Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Віталій БУРАТИНСЬКИЙ: «Співпрацюємо з університетами, але хочемо бути автономними»

77 років функціонує в системі освіти один із кращих аграрних закладів освіти Західного регіону України – Борщівський агротехнічний фаховий коледж. Зародившись із однорічної сільськогосподарської школи у листопаді 1946 року, коледж здобув визнання в сучасній аграрній освіті. Нині тут навчається понад 900 студентів денної та заочної форми навчання, готують спеціалістів шести освітньо-професійних програм п’яти спеціальностей.

Віталій БУРАТИНСЬКИЙ: «Співпрацюємо з університетами, але хочемо бути автономними»

77 років функціонує в системі освіти один із кращих аграрних закладів освіти Західного регіону України – Борщівський агротехнічний фаховий коледж. Зародившись із однорічної сільськогосподарської школи у листопаді 1946 року, коледж здобув визнання в сучасній аграрній освіті. Нині тут навчається понад 900 студентів денної та заочної форми навчання, готують спеціалістів шести освітньо-професійних програм п’яти спеціальностей.

3 дні тому Джерело:

Яким був навчальний рік для коледжу, особливості цьогорічної вступної кампанії, про ці та інші напрями діяльності розмовляємо з виконувачем обов’язків  директора Борщівського агротехнічного фахового коледжу, кандидатом економічних наук Віталієм БУРАТИНСЬКИМ. 


– Віталію Володимировичу, завершується черговий навчальний рік. Яким він був для освітнього закладу? 


– Навчальний рік був складним через  воєнний стан,  переведення студентів на дистанційні форми навчання, так, як в усій країні. Але, незважаючи на труднощі освітнього процесу, всі студенти успішно склали випускні екзамени, варто відзначити, що екзаменаційна сесія ще продовжується. Коледж живе, працює і бачить перспективи. Захисники воюють на передовій, а інші люди мають працювати в тилу. Ми ж повинні готувати спеціалістів, готових відбудовувати Україну, тим паче, що у нас агротехнічні, агрономічні, електротехнічні, будівельні спеціальності, фахівці, які потрібні як у воєнний період, так і в мирний час. Сподіваємося на перемогу і мир в Україні і готуємоя до набору нових студентів. 


– Ви уже згадали спеціальності, які опановують студенти. Розкажіть про них детальніше і про те, як у коледжі поєднують викладання теоретичних знань із практичними навиками?  


– Перспективна спеціальність, яка поєднує в собі технології і засоби механізації сільгоспвиробництва – це «Агроінженерія». Одночасно з отриманням диплома фахового молодшого бакалавра студенти опановують робітничі професії: «Слюсар із ремонту сільськогосподарських машин та устаткування», «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва» категорій «А1», «А2», «В1» та «Водій автотранспортних засобів» категорії «В», «С1», «С». 


Вибравши спеціальність  «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» студенти отримають фундаментальні знання стосовно генерації електричної енергії на об’єктах традиційної та відновлювальної енергетики, керування режимами роботи енергосистем, розподілу електроенергії та електропостачання, проєктування об’єктів електроенергетики, автоматизації промислового та сільськогосподарського виробництва, розробки та впровадження автоматизованих електромеханічних систем. 


Після закінчення навчання випускники можуть працювати на таких посадах: технік-електрик, електрик дільниці, електрик цеху, електродиспетчер, електромеханік, електромеханік дільниці. 


Освітньо-професійна програма «Будівництво та експлуатація будівель і споруд» орієнтована на підготовку фахових молодших бакалаврів із будівництва і  цивільної інженерії, здатних до швидкої адаптації та вимог роботи в сучасних технологічних процесах. Фаховий молодший бакалавр із будівництва та цивільної інженерії здатний виконувати такі професійні роботи і займати первинні посади: технік-будівельник; технік-доглядач; доглядач будови; технік-проєктувальник; технік із нормування праці; технік із підготовки виробництва. 


Освітньо-професійна програма «Монтаж, обслуговування  устаткування і систем газопостачання» враховує специфіку роботи споруд, устаткування та мереж. Одночасно з отриманням диплома фахового молодшого бакалавра з будівництва та цивільної інженерії фахівці освоюють робітничу професію: «Слюсар із експлуатації та ремонту газового устаткування» 


Спеціальність «Агрономія». Під час навчання студенти вивчають сучасну техніку та технології в галузі рослинництва. Одночасно з дипломом фахового молодшого бакалавра студенти отримують робітничі професії: «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва» категорії «А1» та «Лаборант хімічного аналізу». 


Спеціальність «Маркетинг» є відмінним вибором, особливо якщо вступників цікавить реклама, продажі, аналіз ринку та проєктування стратегії просування товарів серед покупців. 


Маркетологи можуть працювати у сфері економіки, на підприємствах різних форм власності, в рекламних і PR-агентствах, інвестиційних і страхових компаніях, консалтингових фірмах, підприємствах харчування, банках, туристичних фірмах, закладах культури, органах держуправління, закладах освіти тощо. 


Для того, аби студенти мали змогу набувати практичні навички, співпрацюємо з агрофірмою «Колос ВС», ТзОВ «ГУАЛАПАК Україна»,  ПСГП «Ягільниця – В»,  ПАП «Дзвін», АТ «Укрзалізниця» ВСП «Тернопільська дистанція електропостачання», Чортківським районним споживчим товариством, ДП «Дінтер Україна Скала», Борщівським РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго», ТзОВ «Торгова група «АРС-КЕРАМІКА», ПАП «Агропродсервіс», ТзОВ «Агрополіс», Тернопільською філією ТОВ «Газорозподільні мережі України» ПРАТ «Тернопільгаз». 


Хоча наш коледж має хорошу матеріальну базу, але у названих підприємствах працює новітня закордонна сільськогосподарська техніка, сучасне обладнання і для нас, безумовно, це великий плюс під час підготовки майбутніх фахівців. 


– Умови працевлаштування у сільській місцевості нині, м’яко кажучи, обмежені. Чи є підстави говорити про працевлаштування ваших випускників у агропідприємствах Тернопільщини? 


– Так, випускників запрошують, пропонують їм робочі місця. Насамперед керівництво вже названих агрофірм, де наші студенти проходять виробничі практики. У коледжі ефективно працює рада роботодавців, до якої входить директор ПАП «Дзвін», депутат Тернопільської обласної ради Василь Градовий. Василь Степанович завжди нам допомагає, особливо в тому, аби наші студенти здобували практичні знання.  


Уже нині чимало наших студентів випускних курсів працюють в аграрних, переробних підприємствах області та показують себе  хорошими фахівцями. Звичайно, частина колишніх наших випускників служить у збройних силах, хтось опинився за кордоном, інші – забезпечують міцний тил. Загалом усі наші спеціальності потрібні для народного господарства і користуються попитом на ринку праці. 


– Чи достатня матеріально-технічна база освітнього закладу?  


– Власними силами стараємося утримувати наявну техніку в доброму стані. Матеріально-технічна база переважно відповідає вимогам освітньої діяльності на рівні фахової передвищої освіти. Оновлюємо комп’ютерну техніку. Обладнуємо лабораторії спеціальностей «Агроінженерії», «Електричної енергії», «Будівництва та цивільної інженерії». 


– Борщівський коледж фінансують із обласного бюджету. Чи вистачає коштів на виплату стипендій студентам, зарплат працівникам колективу? 


– Нині ми повністю виплачуємо стипендії, у нас функціонують соціальні програми, студентська профспілкова організація, від якої відчуваємо підтримку і допомогу. Хороші стосунки і взаєморозуміння з обласною владою. На рівні області скажу, може, й непопулярні висновки щодо того, де краще перебувати коледжу: у складі університетів чи самостійним структурним підрозділом? На моє переконання, університети бачать у коледжах базу своїх майбутніх вступників і чогось надзвичайно нового, потрібного від них не варто очікувати. Тому, гадаю, політика нашого коледжу правильна і підпорядкування департаменту освіти і науки облдержадміністрації нам на користь. Директор департаменту Ольга Хома постійно цікавиться нашими справами, ми консультуємося з багатьох питань, відчуваємо  підтримку і сприяння. Отож бути підрозділом університету немає потреби. Ми тісно співпрацюємо з вишами, у них стажуються наші викладачі, але хочемо бути автономними. Враховуючи те, що коледж перебуває в обласному підпорядкуванні, ми більше бачимо і відчуваємо попит щодо фахівців на ринку праці, ніж колективи університетів, заглиблені у великі наукові пізнання. 


– Віталію Володимировичу, враховуючи нинішній воєнний стан, чи мають студенти змогу допомагати нашим воїнам-захисникам? 


– У цих умовах пріоритетними напрямами роботи є створення безпечного освітнього середовища та допомога ЗСУ. Окремої уваги заслуговує сучасна волонтерська діяльність студентів, викладачів і працівників коледжу. Весь колектив долучився до цієї благодійної справи. Ми були єдиними з початку оголошення повномасштабної війни: починаючи з поселення в гуртожитки переселенців, допомога їм і воїнам ЗСУ продуктами, ліхтариками, термобілизною, шкарпетками, рукавицями, штанами, засобами гігієни, медикаментами, сумками-баулами, страхувальними поясами, додатковим спорядженням до них і закінчуючи донатами на автомобіль, тепловізори. Тільки минулого місяця зібрали кошти і передали воїнам дрон. 


Наші майстри виготовили 18 буржуйок, 150 клямбрів, кольчуги, їжаки, скоби. Сплетено маскувальні сітки, виготовлено більш як  1000 окопних свічок. 


Від початку війни колектив коледжу зібрав і передав на потреби ЗСУ майже 800 тис. грн. Намагаємося працювати адресно, щоб уникнути недобросовісних посередників, самі передаємо допомогу нашим колишнім студентам, а нині воїнам.  


– Після вручення дипломів нинішнім випускникам в агротехколеджі розпочнеться вступна кампанія. Які  цьогорічні  її особливості? 


– Найкращим індикатором престижності спеціальності є те, які відділення обирають абітурієнти під час вступу і в такий спосіб орієнтуємося на ринку праці. Співпрацюємо із закладами освіти регіону (школами, ліцеями). У нас налагодилася цікава співпраця з Тернопільським обласним центром зайнятості. Спілкуючись із директором центру Миколою Городецьким, досягли домовленості про те, що центр зайнятості оплачуватиме навчання наших студентів старших вікових категорій.  


Петро ГУДИМА 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Під загрозою зникнення до 45 тисяч видів тварин і рослин
Наразі понад 45 тисяч тварин і рослин перебувають під загрозою зникнення. Це на 1000 видів більше, ніж у 2023 році. В останній момент Червоний список доповнили кактус коп’япоа, борнейський слон і гігантська гранканарська ящірка, інформує Міжнародний союз охорони природи.
10 годин тому
У «Дії» відображатимуться медичні дані: деталі
У державному застосунку «Дія» відображатимуться медичні дані громадян. Кабінет міністрів ухвалив відповідну постанову. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram.
13 годин тому
9 ефективних способів застосування соди на городі
Сода – це універсальний засіб, який можна використовувати не тільки в кулінарії, але й в садово-городніх справах.
14 годин тому
ЗУНУ – найкращий університет Тернополя
Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» в партнерстві із міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence презентував вісімнадцятий академічний рейтинг закладів вищої освіти України «Топ-200 Україна 2024».
16 годин тому
У липні очікуйте потужних магнітних бур
Магнітні бурі в липні 2024 року можуть завадити максимально багато часу провести на вулиці і зловити якомога більше сонячних променів. Але коли саме їх чекати і як врятуватися? Експерти підготував детальний розклад магнітних бур та порад на другий місяць літа.
18 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.