Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Яку олію вибрати для смаження: п’ять найкорисніших видів

Вибір правильної олії для смаження - запорука не лише смаку страви, а й вашого здоров'я. Деякі олії витримують високі температури, зберігаючи корисні властивості, тоді як інші можуть виділяти шкідливі речовини.

Яку олію вибрати для смаження: п’ять найкорисніших видів

Вибір правильної олії для смаження - запорука не лише смаку страви, а й вашого здоров'я. Деякі олії витримують високі температури, зберігаючи корисні властивості, тоді як інші можуть виділяти шкідливі речовини.

3 дні тому Джерело:

Є п'ять найкращих варіантів, які ідеально підходять для смаження, щоб ваші страви були не лише смачними, а й безпечними.

 

Оливкова олія

 

Оливкова олія є основною кулінарною олією в середземноморській дієті. Вона багата антиоксидантами, що підвищує стійкість олії до утворення шкідливих сполук, пише health.

 

Смаження цієї олії збільшує вміст вільних жирних кислот в олії. Вони можуть перетворюватися на шкідливі сполуки через процес, який називається окисленням, що знижує якість олії.

 

Олія авокадо

 

Олія авокадо містить 11% насичених жирів. Олія авокадо має таку ж стабільність, як і оливкова олія, коли піддається впливу тепла. 356 градусів за Фаренгейтом (180 градусів за Цельсієм) протягом дев'яти годин.

 

У дослідженні, яке порівнювало картопляні чипси, смажені з авокадо, соєвими бобами, кунжутним насінням і мигдальною олією, антиоксидантна здатність олії авокадо залишалася найвищою після п'яти циклів смаження.

 

Олія рисових висівок

 

Олія рисових висівок є ще одним кориснішим варіантом для смаження продуктів у фритюрі. Воно має високу антиоксидантну здатність і температуру димлення 449 градусів за Фаренгейтом (232 градуси Цельсія).

 

Олію рисових висівок також можна змішувати з іншими оліями. Дослідження, яке розглядало суміші олії рисових висівок з оливковою олією, соняшниковою олією та пальмовою олією, виявило, що найбільш стабільними (стійкими до псування) сумішами були олія рисових висівок з оливковою олією та олія рисових висівок з пальмовою олією.

 

Арахісова олія

 

Дослідження порівнювало стабільність арахісу, ріпаку, сої та кукурудзяної олії під час нагрівання виявили, що шкідливі сполуки були найбільшими в кукурудзяній олії та найменшими в арахісової олії.

 

Високоочищена арахісова олія безпечна для людей з алергією на арахіс, але арахісові олії холодного віджиму, видалення та екструдування все ще містять алергени.

 

Ріпакова олія

 

Смаження у ріпаковій олії може спричинити небажаний смак. Купуючи ріпакову олію для смаження у фритюрі, перевірте, чи немає на етикетках інформації про високий вміст олеїнової кислоти, оскільки суміші олії каноли з високим вмістом олеїнової кислоти є більш термостійкими.

 

У дослідженні порівнювали зміни в олії каноли, кукурудзяній олії, арахісовій олії, пальмовій олії та соняшниковій олії під час смаження картоплі фрі. Результати показали, що арахісова та ріпакова олії містять найменше шкідливих сполук і мають антиоксидантну стабільність, тоді як соняшникова, кукурудзяна та соєва олії показали найбільше псування.

 

Як вибрати олію для смаження

 

Вибираючи олію для смаження, враховуйте:

 

Олії з високим вмістом жирних кислот викликають утворення більшої кількості шкідливих сполук при нагріванні, ніж олії з високим вмістом насичених жирів. Хоча насичені жири (такі як кокосова олія) стабільні при нагріванні, не рекомендується смажити з високим вмістом насичених жирів, оскільки смажена їжа вбере олію.

 

Температура диму або димлення - це температура, при якій олія починає випаровуватися. Цей процес викликає хімічні зміни в олії, що призводить до небажаного зовнішнього вигляду та смаку та утворення шкідливих сполук. З цієї причини висока температура диму є найбільш бажаною для смаження.

 

Методи обробки впливають на стабільність олії шляхом зміни вмісту антиоксидантів. Механічні процеси, які використовуються у виробництві оливкової олії першого віджиму, зберігають природний вміст антиоксидантів в олії. Рафіновані олії (які можуть бути вибілені або нагріті) втрачають деякі антиоксиданти, тому їх зазвичай додають пізніше як добавки.

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Як покращити пам'ять за короткий час: допоможуть дві корисні звички
Шість годин нічного сну та 30 хвилин фізичних навантажень позитивно впливають на роботу мозку. В першу чергу вони сприяють покращенню пам'яті на наступний день, йдеться у новому дослідженні науковців з Університетського коледжу Лондона, пише The Guardian.
8 годин тому
6 способів застосування зубної пасти у побуті
Зубна паста є не лише ефективним засобом для чищення зубів. Вона має досить багато неочікуваних застосувань у побуті.
8 годин тому
Сирні рогалики, які тануть у роті
Ніжні та неймовірно смачні сирні рогалики з ароматом кориці стануть чудовим доповненням до чашки чаю або кави і сподобаються як дітям, так і дорослим.
1 день тому
Печінка буде здоровою: які продукти треба включити до раціону
Найбільших ударів по печінці завдають зловживання алкоголем, жирна їжа, хімічні добавки в харчах та надмір уживані ліки. Але є і дещо дуже корисне для цього органу.
1 день тому
Насіння яких рослин можна висівати вже у січні
Більшість насіння для розсади висівають не раніше кінця лютого – початку березня. Але є деякі рослини, які потрібно сіяти вже у січні. Поради щодо раннього висівання розсади зібрала Gazeta.ua.
1 день тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.