Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Дієта при холециститі: дозволені і заборонені продукти

Гостре або хронічне запалення жовчного міхура називають «холецистит». Часто розвивається внаслідок жовчнокам’яної хвороби та неправильного харчування.

Дієта при холециститі: дозволені і заборонені продукти

Гостре або хронічне запалення жовчного міхура називають «холецистит». Часто розвивається внаслідок жовчнокам’яної хвороби та неправильного харчування.

11 місяців тому Джерело:

Крім медикаментозного, оперативного лікування, застосовують дієтичне. У раціоні слід уникати чорного хліба, жирних сортів м’яса і риби, внутрішніх органів тварин (лівер), сирих овочів та фруктів, м’ясних, рибних та грибних бульйонів, часнику, цибулі, гострих приправ та пряностей, пише газета Порадниця.

 

Зокрема рекомендовані такі страви і продукти:

 

хліб пшеничний з борошна І і ІІ сорту, житній із просіяного обдирного борошна (висівковий), учорашньої випічки; не можна здобного й листкового тіста, смажених пиріжків;

 

супи овочеві й круп’яні на овочевому відварі, молочні з макаронними виробами, фруктові, борщі та щі вегетаріанські; борошно й овочі для заправлення не присмажують, а підсушують;

 

м’ясо: нежирні яловичина, телятина, пісна свинина, кролик, курка відварна або запечена; не можна гусячого, качиного, печінки, нирок, мозку, копчень, ковбас, консервів;

 

риба нежирних сортів — відварна або тушкована, запечена;

 

молочні продукти: молоко, кефір, ацидофілія, кисляк, нежирна сметана як приправа до страв, напівжирний сир і вироби з нього;

 

яйця: запечений білковий омлет, вживання жовтка небажане; виключити круто зварені й смажені яйця;

 

будь-які страви з круп;

 

овочі різні: відварені, запечені або тушковані, крім шпинату, щавлю, редису, редьки, часнику, грибів;

 

закуски: салат зі свіжих овочів із олією, фруктові салати, вінегрети;

 

фрукти, ягоди некислі, компоти, киселі;

 

соуси зі сметани, молочні (нежирні), овочеві, фруктові;

 

напої: неміцні чай, кава з молоком, фруктові, ягідні й овочеві соки.

 

Цільове призначення дієти (стіл №5 і №5а) — забезпечення повноцінного харчування при різко виражених запальних змінах у печінці й жовчних шляхах, максимальне щадіння уражених органів, нормалізація функціонального стану печінки й інших органів травлення.

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
На Тернопільщині перепоховали останки, знайдені під час ексгумацій у селі Пужники
6 вересня на Тернопільщині перепоховали останки, виявлені під час ексгумацій на місці села Пужники. На церемонію прибула польська делегація на чолі з маршалком Сенату. Перепоховання проводилося на первинному місці захоронення, де проводили ексгумаційні роботи – старому кладовищі Пужників.
44 хвилини тому
Лікарі назвали найкращий сніданок для зниження ризику інфаркту
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), серцево-судинні захворювання (ССЗ) є основною причиною смерті в усьому світі. Однак, за оцінками Всесвітньої федерації серця, приблизно 80% цих захворювань можна запобігти за допомогою здорового харчування та збільшення фізичної активності.
8 годин тому
Ми у фользі запікаємо продукти, а німці кладуть її під килим… Для чого
Уявіть собі звичну кухонну фольгу, зазвичай ми використовуємо її для запікання, зберігання продуктів або навіть для того, щоб накрити тісто. Але в Німеччині знайшли зовсім несподіване застосування для цього матеріалу – не на кухні, а у вітальні. І справа зовсім не у кулінарії…
8 годин тому
Чому експерти радять проводити побілку дерев саме восени
«Сусідка білить дерева навесні – і має постійний «головний біль», а я роблю це восени: за 17 років – жодної проблеми»… Після завершення зими на грядках вистачає роботи, а тому експерти радять запланувати побілку дерев саме на осінь. Розповідаємо про тонкощі процедури.
9 годин тому
Вартість будівництва першої черги переробного заводу в індустріальному парку Chortkiv-West - 75 млн грн
Ми вже розповідали, що на Тернопільщині в індустріальному парку Chortkiv-West почалось будівництво заводу з рафінації олії на площі 1000 кв. м. В компанії «А.В. Експорт Імпорт», яка інвестує в проєкт, зазначили, що вартість першої черги становить 75 млн грн. Половину суми профінансують за кредитні кошти українських банків.
9 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.