Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Росте у Товстому батат

У селищі Товсте Чортківського району молоді фермери Ольга та Назар Палагнюки створили ферму, де вирощують батат. Чому вони вирішили обрати саме цей екзотичний для нашої країни коренеплід, як прийшла ідея зайнятися власною справою і як вирощувати батат на українській землі – про це вони поділилися з читачами «Сільського господаря».

Росте у Товстому батат

У селищі Товсте Чортківського району молоді фермери Ольга та Назар Палагнюки створили ферму, де вирощують батат. Чому вони вирішили обрати саме цей екзотичний для нашої країни коренеплід, як прийшла ідея зайнятися власною справою і як вирощувати батат на українській землі – про це вони поділилися з читачами «Сільського господаря».

3 години тому Джерело:

Замість заробітків – власна справа 


«До одруження Назар часто їздив на заробітки до Польщі, і я свого часу спробувала заробітчанського хліба. Чотири роки тому ми одружилися, і невдовзі я завагітніла. Як відомо, розлука не на користь молодій сім’ї, тому вирішили, що житимемо і працюватимемо у рідному селі на власній землі», – розповіла Оля. 


За фахом жінка – еколог, обожнює працювати на землі, експериментувати. Подружжя має власний город і вирішило, що замість звичних картоплі, огірків, помідорів вирощуватимуть щось цікаве й екзотичне. Вони багато читали, цікавилися і, зрештою, натрапили на батат, яким смакували лише будучи в Європі. 


«Мені подобався його смак, готувала з нього різні страви. Але й не підозрювала, що цю екзотику можна вирощувати на власному городі. В інтернеті знайшли фермерів із Дніпропетровщини, які організовували онлайн-школу з вирощування батату. Ми пройшли навчання і надзвичайно загорілися ідеєю. Придбали посадковий матеріал і самі виростили розсаду. Спершу для вирощування батату використали одну сотку городу. Уявлення не мали, чи вийде, але вірили одне в одного», – розповідає Оля. 


Того ж року Палагнюки зібрали гарний урожай і вирішили розпочати сімейний бізнес. Наступного року вже посадили батат на значно більшій території, створили екоферму  Ecobatat, завели сторінки в соцмережах, через які й збувають екзотичний коренеплід. 


Смачний, корисний і екзотичний 


Жінка каже, що спершу односельці були доволі скептично налаштовані. Тому, щоб ознайомити їх із екзотикою, спершу батат роздавали всім охочим. 


«А ще самі багато його їли, експериментували з різноманітними рецептами, якими теж ділилися в соцмережах. Уже згодом почали продавати. Серед постійних покупців – не тільки односельці, а й підписники з усієї країни», – продовжує Оля. 


У перекладі з англійської батат – це солодка картопля. Однак, він набагато корисніший за традиційний український коренеплід, оскільки містить значно менше крохмалю. Сорти з білою м’якоттю можна використовувати як альтернативу картоплі, особливо для людей із цукровим діабетом. У бататі багато вітаміну C, вітамінів групи B, клітковини. У фіолетовому бататі містяться антоціани, які, за словами вчених, можуть запобігти розвитку ракових клітин. А ще він корисний для людей із порушенням зору. 


Оля додає, що батат цінний ще й тим, що його можна готувати не лише як гарнір, а й використовувати для приготування кондитерських виробів. Фіолетовий батат чудово виглядає в десертах, а оранжевий – найсолодший, додає стравам неперевершеного смаку. 


Не терпить холоду! 


Фермери запевняють: попри стереотипи, батат і картопля – це різні коренеплоди. Картопля належить до родини пасльонових, а батат – до родини в’юнких. Його садять не бульбами, а розсадою. 


«Є спеціальні маточні коренеплоди, які ми відбираємо з найурожайніших кущів. Закладаємо їх на пророщування у березні-квітні (можна в ящики з землею або в теплиці). Батат не терпить холодних температур, проростає за температури 22 градуси і вище, залежно від сорту. Потім розсаду зрізаємо і садимо у ґрунт просто неба. Починаємо зазвичай у кінці травня – на початку червня, садимо в заздалегідь підготовлені грядки, які вкриваємо плівкою. Робимо отвори на відстані 30–35 см, а між рядами – один метр. Обов’язковий полив! Без цього батат не вродить. У нас крапельний полив. Садимо лише ростки,  без коріння. Завдяки цьому батат росте добре, має правильну форму, чудовий смак і товарний вигляд. Ранні сорти достигають до кінця серпня, найпізніші – до середини жовтня. Додамо, що під час вирощування ми не використовуємо жодних хімікатів», – діляться Палагнюки. 


Цього року фермери виростили понад 20 сортів батату на 20 сотках землі, наступного року планують збільшити площу. Щоразу тестують нові сорти, бо цікаво, як вони приживуться в нашому кліматі. З 20 соток фермери збирають приблизно три тонни екзотичного коренеплоду. Третина йде на продаж, решту – пошкоджену шкідниками або дрібну – залишають для власних потреб. Не дуже пошкоджений батат продають за нижчою ціною та й самі смакують. 


Цього року подружжя фермерів виграло грант на суму 100 тис. грн за програмою SEED від Глобального договору ООН в Україні, яка допомагає розвитку малих агробізнесів і реалізації найкращих бізнес-ідей в агросфері. За ці кошти Палагнюки купили обладнання для переробки пошкоджених коренеплодів у борошно та пастилу. А ще створили  гайд (покрокову інструкцію) «Як виростити батат», яку дарують своїм клієнтам. 


Сім’я Ольги та Назара Палагнюків – приклад молодих українських фермерів, які на власному прикладі показують, що найкраще працювати вдома, на своїй землі. 


Зоряна ДЕРКАЧ 
 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
«Наша місія – не тільки не нашкодь, а й допоможи, підтримай»
Нині, у час війни, медицина займає ключове місце в суспільстві. Адже одні медики рятують поранених бійців просто на полі бою, буквально видираютьіз лап смерті, інші – лікують, оперують, проводять реабілітацію, а буває, навчають заново пристосовуватися до життя. Саме про цих янголів у білих халатах йтиметься у нашій розповіді.
3 години тому
БЛАКИТНИЙ ВОГНИК – КОМФОРТ І БЛАГО, які потребують дотримання техніки безпеки і своєчасної оплати
До редакції «Сільського господаря», особливо тепер, на старті опалювального періоду надходить чимало листів і телефонних дзвінків з проханням розповісти про особливості роботи та надання послуг Тернопільської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України». На цю тему журналісти часопису поспілкувались із керівниками та провідними спеціалістами відомства і дають відповіді на типові запитання.
3 години тому
Харчова плівка на вікнах: зберігає тепло, захищає від плісняви
Багато господарів використовують звичайну харчову плівку замість дорогого утеплювача для вікон і це виявляється чудовим рішенням. Така плівка діє як «третє скло», створюючи повітряну подушку, що допомагає зберігати тепло в приміщенні. Завдяки цьому вдається знизити витрати на опалення, оскільки в будинку стало тепліше без додаткових обігрівачів.
3 години тому
Більшість людей їдять яблука неправильно
Яблуко – один із найкорисніших фруктів у світі. Його рекомендують їсти дієтологи всього світу, оскільки воно приносить користь фігурі і здоров'ю.
3 години тому
Росте у Товстому батат
У селищі Товсте Чортківського району молоді фермери Ольга та Назар Палагнюки створили ферму, де вирощують батат. Чому вони вирішили обрати саме цей екзотичний для нашої країни коренеплід, як прийшла ідея зайнятися власною справою і як вирощувати батат на українській землі – про це вони поділилися з читачами «Сільського господаря».
3 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.