Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Будні важкі як грона, але солодкі як виноград

Добрівляни та їхні трударі-господарі на берегах Дністра відомі з діда-прадіда своїми здобутками у праці і пісні. Щодо останнього підтвердження цьому – успіхи місцевого хору навіть у часи Другої світової бойні, коли його учасники у Львові під керівництвом невмирущого Ярослава Смеричанського захищали честь заліщицького Наддністровʼя, ставши там лауреатами пісенного конкурсу.

Будні важкі як грона, але солодкі як виноград

Добрівляни та їхні трударі-господарі на берегах Дністра відомі з діда-прадіда своїми здобутками у праці і пісні. Щодо останнього підтвердження цьому – успіхи місцевого хору навіть у часи Другої світової бойні, коли його учасники у Львові під керівництвом невмирущого Ярослава Смеричанського захищали честь заліщицького Наддністровʼя, ставши там лауреатами пісенного конкурсу.

1 рік тому Джерело:

Ще однією сходинкою його визнання став фестиваль Дружби народів 1957 року, де представники багатьох країн світу  захоплювалися його майстерністю у виконанні народного мелосу. Старожили села з гордістю згадують тодішні вислови своїх батьків, які говорили, що їх «слухала сама Анжела Девіс». 


Однак  йтиметься про їхню працелюбність. Добрівляни з давніх-давен відомі як столиця помідорного краю. Тут вражають гостей села «теплиці», які інколи займають десятки соток  землі. 


У цьому селі мешкають люди, яким до душі працювати на землі. Таку гордість за своїх односельців я відчула зі слів старости села Ярослава Гошовського. Безперечно, побачивши великі «плівкові господарства», розумієш, що навіть для кількох сімейних пар рук тут чимало роботи і клопоту. Але, коли плоди щоденної праці досягали певних розмірів і високої якості, їхні господарі реалізували свої томати у країнах Прибалтики, в санкт-петербурзі, мінську... 


«Я з приємністю згадую наші сільські родини Дутковських, Розновських, Барабашів, Теремчуків. Батько Олега Теремчука у квітні 2022 року подався на фронт – захищати Україну, а син не лише працює на залізничній станції, а й обробляє 40 соток землі, вирощуючи на них огірки, помідори, перець, – розповідає староста. – Окремі мої земляки, виїхавши тимчасово за кордон, продовжують дивувати секретами вирощування томатів навіть жителі теплолюбних країн – Італії, Іспанії, Португалії… 


Знаєте: війна гнітить, не дає змоги сповна випрямитись, але робота в овочівництві не дає спокою  добрівлянцям. Чимало нового ми перейняли і від фермерів  згаданих країн півдня Європи. Читають наші люди фахові газети й журнали, використовують високоврожайне насіння, впроваджують крапельне зрошування. І це дає гарний результат». 


Ярослав Гошовський розповів про колишні тісні зв’язки його односельців із представниками ринку «Шувар» у Львові, які у квітні-травні завжди були в Добрівлянах. Але тепер сільські трударі самотужки налагоджують стосунки з ринками Коломиї, Івано-Франківська, Тернополя, а найбільше продають свою продукцію у Заліщиках, бо через проблеми логістики звузилися ринки збуту. Та й робочих молодих рук поменшало – багато військовозобов’язаних захищають Вітчизну від московитів (майже п’ять десятків, двоє з них, на превеликий жаль, полягли смертю героїв). Лише родина Василя Юрківа, який має відстрочку від мобілізації, дозволяє собі виїжджати аж до Львова. 


Більшість земельних паїв добрівлянці віддали в оренду підприємству «Ель-Гаучо». А присадибні вільні ділянки обробляють підприємці Микола Гуйван і Віталій Квасниця. Тепер навіть дітей у селі небагато, тож і школу тимчасово прикрили, школярі вчаться у Заліщиках, які межують із селом. 
«А крім овочівництва, чим ще займаються добрівлянці?», – поцікавилася я. 


«Ще з довоєнних часів одним із найпопулярніших занять  у нас було і є виноградарство. Про одного зі знаних у майстрів Божого промислу уже писав «Сільський господар». Це – Юліан Навольський, про якого, як і про його сусіда та побратима з вирощування солодкого продукту Івана Боднара, завше згадую словами відомого поета-шістдесятника Миколи Сингаївського: 
«В його руках дозрілий виноград 
Димів хмільним і запахущим соком». 


Зачинателем оновлювання видів цієї культури у повоєнних Добрівлянах був, власне, Іван Боднар, який апробував майже  пів сотні сортів. А тепер, за його словами, найпопулярніші у нього, як і в пана Юліана та їхнього колеги Мирослава Лугофета, є безліч апетитних сортів.

  
Цікавився виноградарством і підприємець Микола Гуйван, однак у нього переважив інтерес до свинарства та  птахівництва. А найбільше відомий він у нашому краї як вирощувальник живих організмів для поліпшення структури та якості ґрунтів. Саме цим нині займається глава сімʼї, а дружина пана Миколи опікується свинарством, сини ж розводять курей і гусей.  


Таких працьовитих сімей у нас чимало, – повідомив староста. – Скажімо, подружжя Клічуків – Стефанія Дмитрівна та Михайло Михайлович – забезпечують село молочною продукцією. У їхньому господарстві шість корів». 


«В урочищі «Криве» за сільським мікрорайоном «Гуково» виріс ліс сонячних батарей. Це приватна власність (понад 5 гектарів) підприємця Віктора Дрозди, а ще 3 гектари він орендує. За його участі ми провели вуличне освітлення: на ці потреби пан Віктор виділив 188 тис. грн. Ще одним джерелом надходження коштів до бюджету сільради став продаж будинку колишнього підприємства річкового транспорту (його придбав відомий підприємець Іван Навольський), – розповів Ярослав Володимирович. – Я працюю очільником села з 2015 року. Хоча за професією медик, ніколи не був байдужим до соціальної сфери рідного населеного пункту. Тому, очевидно, й довірили мені односельці цю керівну булаву. А підсумую словами, які  полюбляють наші виноградарі: важкі грона в лози виноградної  (йдеться про працю біля неї), але які солодкі плоди! Тож інколи радію зробленому в такий скрутний час війни з підступним ворогом». 


Ольга ЛИЧУК,  
спеціальна кореспондентка газети «Сільський господар» у Чортківському районі 


 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Українські села: вимирають, порожніють, старіють і зникають…
Їду не раз і дивлюся в що перетворилися ті багаті, працьовиті і квітучі наші села… Вимирають, порожніють, старіють і зникають. Виїжджає молодь і не повертається. Ще доживають до старості батьки під білими призьбами з котами на руках. Добре, якщо їх двоє – є до кого слово сказати, кому їсти зварити і телевізор з ким подивитися. Тай на ті дві копійчані пенсії легше якось клигати.
47 хвилин тому
«Маяк» у світлі викликів та інновацій
У мальовничому селі Поділля Товстенської громади, де земля щедро обдаровує трудолюбивих господарів, невтомно працює аграрне підприємство ТзОВ «Маяк». Його багаторічний керівник Володимир Ландяк є фігурою знаковою для регіону – справжній аграрій, який не мислить себе без праці на землі, та водночас мудрий і турботливий керівник.
1 година тому
Євросоюз скасував частину тарифів та збільшив квоти на експорт аграрної продукції з України
Україна та Європейський Союз схвалили рішення про скасування частини тарифів та збільшення квот на експорт аграрної продукції до ЄС. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Тарас Качка.
1 година тому
В Україні вже засіяно понад 4 млн га озимих культур
Станом на 14 жовтня 2025 року українські аграрії засіяли 4 083,2 тис. га озимих культур. Це 62% від прогнозованих площ. Про це повідомила пресслужба міністерства економіки, довкілля та сільського господарства.
2 години тому
Як готувати їжу без газу і електрики
Від початку повномасштабної війни українці неодноразово стикалися з відключеннями світла. Однак цього разу росіяни атакують не лише електроенергію, а й газ. Раніше саме блакитне паливо виручало громадян, даючи змогу приготувати їжу навіть із вимкненим світлом. Що ж можна робити при повному блекауті?
2 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.