Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Щедрий коровай цьогорічних жнив зібрали аграрії Великогаївської громади

Наші аграрії тримають свій фронт і з великою любов’ю до землі збирають із поля ужинок вкладеної праці. Найстрімкіші та найспекотніші в історії жнива позаду. На ланах Великогаївської громади вже не чути комбайнів, натомість механізовані загони готують землю під майбутній урожай. Як жнивували у воєнному 2024, розповідають самі хлібороби.

Щедрий коровай цьогорічних жнив зібрали аграрії Великогаївської громади

Наші аграрії тримають свій фронт і з великою любов’ю до землі збирають із поля ужинок вкладеної праці. Найстрімкіші та найспекотніші в історії жнива позаду. На ланах Великогаївської громади вже не чути комбайнів, натомість механізовані загони готують землю під майбутній урожай. Як жнивували у воєнному 2024, розповідають самі хлібороби.

10 місяців тому Джерело:

У приватному підприємстві «Агрон», що у Товстолузі, ці жнива називають рекордними, бо віджнивували на два тижні раніше звичного. 


–  Жнива – велика відповідальність для нас, хліборобів, адже це підсумок року, віддача вкладень у земленьку, – розповідає директор ПП «Агрон» Юрій Березовський. – Це справді ласка Божа – мати хліб на столі. Якою б людина не була розумною, але все у руках Господа. Вдячний своєму колективу за злагоджену  співпрацю, порозуміння, сили, які вони вкладають у нашу спільну роботу. Маємо добрий результат завдяки  організованості, професіоналізмі кожного працівника, що дає впевненість у дні завтрашньому. Жнива цього року – рекордні: закінчили жнивувати 28 липня, за час своєї діяльності ми не завершували жнив так швидко. Врожай хорошої якості. Тому хочу запевнити жителів громади і України: хліб є, і буде змога поділитися з країнами, які мають у цьому потребу. Така доля хліборобська – ніколи відпочивати: ще не встигли зібрати хліб, а вже триває підготовка до наступного врожаю. В «Агроні» вже посіяли першу озиму культуру – ріпак. На 20–25% не вистачає працівників, бувало, що гарячої пори люди відпочивали лише 4–5 годин, аби віджнивувати з найменшими втратами. 


Якісно зібраний урожай – це можливість підняти орендну та заробітну плату, збільшення відрахувань податків, і найголовніше – це можливість максимально допомагати Збройним силам України та наближати нашу спільну вимолену перемогу. 


– Ми щиро вдячні кожному, хто захищає Україну, її золотисті лани, і завдяки кому маємо змогу вирощувати хліб і допомагати фронту, – зазначив директор ПП «Агрофірма «Медобори» Володимир Крупніцький. 


Біля центрального офісу ПП «Агрофірма «Медобори» у Скоморохах пишно квітнуть троянди, а поруч кипить робота у круп’яних цехах. Хоча вимолочене зерно вже давно у складах і чекає наступних етапів переробки та реалізації, роботи вистачає, адже продукція «Агрофірми «Медобори» добре знана не лише на Тернопільщині, а й в Україні та за її межами. Разом із Володимиром Григоровичем заходимо в один із цехів, і директор розповідає: 


– Цьогорічних жнив техніка вийшла у поле на два тижні швидше, ніж зазвичай. Найбільше хвилювалися за пожежну безпеку. Будь-який неправильний рух міг спричинити спалах, і це коштувало б нам дуже дорого. Тому щодня нагадували про це працівникам. Ситуація в країні ставила під загрозу збирання хліба, адже не вистачало персоналу. Маємо певний відсоток заброньованих працівників. Нині напрацьовуємо варіант, аби збільшити цю кількість, що допоможе втримати певний баланс у роботі. 


Кожна зернинка, зібрана трудівниками ПП «Агрофірма «Медобори», – це результат сумлінної праці та інноваційного підходу. Тут упевнено забезпечують ринок країни якісною сільськогосподарською продукцією. «Жнива, – каже Володимр Григорович, –  це не лише підсумок сезону, а й натхнення на нові досягнення у майбутньому». 


Поряд із круп’яними цехами та виробничими складами у Скоморохах – налитий гарячим сонцем і літнім дощем сад. Пишний та ошатний. Уже можна скуштувати перший урожай яблук, який дбайливо виплекали руки садівників. А до найпахучіших у Скоморохах троянд одна за одною злітаються бджоли, нагадуючи: літній день також рік годує. 


Директора ПП «Дідик-2012» Андрія Дідика цієї гарячої пори зустрічаємо в полі. Останні акорди подають комбайни. Підприємство завершує жнивувати та вже засіває поля озимим ріпаком. 


–  Жнивувати розпочали з озимого ячменю, потім був горох, ріпак,  завершуємо збирання озимої пшениці, –  під гул техніки розповідає Андрій Дідик. –  Окремі культури зародили краще порівняно з минулим роком. А  врожайність гороху менша. Можливо, це пов’язано з аномальною спекою або ж із приморозками, які були навесні. Тож майже одразу на ринку з’явився попит на цю культуру і, відповідно, висока ціна. Гарячі жнива цього року покликали нас у поле раніше, ніж зазвичай, але це аж ніяк не вплинуло на якість зерна. Аномальна спека не завдала шкоди зерновим.   


Під час війни сільськогосподарська праця є певним викликом. Для кожного аграрія  болючим є кадрове питання. Цього року керівництво ПП «Дідик-2012» покликало на роботу комбайнерів, які вже на заслуженому відпочинку. Звісно, новітня техніка, на якій вони раніше не працювали, була для них дещо складною для опанування, проте з усім справилися, вивчили та дружною командою зібрали урожай. Отож працюємо, сіємо і збираємо, щоб у кожного був хліб на столі. 


Христина ШАЙНЮК 


 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Владислава Махніцька із Заліщиків отримала Почесну відзнаку міжнародної Олімпіади Геніїв
Учні Малої академії наук України повернулися зі США з перемогами на міжнародному конкурсі проєктів екологічного спрямування. Українська команда виборола 17 нагород: 1 гран-прі, 3 золоті медалі, 5 срібних медалей, 4 бронзові медалі та 4 почесні відзнаки. Одну з почесних відзнак отримала Владислава Махніцька із Заліщиків.
10 хвилин тому
П’ять порад, які допоможуть виспатися у спеку
Сон у спеку – справжнє випробування. Висока температура повітря змінює наші біоритми та негативно впливає на сон. Ділимося простими порадами, як охолонути і гарно відпочити спекотними літніми ночами.
4 години тому
Пасинкування винограду: покрокова інструкція для початківців
У червні виноград активно нарощує пагони. І серед них з’являється багато пасинків — бічних відгалужень, які ростуть із пазух листків. Якщо їх не видаляти, вони не лише загущують кущ, але й забирають поживні речовини, які мають іти на розвиток грона.
4 години тому
Українські пекарі годують польських аграріїв
Якщо українські аграрії не вирощують жито самі, вони годують польських фермерів, які продають його дорожче. Експерти звинувачують у всьому ринкову кон’юнктуру – себто, жито сіяти не є економічно доцільним для українських фермерів.
5 годин тому
Через серце, сплетене з барвінку
Величною і зворушливою стала неділя, 15 червня, для дітей у храмі Різдва Пресвятої Богородиці у Васильківцях на Гусятинщині, де відбулася урочистість першого Причастя.
5 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.