Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Юрій БЕРЕЗОВСЬКИЙ: «Те, що ми створили, має служити наступним поколінням»

Сільське господарство – непередбачуване. У воєнний час сповнене викликів і ризиків. До того ж винятково залежне від погодних умов. Журналісти «Сільського господаря», проїжджаючи дорогою Тернопіль – Товстолуг повз розлогий лан золотистої сої, звернули увагу, що збирання її тут ще не стартувало. З цього й почали розмову з Юрієм Березовським, заслуженим працівником сільського господарства України, членом президії ради сільгосппідприємств області, директором ПП «Агрон», яке обробляє землі на теренах Великогаївської територіальної громади.

Юрій БЕРЕЗОВСЬКИЙ: «Те, що ми створили, має служити наступним поколінням»

Сільське господарство – непередбачуване. У воєнний час сповнене викликів і ризиків. До того ж винятково залежне від погодних умов. Журналісти «Сільського господаря», проїжджаючи дорогою Тернопіль – Товстолуг повз розлогий лан золотистої сої, звернули увагу, що збирання її тут ще не стартувало. З цього й почали розмову з Юрієм Березовським, заслуженим працівником сільського господарства України, членом президії ради сільгосппідприємств області, директором ПП «Агрон», яке обробляє землі на теренах Великогаївської територіальної громади.

4 тижні тому Джерело:

Вирішальний вплив  


– Ранній сорт «Командор» зібрали до дощів, решта сортів ще очікує, – розповів Юрій Романович. – Високі температури наприкінці літа – на початку осені негативно вплинули на достигання сої. Насіння сухе, його вологість нижча за базову – 7–8%, а стебло ще зелене, частина бобів також не дійшла до стиглості. Це передумова втрат. Дощик стабілізував ці процеси, дав змогу вирівняти вегетацію: поки незріле дозріває, насіння, яке втратило багато вологості, вирівнює необхідні показники для того, аби втрати зменшити. Такі природні корективи – тільки плюс, але свідчать про те, наскільки сільське господарство залежне від погодних умов.


Рекордні цьогорічні терміни жнив характерні не тільки для групи ранніх зернових – пшениці, ячменю, ріпаку, а й соняшнику, який в «Агроні» також почали збирати на два тижні раніше. «І, знову ж таки, –  каже директор, –  кошик нестиглий, стебло соняшника зелене, а вологість зерна – 4% при базовій вологості 8%! Уявляєте, які втрати, – 4% на врожайності! Зерно пересушене, це позначилося на недоборі врожаю». 

 
Такий важливий, а почасти і вирішальний вплив має природа. Але агронівці дякують Богу і Збройним силам України, що мають змогу вирощувати і збирати, навіть при складних погодних умовах. 

 
Цінові тенденції 


Юрій Березовський аналізує інформацію ЗМІ, менеджерів, які займаються продажами. Щодо кукурудзи і соняшнику цінові тенденції для аграріїв вважає зрозумілими, адже через недобір урожаю у світових масштабах є збільшення попиту на зерно. 


Соняшнику вітчизняна переробка потребує 18 мільйонів тонн, а цьогорічне очікування валу – лише 12 млн тонн. Є дефіцит цього зерна, – розмірковує аграрій. – Так само щодо кукурудзи. Через логістичні проблеми минулих років сільгосптоваровиробники зменшили площі під  кукурудзою.  Цього року ринкова пропозиція зерна кукурудзи буде меншою, ніж попит, і це позитивно впливає на ціну. Стосовно сої ситуація поки що невизначена. З одного боку, валовий збір цієї культури в Україні очікують вищим порівняно з попередніми роками. Він більший, аніж можливості вітчизняної переробки: майже 4 мільйони тонн, за попередніми прогнозами, підуть на експорт. 


А цінову політику світового ринку диктують великі виробники – Бразилія, Аргентина, США, це почасти залежить від комплексу чинників, зокрема, спекулятивних. Тому, якими будуть  ціни на сою через два-три місяці, поки що  ніхто не береться аналізувати. 


Не може бути добре, бо війна 


До війни аграрний ринок уже був більш-менш прогнозований. Стабільні логістичні потоки, стабільний попит, можливості реалізувати. Втім, на думку Юрія Березовського, ситуація цінова, експортна, логістична цього року покращилася. 


«Чи добре зараз? – риторично запитує Юрій Романович. І стверджує: «Як може бути добре, коли війна. Цим усе сказано. Такі підприємства, як наше, нині шукають можливість зменшувати своє фінансове навантаження в банках. Це не всі розуміють, тому що люди цього не відчули – проблеми нашої виробничої діяльності не позначилися негативно ані на зарплатах працівників, ані на орендній платі за паї, ані на сплаті податків. Навпаки, усі ці виплати і платежі,  порівняно з минулим роком, зросли. Але в рази зросло і фінансове навантаження на підприємство через запозичення, кредити».  


Умови банківського кредитування, звичайно, далеко не такі, якими б мали бути, але Юрій Романович переконаний, що це – краще, ніж нічого: «У всьому свої плюси і мінуси, – каже. –  Хоча війна, ми збільшили і заробітну, і орендну плату. Крім того, три роки тому розпочали будівництво запроєктованого ще до війни зернового елеватора. Зайшли у великі запозичення, але роботи продовжували. Так, хочеться, щоб у державі був нормальний розвиток, економічний ріст, але не завжди є така можливість, і на це треба зважати». 


Директор ПП «Агрон» розуміє, що колегам-фермерам, підприємства яких на прифронтових територіях, набагато важче. Посівні площі заміновані, багато втрачено засобів виробництва, а фінансові зобов’язання перед пайовиками залишаються, їх треба виконувати. «Хоча умови пільгового банківського кредитування більш-менш прийнятні, – розмірковує аграрій, –  є ліміт кредитної суми. Коли в «Агроні» виникла потреба кредиту на будівництво елеватора, лімітована сума, запропонована банком, була, м’яко кажучи, замалою. Тому є потреба ліміти збільшити і не рівняти всіх аграріїв-позичальників «під один гребінець». Через те й лобіюємо це питання і перед банками, і перед законодавцями».  


У кожного в роботі свої підходи  


Зерновий елеватор «Агрону» в селі Товстолуг Великогаївської громади ще не введений у дію повністю, тому що його будівництво незавершене. Є перша черга, елеватор уже третій сезон приймає врожай, але є велика потреба в розширенні потужностей для зберігання зерна. 


Тут стоятиме ще п’ять силосів, кожен місткістю 7 тисяч тонн, – відчувається, як уболіває керівник за своє дітище. – У кожного в роботі свої підходи. Все, що ми робимо в «Агроні», робимо і красиво, і надійно, аби служило без удосконалень наступним поколінням, які тут працюватимуть. Проєктуючи і розпочинаючи будівництво елеватора, ми взяли до уваги всі новинки, все найкраще в технологічному аспекті. Було важко, давалися взнаки тривалі вимкнення електроенергії, це вплинуло на терміни введення в експлуатацію, але, дякувати Богу, елеватор працює уже третій сезон, ми задоволені. 


Надпотужна сушарня фірми Stella ефективно забезпечує всі потреби «Агрону» в досушуванні зерна. Особливість цьогорічних жнив, до речі, ще й у тому, що, наприклад, для зерна соняшнику було зайвим «проходження» через елеватор – вологість його була нижчою, аніж за нормами. Але оскільки агронівці планують значно збільшувати посіви кукурудзи, наявність відповідних потужностей  для сушіння і зберігання зерна дуже важлива.   


Разом із громадою 


В «Агроні» працюють згідно з чинним законодавством, «по білому». Це виплата орендної, заробітної плати, податків. Ніколи не залишаються осторонь питань, важливих для громади. Є потреби соціальної сфери, релігійних громад, є допомога через волонтерів та напряму ЗСУ, участь у благодійних проєктах. Усе це тут роблять. Знаходять кошти, як би не було важко, на допомогу школам,  закладам культури, підтримують футбольний клуб. 

 
Так, збільшуємо запозичення в банках, але не можемо зректися наших соціально-культурних надбань, бо завтра треба буде надолужувати. Якщо не утеплимо школу, діти мерзнутимуть. Якщо заберемо в них радощі спілкування під час культурних заходів, – куди вони підуть, що побачать, що візьмуть для себе? Це шлях у  нікуди. 


Турботу про молоде покоління, як і оборону країни від ворога,  директор ПП «Агрон», член президії ради сільгосппідприємств області Юрій Березовський вважає першочерговим завданням, адже, попри виклики і тривоги воєнного часу, життя продовжується. 


Ганна МАКУХ  


На світлинах: директор ПП «Агрон» Юрій Березовський; новоспоруджений елеваторний комплекс «Агрону». 


Світлини Ярослава СТАРЕПРАВА 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Ситуація з бронюванням може зупинити роботу агрокомпаній
Українська зернова асоціація (УЗА) просить уряд про автоматичну пролонгацію статусу критичного підприємства та продовження дії бронювань на період проведення загального аудиту заброньованих працівників, у яких він завершився або завершиться найближчим часом.
7 годин тому
Трійка найбагатших тварин у світі
Більшість людей про такі гроші тільки мріють. Найбагатшим домашнім улюбленцем є німецька вівчарка Ґюнтер VI з капіталом у 500 мільйонів доларів. Кішка Нала з капіталом у 100 мільйонів доларів та кішка Олівія Бенсон з капіталом у 97 мільйонів доларів посідають друге і третє місця відповідно.
7 годин тому
Прозрівають? Більшість росіян хочуть іншої політики в країні
У росії проєкт «Хроники» провів опитування серед громадян рф, під час якого вдалося з'ясувати, що навіть ті, хто говорить про підтримку Путіна, хочуть речей, які протилежні тому, що зараз робить російський диктатор. З результатами опитування ознайомилось російське видання «Медуза».
8 годин тому
Яким буде листопад: прогноз на місяць
Цьогоріч листопад очікується теплішим, ніж звичай, хоча на початку місяця й може утворитися циклон, що принесе дощ, місцями навіть із мокрим снігом. Також у листопаді температура повітря може бути на градус вищою за кліматичну норму.
8 годин тому
Чому так важливо їсти моркву: розповідає МОЗ
Морква – один із найкорисніших овочів для очей. Але на цьому її властивості не закінчуються.
9 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.