, рівень середньої врожайності в Україні ще значно поступається аналогічному в передових країнах, де становить 80–100 тонн із гектара. До речі, провідним названим  вище бурякосійним агропідприємствам Тернопільщини вже вдається досягати цієї «високої планки». 


Якщо раніше, зазначали під час конференції, одна з ключових проблем галузі була пов’язана з низькою урожайністю, то нині аграрії орієнтуються вже не лише на кількісний показник продуктивності гектара. Архіважливими стають питання збільшення цукристості коренеплодів і боротьби з хворобами посівів у стресових умовах зміни клімату. А це вже зовсім інша стратегія та управлінська культура аграрного виробництва.  


Почули цукровики й зауваження від аграріїв, зокрема, щодо збалансованості графіків копання і вивезення з господарств вирощених солодких коренів. Бо коли з часу формування бурякових кагатів до транспортування на цукрозавод минає місяць і більше, втрати агропідприємств очевидні. 


Як боротися з хворобами та шкідниками цукрових буряків, які переваги інноваційних підходів до міжрядної культивації, які біотехнологічні рішення вирішальні для цієї культури та в чому перевага сучасних систем захисту та живлення, чому ґрунт – основа успіху і яке насіння вибрати, щоби буряки росли швидко та були стійкими до примх погоди? Фахівці – представники агропідприємств-учасників ділилися власним досвідом, дискутували на основі перевірених фактів і випробуваних методів застосування, вели жваві діалоги, отримували практичні відповіді на важливі запитання. Без сумніву, кожен взяв для себе із «найсолодшої події року» те, що стане в нагоді у практичній діяльності і в результаті посприяє розвитку вітчизняної цукрової галузі. 


Ганна МАКУХ 


На світлинах – під час конференції цукровиків SUGAR WORLD 2025; учасники конференції (зліва направо) виконавчий директор ТОВ «Агропродсервіс інвест» Юрій Гринда, заступник директора з рослинництва ПАП «Агропродсервіс» Олег Чалик, головний агроном компанії «Агропродсервіс» Роман Віннічук. 


Світлини Ярослава СТАРЕПРАВА 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Земляки з Києва та закордону зміцнюватимуть взаємодію з рідним Тернопіллям
У Збаразькому замку підписали Меморандум про партнерство між Тернопільською обласною військовою адміністрацією та громадською організацією «Тернопільське земляцтво в м. Києві «Тернопілля». Документ спрямований на зміцнення взаємодії між уродженцями Тернопільщини, які живуть і працюють у столиці та за кордоном, і рідним регіоном.
15 хвилин тому
Максимум користі: дієтологи назвали найкращий час, коли можна їсти яблука
Фрукти мають бути у щоденному раціоні кожної людини, адже це простий спосіб отримати необхідні організму вітаміни. Найдоступнішими незалежно від сезону є яблука, але у деяких можуть виникнути питання, коли їх краще їсти, щоб принести максимум користі.
5 годин тому
Що робити, якщо груша не родить: поради садівників
Багато дачників нарікають, що не мають жодної втіхи від посаджених деревець груші. Якщо яблуньки гарно розвиваються і почали давати урожай уже на третій рік, то з грушею щось не так. Є кілька основних причин, чому груша може не давати плодів роками, втім, цю проблему просто вирішити, кажуть садоводи.
6 годин тому
Андрій БАРАН: «Працюємо на українській землі для українців та Української держави»
Наприкінці важкого у всіх відношеннях 2025 року і напередодні професійного свята аграріїв цікавлюся виробничими досягненнями компанії «Агропродсервіс» у її генерального директора, заслуженого працівника сільського господарства України Андрія Барана. А розпочати розмову пропоную з її найбільшої галузі – рослинництва…
7 годин тому
Від вишуканих супів до ароматних десертів: рецепти страв із гарбуза
Листопад приносить із собою не лише перші приморозки, а й щедрі дари осені, серед яких особливе місце посідає яскравий і корисний гарбуз. Він справжня знахідка для кулінарів, адже з ним можна приготувати безліч дивовижних страв – від вишуканих супів до ароматних десертів.
9 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.