Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Як змінилась структура виробництва та споживання харчових продуктів

В Україні сформувалася потужна і багатовекторна сфера переробки агропродукції, яка представлена насамперед потужностями харчової промисловості. Про це зазначив віцепрезидент Національної академії аграрних наук України, академік НААН Юрій Лупенко, інформує пресслуба навчального закладу.

Як змінилась структура виробництва та споживання харчових продуктів

В Україні сформувалася потужна і багатовекторна сфера переробки агропродукції, яка представлена насамперед потужностями харчової промисловості. Про це зазначив віцепрезидент Національної академії аграрних наук України, академік НААН Юрій Лупенко, інформує пресслуба навчального закладу.

11 місяців тому Джерело:

За його словами, динаміка та обсяги виробництва у сфері переробки завжди формувалися залежно від стану та потреб економіки країни. Навіть у кризові роки показники діяльності харчової промисловості здебільшого були більш стійкими до впливу негативних змін, порівняно з показниками вітчизняної промисловості в цілому. 


Зокрема, 2020 року під час пандемії COVID-19 індекс виробництва харчової продукції дорівнював 99,2% проти 95,5% в цілому у промисловості. За повномасштабної агресії російської федерації на території України, у 2022 році він становив 78,4% проти 63,3%, а 2023 року - 106,8% до 115,6% відповідно. 


Упродовж 2015-2023 років найбільшими темпами зростало виробництво цукру (більше ніж у 8 разів), переробки риби (у 5,4 раза) та м’ясної продукції (у 4,3 раза). 


У вартісній структурі виробництва найбільшу частку займають олія (24,4%) і тваринні жири (24,9%), частка яких впродовж 2015-2023 років майже не змінилася. Проте частка м’яса та м’ясних продуктів за цей період зросла з 11,3% до 20,5% завдяки зростанню цін на продукцію. 


Через воєнні дії рф на території України у 2023 році проти 2021 року скоротилися вартісні обсяги виробництва олії (-9,6%), а також продукції борошномельно-круп’яної промисловості (-10,2%). За рік випереджаючими темпами зросла вартість перероблення риби (+76%), а також м’яса і м’ясопродуктів (58,7%). 


«Відбулися певні зміни у структурі виробництва та споживанні м’ясної продукції. Якщо у 2000-2005 роках в Україні домінувало виробництво та споживання яловичини і телятини, то з 2010 року найбільше вироблялося м’яса свійської птиці, переважно курячого. Частка свійської птиці зросла з 11,6% у 2000 році до 54,9% у 2022 році. Водночас частка свинини зменшилася впродовж 2000-2022 років на 11,8 в. п. - до 28,8%», - зазначають фахівці. 


У структурі промислового виробництва хлібобулочних виробів домінує хліб пшеничний, хоча його частка зменшилася - від 48,2% у 2010 році до 41,6% у 2021 році. 


Наступний за популярністю - хліб житньо-пшеничний. Його частка змінювалася від 29,7% у 2012 році до 32,1% у 2015-2016 роках, а у 2021 році дорівнювала 29,7%. 


Частка випуску промислового житнього хліба коливалася у межах 0,6-1,7%, що не відповідає європейським тенденціям здорового харчування. 


Незначним було виробництво лікувальної та оздоровчої продукції: промисловий дієтичний хліб займав 0,1-0,2% від загального випуску. 
«Водночас утримуються стійкі позиції булочних виробів - на рівні 20,8-26,5% від загального випуску, що обумовлено менталітетом місцевого населення», - вважають науковці. 


Упродовж 2010-2022 років суттєві зміни відбулися у структурі виробництва молока-сировини. Якщо у 2010 році із часткою у 59,3% від загального виробництва переважало молоко першого ґатунку, то у 2020-2022 роках домінуючою стала продукція екстра і вищого гатунку. Частка продукції екстра ґатунку зростала випереджаючими темпами - з 4,4% у 2010 році до 40,8% у 2022 році. Сукупно продукція екстра і вищого ґатунку становила у 2022 році 69,5% загального асортименту молока. 


2023 року в структурі продукції харчової промисловості найбільші за обсягами реалізації частки займали виробництво: 
- олії і тваринних жирів - 25,1%, за рахунок експортно орієнтованої соняшникової олії; 
- м’яса та м’ясних продуктів - 20,6%; 
- інших харчових продуктів, зокрема цукру, чаю, кави - 13,5%; 
- молочних продуктів - 9,9%; 
- промислового хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - 5,4% від загального показника по харчовій промисловості. 
 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Українка в Берліні заплатила бармену 5€, щоб той плюнув у пиво росіянам просто перед ними
Українська маркетологиня розповіла історію з життя, як у Берліні заплатила бармену 5 євро за те, щоб він плюнув у пиво росіянами просто перед ними. «Я досі вважаю це найкращою інвестицією у своєму житті», - йдеться в публікації під ніком yvesclear на її сторінці в Threads.
37 хвилин тому
Чому не можна садити ялинку з горщика біля будинку
Багато хто збирається на Новий різ придбати ялинку в горщику, аби після свят висадити деревце з горщика біля будинку. Однак фахівці радять спочатку враховувати всі ризики: хвойні дерева можуть пошкодити фундамент, підвищити кислотність ґрунту, створювати тінь тощо.
1 година тому
Аграрії намолотили вже понад 26 млн т кукурудзи
За даними Міністерства економіки, довкілля та сільського господарства, станом на 18 грудня українські аграрії зібрали зернові та зернобобові культури з 10,8 млн га (94% від прогнозу). Станом на звітну дату намолочено 56,5 млн т зерна при середній урожайності 5,2 т/га.
1 година тому
Куди діваються пенсіонери? За п’ять років їх кількість скоротилася на мільйон
В Україні за останні п’ять років кількість пенсіонерів скоротилася на один мільйон, що є найзначнішим показником за тривалий час. Станом на грудень 2025 року на обліку перебуває 10 мільйонів 199 тисяч пенсіонерів, тоді як ще у 2018 році ця цифра становила понад 11,4 мільйона.
2 години тому
Для серця, мозку та імунітету: чому важливо їсти волоські горіхи
Дехто сприймає волоські горіхи як звичну добавку до випічки, салатів тощо, не знаючи, що вони чинять позитивний вплив на здоров’я, поліпшуючи роботу серця, мозку, кишківника, підтримують імунну систему тощо.
2 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Життя громад
Життя громад
Міжнародний вектор Заводської громади: перемога у конкурсі Cities4Cities відкриває шлях до європейських партнерств
Сучасне самоврядування вимагає від громад не лише ефективного господарювання, а й здатності мислити глобально, виходити за межі локальних кордонів і залучати зовнішні ресурси. Саме такий стратегічний крок зробила Заводська громада, здобувши переконливу перемогу в жорсткому конкурентному відборі програми Cities4Cities Mentorship. Серед дев’яноста восьми заявок з усієї України експертна комісія обрала лише десять громад-переможців, які довели свою готовність до системних змін та інституційного зростання. Входження Заводської громади до цього престижного переліку у межах Програми Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні» стало не просто успіхом, а чітким сигналом про перехід на новий рівень управлінської культури.
10 годин тому
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.