Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Володимир КОЛІСНИК: «Нам вдалося зробити чимало добрих справ»

Козлівська територіальна громада – одна з перших, утворених на Тернопільщині. До неї входить п’ять населених пунктів, крім Козлова, села Таурів, Слобідка, Покропивна, Дмухівці.

Володимир КОЛІСНИК: «Нам вдалося зробити чимало добрих справ»

Козлівська територіальна громада – одна з перших, утворених на Тернопільщині. До неї входить п’ять населених пунктів, крім Козлова, села Таурів, Слобідка, Покропивна, Дмухівці.

4 тижні тому Джерело:

 – Були сподівання, що до нас приєднається більше сільських громад, але сталося так, як є, – каже селищний голова Козлова, керівник громади Володимир Колісник. – Можливо це і на краще, що громада територіально невелика, є змога спілкуватися з більшістю людей, легше зрозуміти і визначити, що першочергово потрібно зробити  у кожному населеному пункті. 


Нині Козлівська громада не в першій десятці найкращих, але й до середнячків її не віднести. Самодостатня, де одними із перших отримували державну субвенцію, і головне, працівників селищної ради, депутатів, підприємців–платників податків у місцеву скарбницю об’єднують спільно визначені напрями щодо розвитку місцевого бізнесу, соціальної інфраструктури у громаді. Великі надії тут покладають на відновлення роботи двох підприємств: спиртового і цегельного заводів. Практично вони уже готові розпочати роботу і це буде вагомою фінансовою підтримкою місцевого бюджету. 


– Завдяки тому, що у нас серед перших об’єднань створили громаду і ми отримали згадувану державну субвенцію, нам вдалося зробити чимало добрих справ, – каже Володимир Колісник. – Відремонтували приміщення школи в Таурові та будинок культури – в Козлові, відкрили дитсадок і реконструювали клуб у Слобідці. Встановлене електричне опалення, проведені зовнішні роботи відповідають європейським стандартам. У Козлові відкрили центр надання адмінпослуг, де працюють висококваліфіковані спеціалісти. Стараємося добру справу зробити у кожному населеному пункті. Але виходить так, що десь є потреба більших запитів, десь – ще можна зачекати, враховуючи бюджетні реалії. 


Війна внесла корективи у всі сфери життя. З Козлівської громади захищають рідну землю 150 чоловіків. На жаль, десятеро воїнів-захисників – серед полеглих Героїв. Селищна рада завжди, з перших днів російської агресії, допомагала воїнам-землякам, відгукувалася на їхні потреби. За принесені людьми кошти купували військову амуніцію, продовольчі товари і відправляли на Схід. Допомагали сім’ям військових у придбанні дров, виділяли по 10 тисяч гривень матеріальної допомоги. Згодом вирішили надавати адресну допомогу всім, хто служить у ЗСУ. Призваним до війська одразу виплачують по 10 тис. гривень.  


У Козлівській селищній раді цього року в бюджеті закладено 1,5 мільйона гривень на підтримку Збройних сил України, третій штурмовій бригаді ЗСУ направили зекономлені у бюджеті минулого року 500 тисяч гривень, будівельними матеріалами і 15 тисяч гривень допомогли місту Харкову. Нещодавно виділили мільйон гривень на облаштування сховища при Козлівській школі. 


– Громаді пощастило, що у нас працює потужне сільськогосподарське підприємство «Агропродсервіс інвест», яке очолює відомий господарник Юрій Малюта. Людина, яка ніколи не стоїть осторонь чужої біди, завжди допомагає кожному, хто опиняється в складній життєвій ситуації, – продовжує Володимир Михайлович. – Люди це знають і вдячні керівникові господарства. Всім призваним на військову службу своїм працівникам Юрій Станіславович виплачує щомісячну зарплату. Тільки минулого тижня він виділив воїнам, які приїжджають у відпустки на транспортні потреби 300 літрів дизпалива, 50 літрів бензину, для придбання антидрона – 12 тисяч гривень, військового шолому – 9 тисяч гривень. Я навів лише один приклад, а їх за час війни сотні. 


З приходом осені додалося турбот у керівництва громади. Враховуючи можливі вимкнення електроенергії, зуміли повністю забезпечити важливі об’єкти інфраструктури генераторами, у бюджеті закладено кошти на придбання пального. Дасть Бог і осінь, і зима пройдуть без позаштатних ситуацій.

 
…Ключове завдання реформи децентралізації – сформувати самодостатні громади. Спілкуючись зі селищним головою Козлова, який уже двадцять третій рік обіймає цю посаду, не зміг не поцікавитися його оцінкою реформи, чи виправдали себе зміни у місцевому самоврядуванні?  


– Безперечно, – наголосив Володимир Михайлович. – Це чіткий розподіл відповідальності між гілками влади. У нас зосереджено все на місці. Повноваження, прийняття рішень, кошти. Нині не потрібно їхати в район, до вищого керівництва, просити грошей на ту чи іншу справу і гадати: дадуть чи не дадуть? Тепер коштами розпоряджаємося ми самі і вирішуємо, на що їх використовувати. Наведу лише один приклад. У 2016 році нам рекомендували зменшити на 20 ліжко-місць у лікарні. Ми не погодилися і правильно зробили. Нам було важко, але місця зберегли, провели опалення, встановили душові кабіни. Нині, до речі, в лікарні, крім хворих, постійно проживає дві людини старшого віку, у яких немає родичів. Це лише один приклад того, що децентралізація – процес передачі функцій і повноважень на часі. У нас бюджет за фінансовими мірками скромний. Живемо економно. Хоча на всі питання, що стосуються життєзабезпечення нашої громади, намагаємося виділяти кошти. Прагнемо разом, спільними зусиллями підтримувати її життєдіяльність у цих складних умовах. 


Петро ГУДИМА 
Світлина Ярослава СТАРЕПРАВА 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Ситуація з бронюванням може зупинити роботу агрокомпаній
Українська зернова асоціація (УЗА) просить уряд про автоматичну пролонгацію статусу критичного підприємства та продовження дії бронювань на період проведення загального аудиту заброньованих працівників, у яких він завершився або завершиться найближчим часом.
7 годин тому
Трійка найбагатших тварин у світі
Більшість людей про такі гроші тільки мріють. Найбагатшим домашнім улюбленцем є німецька вівчарка Ґюнтер VI з капіталом у 500 мільйонів доларів. Кішка Нала з капіталом у 100 мільйонів доларів та кішка Олівія Бенсон з капіталом у 97 мільйонів доларів посідають друге і третє місця відповідно.
7 годин тому
Прозрівають? Більшість росіян хочуть іншої політики в країні
У росії проєкт «Хроники» провів опитування серед громадян рф, під час якого вдалося з'ясувати, що навіть ті, хто говорить про підтримку Путіна, хочуть речей, які протилежні тому, що зараз робить російський диктатор. З результатами опитування ознайомилось російське видання «Медуза».
8 годин тому
Яким буде листопад: прогноз на місяць
Цьогоріч листопад очікується теплішим, ніж звичай, хоча на початку місяця й може утворитися циклон, що принесе дощ, місцями навіть із мокрим снігом. Також у листопаді температура повітря може бути на градус вищою за кліматичну норму.
8 годин тому
Чому так важливо їсти моркву: розповідає МОЗ
Морква – один із найкорисніших овочів для очей. Але на цьому її властивості не закінчуються.
9 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.