Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Кучерява екзотика: на Тернопільщині жінка вирощує рідкісну капусту Кейл

Білокачанна, кольрабі, пекінська, фіолетова… Усі ці види капусти ростуть практично на кожній присадибній ділянці. А от капуста Кейл на відміну від своїх родичів викликає здивування навіть у найдосвідченіших городників. На ринках і в магазинах знайти її також непросто. Втім все-таки можливо, якщо приїхати у Велику Березовицю, що поблизу Тернополя. Місцева мешканка Тетяна Лещишин вже шість років успішно вирощує цю кучеряву екзотику на своєму городі.

Кучерява екзотика: на Тернопільщині жінка вирощує рідкісну капусту Кейл

Білокачанна, кольрабі, пекінська, фіолетова… Усі ці види капусти ростуть практично на кожній присадибній ділянці. А от капуста Кейл на відміну від своїх родичів викликає здивування навіть у найдосвідченіших городників. На ринках і в магазинах знайти її також непросто. Втім все-таки можливо, якщо приїхати у Велику Березовицю, що поблизу Тернополя. Місцева мешканка Тетяна Лещишин вже шість років успішно вирощує цю кучеряву екзотику на своєму городі.

2 роки тому Джерело:

Із Кейл капустою жінка познайомилася у Німеччині. Там цей овоч дуже популярний. Місцеві господині засолюють Кейл подібно до того, як ми це робимо з білокачанною капустою. І споживають її, як у нас  квашену – в холодну пору. Листя капусти тушкують на олії і подають разом із картоплею та ковбасою. 

 

– Тушкована Кейл сподобалася мені з першої ложки, а після того, як побачила цю красу на городі, то взагалі закохалася у неї, – каже пані Тетяна. – Одразу ж купила собі насіння і стала вирощувати Кейл у Великій Березовиці. Зовні Кейл зовсім не нагадує капусту, а швидше салат із довгим кучерявим листям зеленого та червоного забарвлення. Схоже воно на ажурне мереживо. Листя містить величезну кількість вітамінів, через це Кейл вважають суперфудом. Її можна вживати у сирому, вареному і тушкованому вигляді. Удома ми готуємо з листя салат: додаємо до нього огірки, помідори, пармезан і заправляємо олією. Із Кейлу виходять дуже смачні смузі та соус. Кучеряве листя – це також і оригінальна прикраса для страв. Смакують моїм рідним і чіпси з Кейлу. Капустяне листя ми постачаємо і в заклади харчування Тернополя. 

 

Тетяна Лещишин упевнена, що цією капустою неодмінно зацікавляться більше українських городників. Адже вирощувати її так само просто, як і білоголову. 

 

– Ранньою весною у парниках висіваю насіння, потім дорослі рослини переселяю у ґрунт просто неба. Двічі за сезон їх просапую і прополюю, – ділиться досвідом жінка. – Кейл – рослина вологолюбна, тому вимагає ретельного поливу. Іноді капусту можуть вражати попелиця, капустяна муха та слимаки. Щоб їх позбутися, застосовую засоби, які пропонують у спеціалізованих магазинах. Підживлюю рослини лише органічними добривами. 

 

Дозріває Кейл наприкінці червня – на початку липня. Її висота сягає 80–100 сантиметрів. Урожай господиня збирає до середини грудня. На місці зрізаного листя формується нове. Кейл – культура холодостійка, вона витримує мінус п’ятнадцять градусів морозу. 

 

– Зірване листя капусти можна зберігати у холодильнику до семи днів. За бажанням його можна заморозити, – каже Тетяна Лещишин. – Навіть у такому вигляді воно зберігає свої корисні властивості. Це ще раз підказує, що капусту Кейл варто вирощувати. Я впевнена, що вона неодмінно підкорить серця і шлунки українців. 

 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Тіні страху зникають від світла віри
Кожен знайомий із цим почуттям. Страх – це «бабай» у дитинстві, невивчений урок у школі, холод незвідання перед шлюбом, передчуття або наявність втрати дорогих вам людей, домівок, здоров’я тощо. І все це особисте. А у вас не виникав страх згубити незалежність країни? Не колись у далекому майбутньому, а нині або завтра? Коли останній раз були на сучасних цвинтарях, засіяних тисячами знамен? Ви розмовляли із воїном, який осліплений, без ніг і від якого відреклася дружина? Бачили очі матері, яка втратила у цій війни трьох своїх синів? То звідти, то звідси чутно голоси втомлених: «Вже би якось завершили оту війну», «то все винні росіяни».
37 хвилин тому
У ПАП «Дзвін» дбають про продуктивність молочного стада
Тваринництво – один з важливих виробничих напрямків ПАП «Дзвін» на Чортківщині, яке очолює член президії ради сільгосппідприємств області, заслужений працівник сільського господарства України Василь Степанович Градовий. Задля високої продуктивності молочного стада (на фермі в селі Звиняч молочнотоварний напрямок має повний та високоефективний цикл відтворення – ред.) тут з особливою відповідальністю та ретельністю дбають про кормову базу.
2 години тому
Влада підвищить прожитковий мінімум до 10-12 тис. грн
Влада планує осучаснити цей показник, щоб він відображав реальні витрати громадян та складав близько 10–12 тисяч гривень на місяць. Очікується, що оновлений прожитковий мінімум стане основою для визначення розміру мінімальної зарплати і пенсії, а підвищення соціальних стандартів відбуватиметься поступово, з урахуванням можливостей державного бюджету і процесів детінізації економіки.
2 години тому
Пара викопала гігантську картоплину вагою 7,9 кг
Колін і Донна Крейг-Браун з Нової Зеландії розробляли ділянку на задньому дворі, коли мотика чоловіка вдарилася об щось під землею. У результаті Колін викопав картоплину, популярність якої зростає з кожним днем, адже її вага становить 7,9 кг.
3 години тому
Груші: переваги для здоров’я та… побічні ефекти
Груша – не лише смачний та соковитий фрукт, а й надзвичайно корисний для здоров’я. Її можуть безпечно вживати навіть люди з харчовою непереносимістю. Щоб отримати користь і при цьому не перевантажити травну систему, дієтологи рекомендують вживати не більше двох груш на день.
21 година тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.