Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Борис ПАВЛЮК: «Працюємо на економіку третього тисячоліття»

Світ освіти й науки знає чимало вишів, які відомі у всіх куточках планети. Серед них і теперішній ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім. Євгена Храпливого НУБІП України», який від 1904 року зі своїх стін випустив тисячі дипломованих садівників, плодоовочівників, агрономів, агрохіміків, бухгалтерів, економістів, водіїв, трактористів-машиністів, знавців комп’ютерної справи... Про сьогодення закладу, його будні і свята, здобутки та проблеми розмовляємо з директором коледжу Борисом Павлюком.

Борис ПАВЛЮК: «Працюємо на економіку третього тисячоліття»

Світ освіти й науки знає чимало вишів, які відомі у всіх куточках планети. Серед них і теперішній ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім. Євгена Храпливого НУБІП України», який від 1904 року зі своїх стін випустив тисячі дипломованих садівників, плодоовочівників, агрономів, агрохіміків, бухгалтерів, економістів, водіїв, трактористів-машиністів, знавців комп’ютерної справи... Про сьогодення закладу, його будні і свята, здобутки та проблеми розмовляємо з директором коледжу Борисом Павлюком.

10 місяців тому Джерело:

– Пане Борисе, у Національному університеті біоресурсів і природокористування України нещодавно Ви взяли участь у першому  цього року засіданні вченої ради. Які проблеми там обговорювали і що нового Ви почерпнули для Заліщицького коледжу? 


– Особливу увагу приділяли підготовці навчальних закладів до безпечного навчання та проживання студентів в умовах воєнного стану. А найголовніший пріоритет для всіх керівників аналогічних закладів освіти – це кінцевий результат фахової підготовки спеціалістів, які мають бути конкурентними на ринку праці. Якщо ж говорити про наш коледж, частина випускників задля цього продовжує стаціонарно навчання в НУБіП України, інші йдуть працювати в агрофірми, фермерські господарства і навчаються заочно на  міжкафедральній лабораторії, що діє в Заліщицькому коледжі від Національного університету біоресурсів і природокористування України. 


– Борисе Степановичу, як пройшла цьогорічна вступна кампанія? 


– Важливо, що в такий складний час ми забезпечили виконання держзамовлення, передбачені ліцензійні місця закрили на 99 відсотків. Цим завдячуємо тісними зв’язками з великими аграрними кампаніями і місцевими фермерами. 


– Розкажіть про це детальніше… 


– Кожного року до нас звертаються керівники агропідприємств, дрібніших господарств у пошуках  економістів, бухгалтерів, програмістів, трактористів-машиністів. Минулого року, наприклад, ми задовольнили заявку керівника ПП «Янтос» на дипломованого бухгалтера.  Директор птахофабрики, що в Репужинцях на сусідній Заставнянщині, також запросив на роботу бухгалтера та програміста комп’ютерної справи з нашого коледжу. Тісні зв’язки у нас із керівниками господарств Товстенської і Заліщицької громад, зокрема, з «Ель-Гаучо», ПП «Консервний завод», з підприємством-філією МХП «Перспектив», що в Коломийському районі Прикарпаття, куди наші студенти постійно їздять на виробничу практику. Чимало звернень було і від аграріїв із Чортківщини. 


Звичайно, з працевлаштуванням тісно пов’язана й житлова проблема випускника. Тому, вважаю, що про це керівникам господарств треба думати заздалегідь –  направляти випускників місцевих шкіл у наш коледж і через кілька років вони матимуть своїх дипломованих спеціалістів: бухгалтера чи агронома, програміста-айтішника чи тракториста-машиніста на сучасні комбайни і трактори, водночас автоматично зникне проблема забезпечення молодих кадрів житлом. А наше найголовніше завдання сьогодні – підвищення якості навчання, організація освітнього процесу на рівні сучасних вимог.  


– Чи створюють Ваші випускники власні бізнесові проєкти? 


– Серед наших колишніх студентів сьогодні знані хлібороби: багатолітній керівник агропроєкту «Гречка», кандидат сільськогосподарських наук Ігор Марусяк, директор підприємства «Золота нива», заслужений працівник сільського господарства України Микола Долотко. До речі,  його син – фінансист, пішов слідами батька і нині здобуває у нас свою другу професію. 


Більше про це скаже завідувач агрономічним відділом коледжу Роман Андрусик:  
– Я знаю в коледжі не тільки захоплення кожного студента, а й родинну зайнятість, тобто чим займаються їхні батьки, найближчі родичі. Скажімо, Андрій Мудрий із Чортківщини ще досить юний, але вже молодий фермер, якому чимало під силу на господарстві. Або ж Роман Перожак – наш вихованець, який продовжує справу свого батька – Івана Михайловича. Роман проявив себе в садівництві. Андрій Розлуцький, як і батько його, – також наші вихованці, чудові господарі. Ми гордимося братами Семенюками – Ігорем і Дмитром – з Борщівської громади. Один із них працює агрономом агросервісної компанії ProPole, а другий – агрономом в «Ель-Гаучо». Тарас Демчук добре зарекомендувався на консервному заводі в Заліщиках, а Вікторія Гутман, закінчивши цього року коледж, працює у фермерському господарстві на Теребовлянщині, яке створили її батьки. Аналогічно й Ростислав Колісник із села Бабин, що на Буковині, який уже обробляє 50 гектарів землі. А два наших вихованці – Олександр Музичко та Денис Андрусик – пів року практикувалися на виробництві за програмою «Майбутнє «Континенталу». Чому на цьому акцентую увагу? Бо на таке стажування потрапляють через відповідну співбесіду, виконання тестових завдань і підвищене бажання студента підкорювати виклики часу. 

 
– Борисе Степановичу, а кого вважаєте своїми партнерами з наукового середовища? 


– Передусім це науковці Національного університету біоресурсів і природокористування України, з якими ми підтримуємо постійні і тісні зв’язки. Також Іван Сеник – наш колишній випускник із Винятинець, а нині – доктор наук, професор кафедри Західноукраїнського національного університету та його брат Ростислав –  головний агроном кластеру «Буковина»  компанії «Континентал Фармерз Груп». Частими гостями навчального закладу є керівники-науковці тепличного господарства Тернопільського району. Ми постійно підтримуємо контакти та організовуємо фахові зустрічі із садівниками Хотинщини, що на Буковині. Анатолій Чорний звідти передав саджанці яблунь, які ми висадили і тепер їх доглядають наші студенти на демонстраційних полях. А Таїсія Патола з Гусятинщини, яка займається вирощуванням фундука і яблук, підтримує тісні контакти зі Стефанією Грицишин, яка займається у нас садівництвом. 


– Заліщанці та гості міста захоплюються дендропарком  коледжу. Цікаво почути про нього детальніше… 


Відповідає завідувач навчально-виробничою практикою студентів Ігор Дудяк: 
– Це справжня гордість коледжу. Вісімдесят типів  деревних і чагарникових рослин становлять основу його ареалу. Саджанці для нього доставляли навіть із Київського інституту лісівництва. Це улюблене місце не тільки студентів і викладачів, а й шанувальників природи міста і краю. Але я ще хотів би кілька слів сказати й про наше тепличне господарство. Тут майбутні плодоовочівники вирощують ранні овочі: огірки, помідори, ротунду, перець, а цього року ще й 14 сортів кавунів, серед яких є екзоти з Туреччини та Нідерландів.   


– Пане Борисе, успіхи й досягнення студентів  навчального закладу, очевидно, базуються на відповідній кадровій політиці. Розкажіть про, так би мовити, його педагогічне ядро… 


– Ми дорожимо тими, хто має достатньо досвіду і йде в ногу з освітніми новаціями. Серед таких передусім варто назвати: Михайла Сопилюка, Василя Гагалюка, Стефанію  Грицишин, Ольгу Червоногріцьку, Ларису Стрільчук, Романа Андрусика. А серед молодших викладачів із високим рівнем спецпідготовки – заступники директора Ольга Галайдіда та Ольга Юрійчук, викладачі Ольга Киверига, Юрій Гірчак, Ольга Завінська, Галина Петрів, Руслана Жлуховська та багато інших. 


– Якими бачите освітні перспективи Заліщицького коледжу? 


– За понад 126-річну історію навчального закладу та невпинного розвитку наші випускники з успіхом працевлаштовуються у сільгоспвиробництвах і на промислових підприємствах різних областей України. А стрижнем цього феномену стало золоте правило студентів коледжу розвивати свої здібності в тому напрямі, в якому ти найсильніший; у чому з роками залишиш свій яскравий слід на землі. Власне, у такому ключі будемо й далі підтримувати кращі традиції попередників і готувати конкурентоспроможних фахівців для інноваційної економіки третього тисячоліття. 


Ольга ЛИЧУК, 
спеціальна кореспондентка газети «Сільський господар» у Чортківському районі 
                                                                                        
Світлини Юрія ВІЙТИКА 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Українці вʼїжджатимуть до ЄС по-новому: Європарламент схвалив рішення
Європарламент схвалив запровадження нової системи в’їзду-виїзду на зовнішніх кордонах ЄС. Нову систему почнуть розгортати вже восени. Передбачається, що розгортання системи триватиме 180 днів. Після запровадження нової системи проходження кордону має стати швидшим.
15 хвилин тому
Як вирощувати великі та солодкі кавуни у холодному кліматі
Більшість із нас вважає, що кавуни – це виключно південна культура. Однак насправді навіть у холодному кліматі їх можна виростити неймовірно великими й солодкими, якщо правильно підібрати добрива. Агрономи розповіли, як вирощувати великі кавуни навіть у холодному кліматі.
28 хвилин тому
Баклажан - захисник серця і судин
Баклажани – не лише смачний інгредієнт для багатьох страв, а й цінний продукт для підтримки здоров’я. Завдяки багатому складу поживних речовин вони сприяють зміцненню серця, покращенню травлення та профілактиці захворювань.
35 хвилин тому
Сяйво добра й опіки: історія тернополянки Ольги Гумен і її невтомних "Їжачків"
Часто можна почути, що українки – одні з найкращих жінок у світі. Вони зачаровують своєю вродою, працьовитістю та невгасимою жагою до життя. Але після розмови з тернополянкою Олею Гумен я переконана: вони не просто одні з найкращих – вони найкращі!
38 хвилин тому
Навіщо досвідчені господині додають сіль у воду для миття підлоги
Багато господинь під час прибирання прагнуть того, щоб підлога не просто блищала від чистоти, а й залишалася такою якомога довше. Є багато варіантів серед побутової хімії які допоможуть, але не всі готові витрачати на них кошти.
39 хвилин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.