Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Росте у Товстому батат

У селищі Товсте Чортківського району молоді фермери Ольга та Назар Палагнюки створили ферму, де вирощують батат. Чому вони вирішили обрати саме цей екзотичний для нашої країни коренеплід, як прийшла ідея зайнятися власною справою і як вирощувати батат на українській землі – про це вони поділилися з читачами «Сільського господаря».

Росте у Товстому батат

У селищі Товсте Чортківського району молоді фермери Ольга та Назар Палагнюки створили ферму, де вирощують батат. Чому вони вирішили обрати саме цей екзотичний для нашої країни коренеплід, як прийшла ідея зайнятися власною справою і як вирощувати батат на українській землі – про це вони поділилися з читачами «Сільського господаря».

5 місяців тому Джерело:

Замість заробітків – власна справа 


«До одруження Назар часто їздив на заробітки до Польщі, і я свого часу спробувала заробітчанського хліба. Чотири роки тому ми одружилися, і невдовзі я завагітніла. Як відомо, розлука не на користь молодій сім’ї, тому вирішили, що житимемо і працюватимемо у рідному селі на власній землі», – розповіла Оля. 


За фахом жінка – еколог, обожнює працювати на землі, експериментувати. Подружжя має власний город і вирішило, що замість звичних картоплі, огірків, помідорів вирощуватимуть щось цікаве й екзотичне. Вони багато читали, цікавилися і, зрештою, натрапили на батат, яким смакували лише будучи в Європі. 


«Мені подобався його смак, готувала з нього різні страви. Але й не підозрювала, що цю екзотику можна вирощувати на власному городі. В інтернеті знайшли фермерів із Дніпропетровщини, які організовували онлайн-школу з вирощування батату. Ми пройшли навчання і надзвичайно загорілися ідеєю. Придбали посадковий матеріал і самі виростили розсаду. Спершу для вирощування батату використали одну сотку городу. Уявлення не мали, чи вийде, але вірили одне в одного», – розповідає Оля. 


Того ж року Палагнюки зібрали гарний урожай і вирішили розпочати сімейний бізнес. Наступного року вже посадили батат на значно більшій території, створили екоферму  Ecobatat, завели сторінки в соцмережах, через які й збувають екзотичний коренеплід. 


Смачний, корисний і екзотичний 


Жінка каже, що спершу односельці були доволі скептично налаштовані. Тому, щоб ознайомити їх із екзотикою, спершу батат роздавали всім охочим. 


«А ще самі багато його їли, експериментували з різноманітними рецептами, якими теж ділилися в соцмережах. Уже згодом почали продавати. Серед постійних покупців – не тільки односельці, а й підписники з усієї країни», – продовжує Оля. 


У перекладі з англійської батат – це солодка картопля. Однак, він набагато корисніший за традиційний український коренеплід, оскільки містить значно менше крохмалю. Сорти з білою м’якоттю можна використовувати як альтернативу картоплі, особливо для людей із цукровим діабетом. У бататі багато вітаміну C, вітамінів групи B, клітковини. У фіолетовому бататі містяться антоціани, які, за словами вчених, можуть запобігти розвитку ракових клітин. А ще він корисний для людей із порушенням зору. 


Оля додає, що батат цінний ще й тим, що його можна готувати не лише як гарнір, а й використовувати для приготування кондитерських виробів. Фіолетовий батат чудово виглядає в десертах, а оранжевий – найсолодший, додає стравам неперевершеного смаку. 


Не терпить холоду! 


Фермери запевняють: попри стереотипи, батат і картопля – це різні коренеплоди. Картопля належить до родини пасльонових, а батат – до родини в’юнких. Його садять не бульбами, а розсадою. 


«Є спеціальні маточні коренеплоди, які ми відбираємо з найурожайніших кущів. Закладаємо їх на пророщування у березні-квітні (можна в ящики з землею або в теплиці). Батат не терпить холодних температур, проростає за температури 22 градуси і вище, залежно від сорту. Потім розсаду зрізаємо і садимо у ґрунт просто неба. Починаємо зазвичай у кінці травня – на початку червня, садимо в заздалегідь підготовлені грядки, які вкриваємо плівкою. Робимо отвори на відстані 30–35 см, а між рядами – один метр. Обов’язковий полив! Без цього батат не вродить. У нас крапельний полив. Садимо лише ростки,  без коріння. Завдяки цьому батат росте добре, має правильну форму, чудовий смак і товарний вигляд. Ранні сорти достигають до кінця серпня, найпізніші – до середини жовтня. Додамо, що під час вирощування ми не використовуємо жодних хімікатів», – діляться Палагнюки. 


Цього року фермери виростили понад 20 сортів батату на 20 сотках землі, наступного року планують збільшити площу. Щоразу тестують нові сорти, бо цікаво, як вони приживуться в нашому кліматі. З 20 соток фермери збирають приблизно три тонни екзотичного коренеплоду. Третина йде на продаж, решту – пошкоджену шкідниками або дрібну – залишають для власних потреб. Не дуже пошкоджений батат продають за нижчою ціною та й самі смакують. 


Цього року подружжя фермерів виграло грант на суму 100 тис. грн за програмою SEED від Глобального договору ООН в Україні, яка допомагає розвитку малих агробізнесів і реалізації найкращих бізнес-ідей в агросфері. За ці кошти Палагнюки купили обладнання для переробки пошкоджених коренеплодів у борошно та пастилу. А ще створили  гайд (покрокову інструкцію) «Як виростити батат», яку дарують своїм клієнтам. 


Сім’я Ольги та Назара Палагнюків – приклад молодих українських фермерів, які на власному прикладі показують, що найкраще працювати вдома, на своїй землі. 


Зоряна ДЕРКАЧ 
 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
БАБЦЮ, ДАЙ ПОРАДУ. Невигада історія
Так сталося, що Аліна зростала суто у жіночому товаристві. Свого тата вона ніколи не знала та, певно, вже і не знатиме.
11 хвилин тому
"Зірка" весняного столу: перевірені рецепти страв зі шпинату
Свіжий шпинат у травні – це свіжість і користь на вашій тарілці. Ці чотири рецепти зі шпинатом зроблять ваші обіди смачними та весняними.
15 хвилин тому
За придбання вітчизняної техніки українським аграріям повернуть 223 млн грн
Міністерство економіки України вдруге з початку року затвердило розподіл коштів у межах програми компенсації 25% вартості української сільськогосподарської техніки та обладнання. Компенсацію за заявками, поданими у лютому-березні 2025 року, отримають 1034 агровиробники на суму понад 222,7 млн грн.
21 хвилина тому
Пізній сніданок додає сантиметрів на талії
Зазвичай у будні більшість із нас снідає між 7 і 8 годинами ранку, поспішаючи на роботу чи навчання. Але у вихідні спокуса поспати довше змушує зміщувати сніданок на кілька годин. За даними вчених, таке зміщення часу вживання їжі може призвести до набору ваги.
22 хвилини тому
Відомий науковець закликав аграріїв не спішити пересівати озиму пшеницю
У багатьох областях України відмічено підмерзання посівів зернових та зернобобових культур. Подекуди у пшениці внаслідок приморозків знищена листкова поверхня, але в цілому ситуація не критична, каже доктор сільськогосподарських наук Сергій Авраменко.
35 хвилин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.