Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Андрій БАРАН: «Час вимагає оперативних рішень»

Днями група українських виробників молока переймала досвід американських колег і вивчала технології переробки гною, отримання біогазу та подальшого його використання в агробізнесі. Серед учасників робочої поїздки був генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Андрій БАРАН, який поділився враженнями від візитів на виставку, молочно-товарні ферми, майданчики з виробництва біогазу.

Андрій БАРАН: «Час вимагає оперативних рішень»

Днями група українських виробників молока переймала досвід американських колег і вивчала технології переробки гною, отримання біогазу та подальшого його використання в агробізнесі. Серед учасників робочої поїздки був генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Андрій БАРАН, який поділився враженнями від візитів на виставку, молочно-товарні ферми, майданчики з виробництва біогазу.

2 місяці тому Джерело:

– Андрію Степановичу, розкажіть, будь ласка, про поїздку української делегації до США. З якою метою відвідували Штати, що корисного там запозичили? 


– Сполучені Штати Америки наша група відвідала в межах програми «Біогазові технології США у молочному скотарстві». Поїздку організувала Асоціація виробників молока. Її основна мета – вивчення і запозичення досвіду американських колег, технології переробки гною задля отримання біогазу і подальше його використання на прикладі американських підприємств. Програма поїздки включала відвідини біогазової виставки BIOGAS AMERICAS 2024, молочно-товарних ферм, майданчиків, на яких займаються виробництвом біогазу. 


Наша група відвідала низку ферм, де нам продемонстрували роботу біогазових установок, а також кілька молочно-товарних комплексів у штатах Вісконсін і Джорджія, де на кожному з них утримують від 1250 до 8000 дійних корів. Додатково ми ознайомлювалися зі специфікою ведення молочного скотарства у Штатах, яке наближене до нашого виробництва за масштабами, обсягами і технологіями. Нині ми у компанії «Агропродсервіс»  переймаємо ці технології, рухаємося у напрямі великотоварного виробництва. 


Основою візиту було відвідування виставки BIOGAS AMERICAS 2024, найбільшої спеціалізованої виставки у Північній Америці, яка функціонувала 13–16 травня у місті Саванна штату Джорджія. Це своєрідний майданчик, де зустрічаються і обмінюються досвідом виробники обладнання, представники переробної галузі, компетентні люди у своїй справі. Участь у цій виставці взяли до 2 тисяч професіоналів із понад 30 країн світу. Інтерес до неї цілком виправданий: у 2023 році біогазова галузь США впровадила 100 нових проєктів (переробка гною та інших відходів аграрного виробництва), а реальна сума інвестицій становила 1,8 мільярдів доларів. Стрімкий поступ у цій галузі – свідчення визнання значущості біогазового виробництва для скорочення викидів вуглецю та збільшення обсягів переробки відходів. 


– Якщо для Америки виробництво біогазу – питання збереження екології, сталого розвитку, в українських реаліях – це передусім справа виживання, енергетичної незалежності…  


– Особливо актуальними вони є нині, коли існують гострі проблеми в енергетичній сфері. Питання розвитку біогазової галузі, виробництво електричної енергії сьогодні має дуже важливе значення. 


Під час ознайомлення з технологіями ми спостерігали як в Америці виробляють біогаз, очищають, відправляють у мережі як голубе паливо для використання населенням у побуті і практично не виробляють електроенергії. Такі правила встановлені на рівні держави. А для нас найважливіше – виробництво електроенергії.  


Представництво нашої компанії у цій поїздці означає, що ми розуміємо важливість виробництва біогазу. У нас до цього є великий інтерес, бо це, як мовиться, питання життя і смерті як для нашого підприємства, так і загалом  для Української держави. 


– Що Вас особливо вразило на заокеанських об’єктах?  


– Найбільше вразило відвідування компанії DVO, яка на початку 2000-х запропонувала ринку принципово інші технологічні рішення виробництва біогазу на молочно-товарних фермах. Йдеться про унікальний дизайн  біодайджестера (реактора), де утворюється газ. Відтоді лише у США компанія встановила 170 біодайджестерів і більш як десять в інших країнах світу. Якщо ми звикли, що в Україні, в аналогічних технологіях для цього використовують вертикальні металеві чи бетонні ємкості з куполами, то американська технологія передбачає утеплену бетонну ємкість, занурену в землю у вигляді своєрідного «пенала». Туди надходить рідкий коров’ячий гній, відбувається процес виділення газу. Ця маса, поступово пересуваючись лабіринтами «пенала», перебуває там 22 дні (найоптимальніший період для віддачі газу). Після цього маса надходить на сепаратори: рідка фракція направляється в лагуну, а тверду фракцію (відтиснутий гній) використовують як підстилку для корів. Тобто відбувається замкнутий цикл виробництва. Це для компанії «Агропродсервіс» особливо цікаво.  


Упродовж чотирьох напружених днів ми відвідали кілька  комплексів, де працюють аналогічні установки. Їх переваги в тому, що за рахунок такої конструкції є змога отримати більше біогазу, зекономити енергію для підігріву ємкості, яка знаходиться у землі, до того ж утеплена.

 
– Що у цьому сенсі важливо для Вашої агрофірми? 


– У нас діє комплексна програма, в основі якої  енергетична незалежність компанії. Завершуємо встановлення сонячних станцій потужністю до 4 мегават. Розробляємо проєкт біогазової станції у Настасові потужністю 3 мегавати, але за технологією, характерною для України. Додатково вивчаємо інші можливості. Скажімо, у Штатах зустрічалися з президентом компанії, яка погодилася зробити орієнтовні розрахунки за згадуваною американською технологією, враховуючи особливості нашої сировинної бази. Сподіваємося, що у недалекій перспективі зможемо втілити цей проєкт поблизу наших виробничих майданчиків. 


– Ви назвали вражаючі обсяги власних енергетичних потужностей. Чи зможуть вони забезпечити потреби компанії? 


– Найскладніше у цій ситуації те, що сонячні і біогазові станції повинні працювати в об’єднаній мережі. Інакше їх неможливо використовувати на повну потужність. На жаль, нині ці питання ще не врегульовані на державному рівні, тому, для прикладу, маючи сонячну станцію на 250 кіловат, максимально використовувати її не можемо, оскільки вона не під’єднана до загальної мережі.  


Тепер набуваємо статусу активного споживача: за це, і приєднання до електромереж, платимо чималі кошти. Тож, маючи досвід цього тернистого шляху, виступаємо за те, щоби все було спрощено, починаючи від мита і ПДВ. Має бути «зелене світло» для ввезення енергетичного обладнання і для будівництва таких станцій. І все це потрібно вирішувати дуже оперативно, бо коли залишатимуться невизначеність і проблеми, толку в енергетиці держави не буде. Словом, час вимагає оперативних рішень, аби миттєво реагувати навіть на найнесподіваніші енергетичні загрози. 


Розмовляв Богдан НОВОСЯДЛИЙ 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
13 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
13 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
14 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
14 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
14 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.