Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Кукурудза: кому принесе користь, а кому – шкоду

Солодка, запашна, ледь притрушена сіллю для контрасту – вона є улюбленим смаколиком для дітей і дорослих. Чому потрібно налягати на «золоте» зерно – читайте у нашому матеріалі.

Кукурудза: кому принесе користь, а кому – шкоду

Солодка, запашна, ледь притрушена сіллю для контрасту – вона є улюбленим смаколиком для дітей і дорослих. Чому потрібно налягати на «золоте» зерно – читайте у нашому матеріалі.

1 рік тому Джерело:

 

Хімічний склад

 

Склад кукурудзи багатий, у ньому міс­тяться моно- і дисахариди, ненасичені жирні кислоти, вода, зола, багато крохма­лю. Також вона містить велику кількість ві­таміну В9, Е, а також РР, В1, В2, В5, С, ніацин, холін (захищає мембрани клітин, сприяє зниженню рівня холестерину, нормалізує роботу нервової системи і обмінні процеси в організмі).

 

Кукурудза чемпіон за наявністю в ній заліза. Багато у ній і різних мінералів: цинк, марганець, калій, фосфор, мідь, магній, фтор, кальцій тощо.

 

Селен, що міститься в кукурудзі, здатний сповільнювати процеси старіння і запобігати розвитку ракових пухлин.

 

 

Завдяки великій кількості вітамінів і мінералів кукурудза має низку корисних властивостей:

 

вживання кукурудзи благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту і позбавляє закрепів;

 

кукурудзяний крохмаль сприяє фор­муванню м’язових волокон і живить нервові клітини;

 

пектини, що містяться у зернах, виявляють протипухлинну активність;

 

глутамінова кислота покращує пам’ять, а також сприятливо впливає на обмінні процеси, які відбуваються в головному мозку;

 

вживання молодої кукурудзи сприяє очищенню організму від шкідливих речовин і шлаків, що накопичилися;

 

жовчогінні властивості кукурудзи використовуються у лікуванні гепатиту, холециститу;

 

страви з кукурудзи рекомендують тим, хто потерпає від ожиріння, цукрового діабету, алергії;

 

корисна кукурудза як продукт дієтич­ного харчування за нефриту, епілепсії, подагри і захворюваннях печінки.

 

Користь кукурудзи величезна, і навіть у разі відсутності перелічених проблем зі здоров’ям її варто вживати якомога частіше. Не обмежуйтеся лише качанами вареної кукурудзи. Зерна можна вживати в запеченому і смаженому вигляді, додавати в салати, супи, запіканки, рагу, каші. Маленькі качани їдять у сирому вигляді (молочна кукурудза) і обсмажують на мангалі.

 

І народна, і офіційна медицина активно використовують кукурудзяні рильця для лі­кування різних захворювань. У рильцях виявлено вітамін К, аскорбінову і пантотенову кислоти, каротиноїди, камеді, гіркі глікозиди, ефірні олії, цукристі і смолисті речовини тощо.

 

Корисні кукурудзяні рильця у випад­ках холециститу, холангіту, гепатиту, сечокам’яної хвороби, водянки. Вони ма­ють кровоспинну та сечогінну дії, застосовують їх для лікування жіночих хвороб, набряків застійного характеру. Діють як заспокійливий засіб.

 

Кукурудзяна олія сприяє зниженню холестерину у крові, а страви з кукурудзяного борошна рекомендували вживати жінкам з діагнозом безпліддя, а також чоловікам для поліпшення потенції.

 

Корисні властивості кукурудзи викорис­товуються і в косметології. Маски з кукурудзяної муки добре допомагають за вугрового висипу і пігментації шкіри. Суху шкіру такі маски зволожують і живлять, роблять більш свіжою, повертають їй еластичність та здоровий вигляд.

 

Протипоказання

 

Кукурудза і страви з неї протипоказані тим, хто має схильність до тромбозів і підвищеного згортання крові, тромбофлебітів.

 

Цей овоч небажано їсти людям зі зниже­ним апетитом і низькою масою тіла.

 

Страви з кукурудзи не можна вживати в їжу в періоди загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Раціон довгожителів: 6 продуктів, які обов’язково повинні бути в меню
Експерти з харчування, які досліджують тему довголіття, наголошують: ключ до здорового старіння – це не жорсткі обмеження, а регулярне вживання поживної, мінімально обробленої їжі.
2 години тому
Світлана ПИЛИПИШИН: «Освіта під час війни - це інвестиція в майбутнє держави»
Особливості освітнього процесу у Відокремленому структурному підрозділі «Бережанський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України» під час російсько-української війни практично однакові, як і в інших освітніх закладах, – це перехід на змішане та дистанційне навчання (за потреби), адаптація до безпекових вимог (укриття), гнучкість графіків освітнього процесу, використання онлайн-платформ, психологічна підтримка студентів і викладачів, і, головне, збереження якості освіти.
2 години тому
Найкраща багата кутя на Святий вечір та Різдво
Ситна кутя - це давня страва на український Святвечір і Різдво. Вона символізує родючість нашої землі, достаток і зв'язок із предками. У кожної сім'ї є своя кутя - рецепт може включати ягоди, цукати, фрукти. Але традиційний варіант – це пшенична каша, заправлена маком, родзинками і волоськими горіхами.
5 годин тому
Кутя: історія головного символу Святвечора
Серед клопітких приготувань до святкування Різдва Христового важливе місце посідає Святвечірня трапеза – невід’ємна різдвяна традиція, кожен елемент якої сповнений особливого символізму. Серед них і найважливіша страва українського Різдва – кутя.
6 годин тому
Побили світовий рекорд з безперервного виконання різдвяних пісень
Англієць Дейв Пурчес встановив світовий рекорд, співаючи різдвяні 684 пісні 42 години поспіль. Дейв Пурчес - власник відомої в Глостері закусочної On Toast. Він закрив свій магазин і влаштував справжній різдвяний марафон, щоб побити світовий рекорд з безперервного співу святкових пісень.
23 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.