Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Будні важкі як грона, але солодкі як виноград

Добрівляни та їхні трударі-господарі на берегах Дністра відомі з діда-прадіда своїми здобутками у праці і пісні. Щодо останнього підтвердження цьому – успіхи місцевого хору навіть у часи Другої світової бойні, коли його учасники у Львові під керівництвом невмирущого Ярослава Смеричанського захищали честь заліщицького Наддністровʼя, ставши там лауреатами пісенного конкурсу.

Будні важкі як грона, але солодкі як виноград

Добрівляни та їхні трударі-господарі на берегах Дністра відомі з діда-прадіда своїми здобутками у праці і пісні. Щодо останнього підтвердження цьому – успіхи місцевого хору навіть у часи Другої світової бойні, коли його учасники у Львові під керівництвом невмирущого Ярослава Смеричанського захищали честь заліщицького Наддністровʼя, ставши там лауреатами пісенного конкурсу.

12 місяців тому Джерело:

Ще однією сходинкою його визнання став фестиваль Дружби народів 1957 року, де представники багатьох країн світу  захоплювалися його майстерністю у виконанні народного мелосу. Старожили села з гордістю згадують тодішні вислови своїх батьків, які говорили, що їх «слухала сама Анжела Девіс». 


Однак  йтиметься про їхню працелюбність. Добрівляни з давніх-давен відомі як столиця помідорного краю. Тут вражають гостей села «теплиці», які інколи займають десятки соток  землі. 


У цьому селі мешкають люди, яким до душі працювати на землі. Таку гордість за своїх односельців я відчула зі слів старости села Ярослава Гошовського. Безперечно, побачивши великі «плівкові господарства», розумієш, що навіть для кількох сімейних пар рук тут чимало роботи і клопоту. Але, коли плоди щоденної праці досягали певних розмірів і високої якості, їхні господарі реалізували свої томати у країнах Прибалтики, в санкт-петербурзі, мінську... 


«Я з приємністю згадую наші сільські родини Дутковських, Розновських, Барабашів, Теремчуків. Батько Олега Теремчука у квітні 2022 року подався на фронт – захищати Україну, а син не лише працює на залізничній станції, а й обробляє 40 соток землі, вирощуючи на них огірки, помідори, перець, – розповідає староста. – Окремі мої земляки, виїхавши тимчасово за кордон, продовжують дивувати секретами вирощування томатів навіть жителі теплолюбних країн – Італії, Іспанії, Португалії… 


Знаєте: війна гнітить, не дає змоги сповна випрямитись, але робота в овочівництві не дає спокою  добрівлянцям. Чимало нового ми перейняли і від фермерів  згаданих країн півдня Європи. Читають наші люди фахові газети й журнали, використовують високоврожайне насіння, впроваджують крапельне зрошування. І це дає гарний результат». 


Ярослав Гошовський розповів про колишні тісні зв’язки його односельців із представниками ринку «Шувар» у Львові, які у квітні-травні завжди були в Добрівлянах. Але тепер сільські трударі самотужки налагоджують стосунки з ринками Коломиї, Івано-Франківська, Тернополя, а найбільше продають свою продукцію у Заліщиках, бо через проблеми логістики звузилися ринки збуту. Та й робочих молодих рук поменшало – багато військовозобов’язаних захищають Вітчизну від московитів (майже п’ять десятків, двоє з них, на превеликий жаль, полягли смертю героїв). Лише родина Василя Юрківа, який має відстрочку від мобілізації, дозволяє собі виїжджати аж до Львова. 


Більшість земельних паїв добрівлянці віддали в оренду підприємству «Ель-Гаучо». А присадибні вільні ділянки обробляють підприємці Микола Гуйван і Віталій Квасниця. Тепер навіть дітей у селі небагато, тож і школу тимчасово прикрили, школярі вчаться у Заліщиках, які межують із селом. 
«А крім овочівництва, чим ще займаються добрівлянці?», – поцікавилася я. 


«Ще з довоєнних часів одним із найпопулярніших занять  у нас було і є виноградарство. Про одного зі знаних у майстрів Божого промислу уже писав «Сільський господар». Це – Юліан Навольський, про якого, як і про його сусіда та побратима з вирощування солодкого продукту Івана Боднара, завше згадую словами відомого поета-шістдесятника Миколи Сингаївського: 
«В його руках дозрілий виноград 
Димів хмільним і запахущим соком». 


Зачинателем оновлювання видів цієї культури у повоєнних Добрівлянах був, власне, Іван Боднар, який апробував майже  пів сотні сортів. А тепер, за його словами, найпопулярніші у нього, як і в пана Юліана та їхнього колеги Мирослава Лугофета, є безліч апетитних сортів.

  
Цікавився виноградарством і підприємець Микола Гуйван, однак у нього переважив інтерес до свинарства та  птахівництва. А найбільше відомий він у нашому краї як вирощувальник живих організмів для поліпшення структури та якості ґрунтів. Саме цим нині займається глава сімʼї, а дружина пана Миколи опікується свинарством, сини ж розводять курей і гусей.  


Таких працьовитих сімей у нас чимало, – повідомив староста. – Скажімо, подружжя Клічуків – Стефанія Дмитрівна та Михайло Михайлович – забезпечують село молочною продукцією. У їхньому господарстві шість корів». 


«В урочищі «Криве» за сільським мікрорайоном «Гуково» виріс ліс сонячних батарей. Це приватна власність (понад 5 гектарів) підприємця Віктора Дрозди, а ще 3 гектари він орендує. За його участі ми провели вуличне освітлення: на ці потреби пан Віктор виділив 188 тис. грн. Ще одним джерелом надходження коштів до бюджету сільради став продаж будинку колишнього підприємства річкового транспорту (його придбав відомий підприємець Іван Навольський), – розповів Ярослав Володимирович. – Я працюю очільником села з 2015 року. Хоча за професією медик, ніколи не був байдужим до соціальної сфери рідного населеного пункту. Тому, очевидно, й довірили мені односельці цю керівну булаву. А підсумую словами, які  полюбляють наші виноградарі: важкі грона в лози виноградної  (йдеться про працю біля неї), але які солодкі плоди! Тож інколи радію зробленому в такий скрутний час війни з підступним ворогом». 


Ольга ЛИЧУК,  
спеціальна кореспондентка газети «Сільський господар» у Чортківському районі 


 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Нова хвиля сильної спеки: де Україну розігріє до +33...+37 градусів
Ще сьогодні, 5 липня, українці мають змогу перепочити від спеки, але незабаром температура знову підвищиться. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила відома синоптикиня Наталка Діденко. За її даними, сьогодні стовпчики термометрів у більшості областей показували +24...+28, тільки у південній частині та на південному сході України - +30...+34.
6 годин тому
Коли лапам гаряче: як захистити тварин від спеки
Спека – справжнє випробування не лише для людей. Наші чотирилапі друзі теж страждають від високих температур, іноді навіть більше, ніж ми. Улюбленці не можуть скинути «зайву шубу», випити охолодженого лимонаду чи просто сказати, що їм зле. Тому саме господар повинен бути пильним і вчасно допомогти.
8 годин тому
Мешканка Почаївської громади відмітила 100-річний ювілей
4 липня відбулася надзвичайна подія, що зігріла серця мешканців Старого Таражу Почаївської громади.
8 годин тому
Нові стандарти електроенергії в Україні: що означає перехід на 230 Вольт?
З 1 липня 2025 року Україна офіційно перейшла на новий стандарт напруги в електромережах – 230 В. Це рішення, ухвалене державним регулятором НКРЕКП, синхронізує наші енергетичні норми з європейськими. Але чи варто турбуватися споживачам? Заспокоюємо: більшість українців цих змін майже не відчують.
12 годин тому
Дощі та пекельна спека: якою буде погода на Тернопільщині найближчими днями?
Нарешті дочекалися! Тернопільський обласний центр гідрометеорології поділився обнадійливим прогнозом: окрім звичного літнього тепла, на нас чекають довгоочікувані дощі. Давайте розберемося, чого очікувати від погоди у найближчі дні на Тернопільщині.
12 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.