Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Аграріями керує не спека, а стратегічне планування

Якщо минулого року керівник сільськогосподарського товариства «Вікторія» з Байковець Сергій Якимець розповідав нам про плани аграрного підприємства, то цьогоріч вони стали реальністю: відновлено лагуну, яка вміщає 4,5 тис кубів води, до річки прокладено 1,8 км трубопроводу. І вже цього року «Вікторія» має 29 га під овочами з повноцінним крапельним поливом.

Аграріями керує не спека, а стратегічне планування

Якщо минулого року керівник сільськогосподарського товариства «Вікторія» з Байковець Сергій Якимець розповідав нам про плани аграрного підприємства, то цьогоріч вони стали реальністю: відновлено лагуну, яка вміщає 4,5 тис кубів води, до річки прокладено 1,8 км трубопроводу. І вже цього року «Вікторія» має 29 га під овочами з повноцінним крапельним поливом.

11 місяців тому Джерело:

Коли кругом нарікають на спеку, байковецькі поля відрізняються буйною зеленню гички та соковитими плодами, що наливаються сонцем. 


Сергія Романовича ми застали на цибулевому полі. Тут якраз почали збирати перший урожай. 


- Справді, сьогодні перший промисловий збір цибулі озимої, саджанки. Гібрид «Геркулес» ми садили на початку жовтня і розпочали збирання на початку серпня. Ви бачите, цибуля достигла, висохла і якраз готова до збору. І вона вважається ранньою, - каже керівник. 


Загалом у господарстві мають 15 га цибулі: 4 - ранньої, саджанки і ще 11 га - сіянки. І на кожну свої плани. У Байківцях почали копати ранню цибулю саме тоді, коли південні регіони вже відреалізували свої запаси і ціна почала дещо зростати. Однак, за словами Сергія Якимця, овочівники не поспішають: 


- Рання цибуля йде на свіжий ринок, тобто, вона терміново реалізується частково з поля, а частково після сортувальної машини, де її калібрують, зашивають у сітки і тоді продають. Тому не накопуємо, а задовільняємо запити покупців у міру попиту, - розважливо розповідає пан Сергій. 


Процес викопування цибулі доволі простий: трактор спочатку скошує гичку і бур’яни, потім викопує цибулю та складає у валки. І робиться це з прицілом на погоду. Адже 3-5 днів цибуля лежить у валках, досихає і аж тоді розпочинається її збирання. Комбайн потенційно обробляє близько 3 га за зміну. Тобто, 4 га ранньої цибулі – це для нього день-два роботи.  


Того дня на цибулевому полі трудилося кілька людей. Троє жінок підзбирували вручну технологічний рядок для  початку роботи комбайна. Інженер господарства Олександр Михалюк власноруч освоював нового фінського трактора, якого спеціально придбали для роботи з овочами на комбайні Grimme. Йому допомагали агроном Василь Богун та механізатор Ярослав Білецький. І, звичайно, двоє водіїв перевозили продукцію з поля до сортувальної дільниці.  

Агроном Василь Богун


І поки виникла затримка з тарою, запитую Сергія Романовича про наболіле: 


- Цього року маємо дуже спекотну погоду. Вона остаточно переконала вас у правильності рішення про крапельний полив? 


- Приймаючи рішення про вирощування овочів, ми відразу поставили перед собою стратегічну мету забезпечити всі площі крапельним зрошенням. І не залежно від спеки, це була наша передумова. Бо основним у крапельному поливі є внесення поживи. Точкове, під культуру, під корінь. Це значна економія добрив, їх ефективний розподіл і подивіться на поля – відразу видно результат. І ми зі співзасновником сільськогосподарського товариства «Вікторія» Степаном Васильовичем Маціборком були абсолютно праві, що на всю площу провели крапельне зрошення, - переконаний пан Сергій. 


У «Вікторії» під крапельним зрошенням і помідори, перець, морква, кавуни… І, звичайно, вся цибуля – рання та пізня. 


Пізню за термінами тут почнуть збирати наприкінці серпня – на початку вересня. Можна було б і пізніше, але оскільки дуже спекотно, бадилля вже починає висихати. На пізню цибулю в господарстві розрахунки інші. У вересні минулого року почав повноцінно функціонувати холодильник, а нещодавно розпочали другу чергу будівництва складських приміщень. 

 Василь Богун, механізатор Ярослав Білецький та Сергій Якимець


- Тобто, цибулю, яку зібрали минулого року, ми тримали вже у власній холодильній камері. Це дозволило зберегти овоч у нормальних кондиціях аж до квітня чи навіть до початку травня. І, відповідно, дочекатися хорошої ціни та ефективно реалізувати цибулю. Стратегія реалізації не зміниться і цьогоріч. 


А от про урожайність говорити ще зарано. Коли вся продукція потрапить на тік, на вагу, тоді й будуть перші результати. Однак зі спостережень Сергія Якимця, цибуля цього року рівніша, немає такого, що є дуже велика і водночас дрібніша. Це все таки дається взнаки накопичений досвід, розуміння процесів вирощування. Судячи з валків, пан Сергій прикидає, що цьогоріч урожайність буде дещо кращою, ніж минулого року. 


Тарас ВАСИЛІВ 
Світлини Ярослава СТАРЕПРАВА 

На основній світлині: Сергій Якимець і Олександр Михалюк.

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Владислава Махніцька із Заліщиків отримала Почесну відзнаку міжнародної Олімпіади Геніїв
Учні Малої академії наук України повернулися зі США з перемогами на міжнародному конкурсі проєктів екологічного спрямування. Українська команда виборола 17 нагород: 1 гран-прі, 3 золоті медалі, 5 срібних медалей, 4 бронзові медалі та 4 почесні відзнаки. Одну з почесних відзнак отримала Владислава Махніцька із Заліщиків.
37 хвилин тому
П’ять порад, які допоможуть виспатися у спеку
Сон у спеку – справжнє випробування. Висока температура повітря змінює наші біоритми та негативно впливає на сон. Ділимося простими порадами, як охолонути і гарно відпочити спекотними літніми ночами.
5 годин тому
Пасинкування винограду: покрокова інструкція для початківців
У червні виноград активно нарощує пагони. І серед них з’являється багато пасинків — бічних відгалужень, які ростуть із пазух листків. Якщо їх не видаляти, вони не лише загущують кущ, але й забирають поживні речовини, які мають іти на розвиток грона.
5 годин тому
Українські пекарі годують польських аграріїв
Якщо українські аграрії не вирощують жито самі, вони годують польських фермерів, які продають його дорожче. Експерти звинувачують у всьому ринкову кон’юнктуру – себто, жито сіяти не є економічно доцільним для українських фермерів.
5 годин тому
Через серце, сплетене з барвінку
Величною і зворушливою стала неділя, 15 червня, для дітей у храмі Різдва Пресвятої Богородиці у Васильківцях на Гусятинщині, де відбулася урочистість першого Причастя.
5 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.