Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Будні важкі як грона, але солодкі як виноград

Добрівляни та їхні трударі-господарі на берегах Дністра відомі з діда-прадіда своїми здобутками у праці і пісні. Щодо останнього підтвердження цьому – успіхи місцевого хору навіть у часи Другої світової бойні, коли його учасники у Львові під керівництвом невмирущого Ярослава Смеричанського захищали честь заліщицького Наддністровʼя, ставши там лауреатами пісенного конкурсу.

Будні важкі як грона, але солодкі як виноград

Добрівляни та їхні трударі-господарі на берегах Дністра відомі з діда-прадіда своїми здобутками у праці і пісні. Щодо останнього підтвердження цьому – успіхи місцевого хору навіть у часи Другої світової бойні, коли його учасники у Львові під керівництвом невмирущого Ярослава Смеричанського захищали честь заліщицького Наддністровʼя, ставши там лауреатами пісенного конкурсу.

2 місяці тому Джерело:

Ще однією сходинкою його визнання став фестиваль Дружби народів 1957 року, де представники багатьох країн світу  захоплювалися його майстерністю у виконанні народного мелосу. Старожили села з гордістю згадують тодішні вислови своїх батьків, які говорили, що їх «слухала сама Анжела Девіс». 


Однак  йтиметься про їхню працелюбність. Добрівляни з давніх-давен відомі як столиця помідорного краю. Тут вражають гостей села «теплиці», які інколи займають десятки соток  землі. 


У цьому селі мешкають люди, яким до душі працювати на землі. Таку гордість за своїх односельців я відчула зі слів старости села Ярослава Гошовського. Безперечно, побачивши великі «плівкові господарства», розумієш, що навіть для кількох сімейних пар рук тут чимало роботи і клопоту. Але, коли плоди щоденної праці досягали певних розмірів і високої якості, їхні господарі реалізували свої томати у країнах Прибалтики, в санкт-петербурзі, мінську... 


«Я з приємністю згадую наші сільські родини Дутковських, Розновських, Барабашів, Теремчуків. Батько Олега Теремчука у квітні 2022 року подався на фронт – захищати Україну, а син не лише працює на залізничній станції, а й обробляє 40 соток землі, вирощуючи на них огірки, помідори, перець, – розповідає староста. – Окремі мої земляки, виїхавши тимчасово за кордон, продовжують дивувати секретами вирощування томатів навіть жителі теплолюбних країн – Італії, Іспанії, Португалії… 


Знаєте: війна гнітить, не дає змоги сповна випрямитись, але робота в овочівництві не дає спокою  добрівлянцям. Чимало нового ми перейняли і від фермерів  згаданих країн півдня Європи. Читають наші люди фахові газети й журнали, використовують високоврожайне насіння, впроваджують крапельне зрошування. І це дає гарний результат». 


Ярослав Гошовський розповів про колишні тісні зв’язки його односельців із представниками ринку «Шувар» у Львові, які у квітні-травні завжди були в Добрівлянах. Але тепер сільські трударі самотужки налагоджують стосунки з ринками Коломиї, Івано-Франківська, Тернополя, а найбільше продають свою продукцію у Заліщиках, бо через проблеми логістики звузилися ринки збуту. Та й робочих молодих рук поменшало – багато військовозобов’язаних захищають Вітчизну від московитів (майже п’ять десятків, двоє з них, на превеликий жаль, полягли смертю героїв). Лише родина Василя Юрківа, який має відстрочку від мобілізації, дозволяє собі виїжджати аж до Львова. 


Більшість земельних паїв добрівлянці віддали в оренду підприємству «Ель-Гаучо». А присадибні вільні ділянки обробляють підприємці Микола Гуйван і Віталій Квасниця. Тепер навіть дітей у селі небагато, тож і школу тимчасово прикрили, школярі вчаться у Заліщиках, які межують із селом. 
«А крім овочівництва, чим ще займаються добрівлянці?», – поцікавилася я. 


«Ще з довоєнних часів одним із найпопулярніших занять  у нас було і є виноградарство. Про одного зі знаних у майстрів Божого промислу уже писав «Сільський господар». Це – Юліан Навольський, про якого, як і про його сусіда та побратима з вирощування солодкого продукту Івана Боднара, завше згадую словами відомого поета-шістдесятника Миколи Сингаївського: 
«В його руках дозрілий виноград 
Димів хмільним і запахущим соком». 


Зачинателем оновлювання видів цієї культури у повоєнних Добрівлянах був, власне, Іван Боднар, який апробував майже  пів сотні сортів. А тепер, за його словами, найпопулярніші у нього, як і в пана Юліана та їхнього колеги Мирослава Лугофета, є безліч апетитних сортів.

  
Цікавився виноградарством і підприємець Микола Гуйван, однак у нього переважив інтерес до свинарства та  птахівництва. А найбільше відомий він у нашому краї як вирощувальник живих організмів для поліпшення структури та якості ґрунтів. Саме цим нині займається глава сімʼї, а дружина пана Миколи опікується свинарством, сини ж розводять курей і гусей.  


Таких працьовитих сімей у нас чимало, – повідомив староста. – Скажімо, подружжя Клічуків – Стефанія Дмитрівна та Михайло Михайлович – забезпечують село молочною продукцією. У їхньому господарстві шість корів». 


«В урочищі «Криве» за сільським мікрорайоном «Гуково» виріс ліс сонячних батарей. Це приватна власність (понад 5 гектарів) підприємця Віктора Дрозди, а ще 3 гектари він орендує. За його участі ми провели вуличне освітлення: на ці потреби пан Віктор виділив 188 тис. грн. Ще одним джерелом надходження коштів до бюджету сільради став продаж будинку колишнього підприємства річкового транспорту (його придбав відомий підприємець Іван Навольський), – розповів Ярослав Володимирович. – Я працюю очільником села з 2015 року. Хоча за професією медик, ніколи не був байдужим до соціальної сфери рідного населеного пункту. Тому, очевидно, й довірили мені односельці цю керівну булаву. А підсумую словами, які  полюбляють наші виноградарі: важкі грона в лози виноградної  (йдеться про працю біля неї), але які солодкі плоди! Тож інколи радію зробленому в такий скрутний час війни з підступним ворогом». 


Ольга ЛИЧУК,  
спеціальна кореспондентка газети «Сільський господар» у Чортківському районі 


 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Кавунові шкірки як добриво: засіб, який творить дива
У складі шкірок від кавуна багато вітамінів і корисних речовин як для людини, так і для рослин. Якщо використовувати шкірки в якості домашнього добрива, то це позитивно позначиться на врожаї. Причому ефект буде помітний практично одразу.
11 годин тому
Перше золото за вісім років
Українські спортсмени продовжують вражати своєю результативність на Паралімпійських іграх. Зокрема, українець Віктор Дідух став чемпіоном Паралімпійських ігор-2024 з настільного тенісу. Про це повідомив Національний комітет спорту інвалідів України у Facebook.
11 годин тому
Премія імені першого бургомістра-українця Тернополя Володимира Лучаківського
Цього року до Дня місцевого самоврядування в Тернополі традиційно присуджуватимуть та вручатимуть Премії імені першого бургомістра-українця Тернополя Володимира Лучаківського. Урочисте нагородження номінантів премії відбудеться 7 грудня у День місцевого самоврядування.
14 годин тому
Ігор Цвєтов завоював друге золото на Паралімпіаді-2024
7 вересня на Паралімпійських іграх у Парижі знову лунає український гімн після вражаючої перемоги Миколаївського бігуна-легкоатлета Ігора Цвєтова. Він став володарем золотих медалей на дистанціях 100 м та 200 м класу T35.
15 годин тому
Як ми копали бараболі
Баба Юстина завжди вставала вдосвіта. Кожний ранок вона починала з молитви і подяки перед образами (й тим же його закінчувала). Поки ми спали, баба тихенько розпалювала в печі й замішувала тісто на хліб. Вона не визнавала магазинних дріжджів, а по-старому, як її предки, пекла хліб на заквасці з житнього борошна (часом з вівса, ячменю чи на сироватці). З цього тіста баба також робила рум’яні пиріжки та завиванці.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023 - 2024
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.