Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Микола ПИЛИПІВ: «Для сільського господарства ідеальних років не буває»

У ПАП «Аркадія», що на Гусятинщині, цукровими буряками займаються уже двадцять років, а однією із складових їх високої врожайності вважають дотримання повною мірою інтенсивних технологій вирощування.

Микола ПИЛИПІВ: «Для сільського господарства ідеальних років не буває»

У ПАП «Аркадія», що на Гусятинщині, цукровими буряками займаються уже двадцять років, а однією із складових їх високої врожайності вважають дотримання повною мірою інтенсивних технологій вирощування.

12 місяців тому Джерело:

Дорогою до мальовничої Оленівки погожої днини відчувається ще тепле дихання осені, придорожні лісосмуги вже набувають жовто-гарячих кольорів, а звільнені від зернових і технічних культур поля подекуди зеленіють озиминою.  


У ПАП «Аркадія», базовий центр якого розташований на околиці згадуваного села, аграрії вже завершили збирання кукурудзи, а темпи роботи на бурякових жнивах набирають обертів. Директор агропідприємства, голова обласної ради сільгосппідприємств Микола Пилипів каже, що для хліборобів ідеальних років не буває. Передусім це стосується погодних умов.  


– З весни завжди просимо у Бога дощу, щоби згодом можна було посіяти в оптимальні строки, дочекатись сходів, підживити, захищати їх від хвороб і шкідників. І тоді, за сприятливих умов, чекати доброго врожаю. Хоч у нас, на Тернопільщині, як кажуть науковці, зона найменшого ризику вирощування сільськогосподарських культур, трапляється з погодою різне – навесні, наприклад, так потрібні дощі, а потім – посуха. Або навпаки, – продовжує Микола Іванович. 


У господарстві практикують навесні сівбу у ранні строки, тільки-но погодні умови дають змогу вийти техніці в поле, жнивувати є можливість раніше. Збирання зернових цього року провели в оптимальні строки і результати отримали хороші. Пшениця на круг видала по 9 тонн, ячмінь – по 7,9 тонни, кукурудза, про яку згадувалося – по 12 тонн, горох – по 4 тонни  і соя – по 3,6 тонни у заліковій вазі.  


Щодо цукрових буряків, яких зібрали з 15 відсотків площі, навесні, за словами керівника агропідприємства, сходи зійшли ідеально. На період збирання густота рослин становила в межах 100 тисяч на гектар. Була змога своєчасно підживити їх, чотири рази внесли фунгіциди, як цього вимагає агрономічна наука. Загалом за сезон обробіток зі захисту рослин здійснили шість разів, зокрема, двічі новим препаратом, який ще не використовували на полях області. З весни буряки взяли хороший старт, набрали відповідної ваги, але потім «вдарила» спека. Нині ще рано говорити про врожайність, але у господарстві вже відзначають нижчу цукристість порівняно з минулими роками. При цьогорічних зрослих затратах на вирощування солодких коренів, якісні показники не налаштовують на оптимізм. Ця культура стає економічно непривабливою. Правда, ще залишається надія на ціну цукру, яка може змінити ситуацію на краще. 


…За хорошої погоди корені в «Аркадії» копають на площах, які розташовані у важкодоступних  місцях, а після дощу переходять на придорожні ділянки, щоби підтримати функціонування цукрозаводів. 


Така вже робота у цеху просто неба. Пересохлий ґрунт утруднював збирання цукристих, та й тепер, через часті дощі, ситуація не з кращих. Все ж в «Аркадії» сподіваються на хорошу віддачу урожаю, бо й затрати на його вирощування, порівняно з минулим роком, були більшими. 


– Двадцятий рік вирощуємо цукрові буряки, – зазначає Микола Іванович. – Розуміємо наскільки це важлива культура, завдяки їй створено робочі місця, працюють цукрозаводи. Але якщо ціна на цукор буде низькою, доведеться думати, чи варто цю культуру сіяти. Завжди шукаємо ефективні гібриди, наприклад, німецької насіннєвої компанії KWS, де впроваджують нові, які себе виправдовують. Із цукрозаводами співпрацюємо за правилами, які вони нам пропонують. Робимо все для того, щоб і нам було вигідно, бо дотацій від держави годі чекати, тим більше у такий складний для країни час. 


Варто відзначити, що якихось змін у договорах агропідприємства із заводами не відбулося. Залежно від показника цукристості господарство отримує цукор. Торік із тонни перероблених буряків від заводу надходило по 89 кг цукру, при базовій 75 кілограмів. Нині з реалізацією солодкої продукції в «Аркадії» не поспішають. Усе залежить від того, які умови пропонуватиме ринок. 


…У сільському господарстві не прийнято наперед озвучувати ті чи інші показники. Різні за віддачею земельні площі, гібриди, непередбачувані погодні умови, – все це може швидко знівелювати заплановані результати. Але спілкуючись з директором «Аркадії», заслуженим працівником сільського господарства України Миколою Івановичем Пилипівим, чомусь переконуєшся: будуть з урожаєм, а обережність в аграріїв – наслідок багатого життєвого досвіду. 


Петро ГУДИМА 


Світлини Ярослава СТАРЕПРАВА 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Чим підживити ґрунт восени, щоб збільшити врожай удвічі
Звичайне гречане борошно чи подрібнені зерна здатні стати натуральним підживленням. Достатньо лише однієї ложки, щоб підживити землю й отримати удвічі більший врожай. Такий метод простий, доступний і абсолютно безпечний для рослин.
10 годин тому
Гриби біля дому: ознака родючого ґрунту, чи небезпека
Господарі завжди хочуть, аби за грибами не доводилося ходити далеко. Найкраще, коли вони ростуть поруч. Але гриби у дворі можуть бути як корисними «помічниками», так і ознакою надлишку вологи або поганого дренажу. Не поспішайте їх позбуватися - спершу варто розібратися, які саме гриби ростуть на вашій ділянці.
13 годин тому
З кісточками чи без: як правильно їсти гранат
Деякі люди навіть не замислюються, як їсти гранат, з'їдаючи м'якоть разом з зернами. А дехто не впевнений у користі зерен для організму. Тож з'ясуймо, як все ж таки правильно їсти цю смачну ягоду.
13 годин тому
XVll Міжнародний молочний конгрес - ключова подія молочної галузі України
Міжнародний Молочний Конгрес – єдина платформа, яка щорічно збирає понад 500 професіоналів молочної галузі для обговорення ключових викликів, обміну досвідом та впровадження інновацій. Серед учасників Конгресу - власники та інвестори молочних ферм і переробних підприємств, керівники та менеджери, ветеринарні лікарі і технологи, міжнародні експерти та провідні постачальники продуктів і послуг, представники профільних міністерств, комітетів ВРУ, дипломатичних місій та партнерських організацій.
14 годин тому
«Нематеріальні скарби Тернопілля» презентували у Теребовлянському фаховому коледжі культури і мистецтв
Це відбулося під час урочистої одноіменної академії. На заході презентували унікальні елементи нематеріальної культурної спадщини Тернопільщини - автентичні традиції, звичаї, ремесла та обряди, які формують культурний код нашого краю.
14 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.