Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Анатолій Кулик: «Плани на майбутнє? Стати громадою на мільярд гривень. Але насамперед робити все для перемоги України»

Байковецька територіальна громада утворена 21 серпня 2015 року шляхом об’єднання Байковецької, Дубовецької, Лозівської, Стегниківської, Шляхтинецької сільських рад Тернопільського району. Згодом до неї доєдналося ще шість сільських рад, нині у складі громади 15 населених пунктів. З 2006 року сільським головою Байківців, і вже дев’ятий рік керівником громади працює Анатолій Романович КУЛИК, з яким розмовляємо про життєдіяльність громади в умовах воєнного стану.

Анатолій Кулик: «Плани на майбутнє? Стати громадою на мільярд гривень. Але насамперед робити все для перемоги України»

Байковецька територіальна громада утворена 21 серпня 2015 року шляхом об’єднання Байковецької, Дубовецької, Лозівської, Стегниківської, Шляхтинецької сільських рад Тернопільського району. Згодом до неї доєдналося ще шість сільських рад, нині у складі громади 15 населених пунктів. З 2006 року сільським головою Байківців, і вже дев’ятий рік керівником громади працює Анатолій Романович КУЛИК, з яким розмовляємо про життєдіяльність громади в умовах воєнного стану.

2 дні тому Джерело:

– Анатолію Романовичу, час нині складний, триває війна, яка, звісно, вносить свої корективи. Враховуючи це, які конкретні завдання у населених пунктах, що входять до складу громади, були визначені на цей рік, що вдалося зробити, над чим працюєте? 


– Більш, ніж два роки тому ми зовсім по-іншому планували свій розвиток, по-іншому бачили своє майбутнє. У нас була дуже амбітна мета: стати громадою на мільярд гривень. Коли наша громада утворилася, її бюджет становив лише кілька мільйонів гривень. А вже через кілька років він перетнув позначку 100 мільйонів. Згодом – 200 мільйонів.  


Але клята війна, кляті окупанти змусили повністю переосмислити нашу діяльність. Нині громада виокремила у своїй роботі два пріоритетні напрями: допомога Збройним силам України і надання якісних послуг населенню. Тих послуг, які однозначно потрібні населенню: освітніх, медичних, соціальних…  


Окремо виділю Центр надання адміністративних послуг. Нині у центральному  офісі у Байківцях надають  376 видів адміністративних послуг, у віддалених робочих місцях, а вони є у кожному селі, – 229. 


З часу його відкриття, а це було 11 жовтня 2019 року, для прикладу, видано 1499 паспортів у формі ID-картки та 2675 паспортів громадянина України для виїзду закордон. 


Окрім того, адміністратори проводять реєстрацію/декларування місця проживання, державну реєстрацію актів цивільного стану, прийом заяв на оформлення пільг, субсидій на житлово-комунальні послуги, соціальних допомог, видачу довідки про взяття на облік ВПО, витягів щодо актуалізації  даних військовозобов’язаних тощо. 


А працівник Центру у селі Гаї-Гречинські надає послуги, які користуються великою популярністю серед жителів нашої громади, а також Тернополя й інших громад: реєстрація транспортних засобів, видача та обмін посвідчення водія… 


– Ви торкнулися теми бюджету. Яка ситуація із виконанням доходів за п’ять місяців цього року? 


– Попри великі труднощі бюджет наповнюємо. І маємо навіть перевиконання запланованих показників. 108% – такий показник наповнення бюджету за п’ять місяців. 


– Відомо, що Байковецька сільська рада активно допомагає військовим ЗСУ, воїнам-землякам, їхнім сім’ям і родинам. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше… 


– Збройним силам України ми допомагаємо з перших днів війни. Що стосується цього року, то запланували у бюджеті громади на задоволення запитів військових частин більш як  11 мільйонів гривень. Майже 8,5 мільйонів гривень із цієї суми уже використано. За ці кошти військовими частинами придбано квадрокоптери DJI Maviс 3, FPV-дрони, безпілотник «Лелека-100» тощо.  


Готуємо ще один пакет фінансової допомоги на 2 мільйони гривень для закупівлі системи радіоелектронної боротьби і квадрокоптерів. 


Окрім того, 4,5 мільйонів гривень передбачено для виплати одноразової допомоги військовим – нашим землякам, що захищають Україну. 


Майже мільйон гривень виділено для соціальної допомоги сім’ям загиблих воїнів. 


Хочу також із гордістю сказати про те, що працівники сільської ради та її структурних підрозділів (закладів освіти, медицини, комунальних підприємств тощо), депутати сільської ради, бізнесмени та підприємці громади постійно збирають кошти з власних заощаджень, а це мільйони і мільйони гривень, за які купують безпілотники, зарядні станції, позашляховики… Зрештою те, що потрібно нашим воїнам-землякам.  


– Чи можна говорити про майбутні проєкти, про те, що у планах? 


– У нас дуже багато задумів, багато цікавих проєктів… Але, як я вже зазначав, усі наші плани перекреслила війна. Тепер у нас усіх одне велике бажання – перемога України. А тоді й реалізовуватимемо задумане. Упевнений, що саме так і буде. 


– Відомо, що громада має у Польщі партнерську ґміну. Розкажіть, як налагоджували партнерські зв’язки? 


– Дуже цікаве і гарне запитання, дякую. Наприкінці травня я перебував у сусідній державі на запрошення нашого партнера –  ґміни Вєлька Вєшь, з якою Байковецька громада уклала договір про співпрацю. Бо саме у цю ґміну тоді завітали з метою запозичення польського досвіду самоврядування учасники навчального візиту представників громад із різних регіонів України. Він став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID).  


І саме відвідини українською делегацією ґміни Вєлька Вєшь і мій приїзд туди, як сільського голови, мали одну причину: розповісти про наші успішні партнерські взаємовідносини, яким уже п’ять років. 


Після того, як війт ґміни Кшиштоф Волос і я виступили зі своїми презентаціями, нас «засипали» запитаннями. Зокрема, присутніх вразили наші дружні, навіть можна сказати родинні, зв’язки. 


Судіть самі: ґміна Вєлька Вєшь надала громаді величезну гуманітарну допомогу під час війни (продукти, ліки, засоби гігієни), два пожежні автомобілі, позашляховик, генератори і ще багато-багато іншого. Вони минулого  і цього року організували у Польщі відпочинок для дітей наших захисників…  


До речі, війт Кшиштоф Волос і Ґжеґож Тварди, який очолює депутатів ґміни (у Польщі ці посади розділені), нагороджені орденами «За заслуги перед Байковецькою громадою». Через те, що зустрітися через війну у когось було дуже тяжко, нагороди ми вручили їм на кордоні. 


Який досвід ми запозичили у ґміні? Це будівництво очисних споруд, автономне водовідведення, водопостачання… Обов’язково  реалізовуватимемо його у себе. 


А Кшиштоф висловив своє захоплення тим, як ми підтримуємо галузь культури. Його, для прикладу, вразили народний аматорський ансамбль танців «ГлоріяБай» і вокально-інструментальний ансамбль «Заграва».  


Вірю, що зв’язки між ґміною і громадою тільки міцнітимуть! 


– У зв’язку з воєнним станом відчуваєте кадрові проблеми? Як їх розвʼязуєте?  


– Серйозні кадрові проблеми нині намагаються розвʼязувати бізнесові структури, власне ті, чия діяльність пов’язана з виробництвом. Зі зрозумілих причин у них не те, що кадрові проблеми, у них – справжній кадровий голод. Порівняно з ними, хоч і є певні нюанси, у нас усе гаразд. 


– Чи можна стверджувати, що Байковецька громада успішна, самодостатня? 


– Це не потрібно доказувати, це реальність, підтверджена цифрами і фактами.  


На  світлинах: разом із війтом Кшиштофом Волосом на зустрічі з українською делегацією у ґміні Вєлька Вєшь; із англійським волонтером, колишнім військовим, учасником бойових операцій сил НАТО в Афганістані та Іраку Колвеллом Нетеном.
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Як розмножити гортензію живцями: секрети успішного вкорінення
Розмножувати гортензії можна кількома способами, але один із найпростіших і найуспішніших – живцювання.
54 хвилини тому
За перше півріччя місцеві бюджети збільшили доходи на 40 млрд грн
До загального фонду місцевих бюджетів у першому півріччі 2024 року надійшло 208,7 млрд грн, що на 24% або на 40,4 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.
2 години тому
В Україні не вистачає трьох мільйонів аграріїв
Через мобілізацію в агросекторі найбільше не вистачає спеціалістів, залучених безпосередньо до збору врожаю. Про це заявив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.
3 години тому
Чортків прагне співпраці з угорським містом Айка
Міський голова Чорткова Володимир Шматько та команда Чортківської міської ради продовжують реалізовувати активну міжнародну політику. Чортків невдовзі отримає чергового європейського партнера в особі угорського міста Айка.
3 години тому
2025-ий – Рік Івана Пулюя в Тернопільській області
Під час продовженого першого пленарного засідання сьомої сесії Тернопільської обласної ради сьомого скликання депутати прийняли рішення «Про проголошення 2025 року в Тернопільській області Роком Івана Пулюя».
3 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.