Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Іван Чайківський: «В Україні повинно бути міністерство, яке б відстоювало інтереси місцевого самоврядування»

В ефірі «Суспільного» народний депутат України, секретар парламентського комітету аграрної політики і земельних відносин Іван Чайківський спілкувався про зону вільної торгівлі з Туреччиною, розблокування українсько-польського кордону та кадрові перестановки у Кабінеті міністрів.

Іван Чайківський: «В Україні повинно бути міністерство, яке б відстоювало інтереси місцевого самоврядування»

В ефірі «Суспільного» народний депутат України, секретар парламентського комітету аграрної політики і земельних відносин Іван Чайківський спілкувався про зону вільної торгівлі з Туреччиною, розблокування українсько-польського кордону та кадрові перестановки у Кабінеті міністрів.

3 місяці тому Джерело:

Журналіст: Кабмін схвалив ратифікацію угоди про вільну торгівлю з Туреччиною, яка була підписана ще у лютому 2022 року. Далі документ спрямують на розгляд Верховної Ради, а після його ратифікації парламентами обох країн угода набере чинності через 2 місяці після підтвердження про завершення всіх процедур. Що передбачає угода? Про це говоримо з секретарем парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Іваном Чайківським.  


- Пане Іване, яка користь Україні від цієї угоди, враховуючи, що домовленості були ще до повномасштабного вторгнення і наразі ми експортуємо в Туреччину значно менше товарів, ніж імпортуємо звідти. 


- Найперше, угода про зону вільної торгівлі з будь-якою країною, а тим більше з тою, яка є нашим сусідом, це великий позитив, бо дає можливість бізнесу шукати нові ринки збуту для реалізації різної продукції - як сільськогосподарської, так і промислової, товарів військово-промислового комплексу. Тому я думаю, що дана угода буде приносити свої результати. Наші бізнеси працюють тісно, але можливості співпраці будуть більшими і приноситимуть набагато більше користі для обох країн і для розвитку наших економік.

  
- Тобто, йдеться і про експорт, і про імпорт? 


- Звичайно, угода передбачає двосторонні відносини. Не можна говорити про переваги для когось одного. Хоча, в угоді є певні моменти, де українська сторона поступилася Туреччині, бо перемовини стосовно угоди тривали більше 20 років, але я думаю, що з роками будемо напрацьовувати позитивніші моменти і виправляти ситуацію. 


- Якщо говорити про ринкові відносини між Україною і Туреччиною вже зараз, чи можете розповісти в якій українській продукції зацікавлені турецькі ринки? 


- Будь-яка країна, чи бізнес, відверто кажучи, зацікавлені в сировині і не особливо хочуть купувати готову продукцію. І кожна країна відстоює інтереси власної доданої вартості. Тому наші з Туреччиною відносини складалися так, що ми більше торгували сировиною: і в металургії, і в сільському господарстві... Тобто, більше продавалося, скажімо, не борошно, а зерно. Тому ми мусимо думати про те, як більше реалізовувати продукцію з доданою вартістю. Фактично товарообіг між країнами за останній рік склав близько 8 млрд. доларів. Не на користь України, бо близько 3 млрд – це наша виручка і 5 млрд – турецька. Ці речі теж треба виправляти і збалансовувати. 


- Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що розблокування пунктів пропуску на кордоні з Польщею додатково збільшило надходження митних платежів і зборів на 2,5 млрд. грн за останній тиждень квітня. Чи це ті показники, які були в нас до блокади, чи очікуємо ще збільшення надходжень?


- Я теж дивився ці дані. Так, фактично за два дні (29 і 30 квітня) товарообіг зріс суттєво. Я думаю, показники ще зростуть, але на це потрібен час. Бо бізнес, поки блокувалися кордони, переорієнтувався на інші логістичні шляхи. Тобто, торгівля з Європою не була зупинена, але змінилися логістичні шляхи. Можливо на довші, але зручніші для перетину кордону. Це було для бізнесу і дорожче, тому після розблокування пунктів пропуску на кордоні бізнес швидко зорієнтується, відновить контракти, які існували, і відновить товарообіг, який був до блокування. Тобто, до осені минулого року.  


- Не можемо не запитати і про звільнення Миколи Сольського з посади міністра аграрної політики та продовольства. Як тепер працюватиме міністерство? 


- Думаю, що міністерство працюватиме, як і раніше. Адже є заступники міністра зі своїми обов’язками.  Аграрному сектору не варто хвилюватися. А стосовно звільнення Миколи Тарасовича, то хочу сказати, що ми з ним працювали пліч-о-пліч фактично 5 років. І в комітеті аграрної політики та земельних відноси у тому числі. І хочу зазначити, що дуже багато було зроблено. Тому шкода, що ми втратили на посаді такого фахівця. Адже він професіонал, дуже багато зробив для українського аграрного сектору. І до війни - з проведенням земельної реформи, і в період війни – під час пошуку нових ринків, подолання кризових моментів з блокадою кордонів тощо. Ну, і відповідно, варто зазначити про переговори з польською стороною, які лежали на плечах Мінагрополітики. Працювали фахівці, міністр і вони фактично знайшли ключики, змогли доказати польським фермерам, що український фермер не шкодить польському бізнесу, а навпаки – ми є партнерами. І ще хочу додати, що робота Мінагрополітики стало більш відкритою, до його діяльності було залучено багато асоціацій, які безпосередньо брали участь у роботі міністерства, у переговорах, напрацюванні позиції та документів тощо. 


- Ви згадали, що наразі обов’язки міністра буде покладено на якогось із заступників. Чи фігурують конкретні прізвища, хто може згодом очолити міністерство? 


- Абсолютно про жодні конкретні прізвища наразі не йдеться. Принаймні, я особисто про них не чув. 


- Також вчора було звільнено віцепрем’єр-міністра з відновлення України-міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова. Чи голосували ви за це рішення і чому вирішили підтримати? 


- Так, я голосував за це рішення. Найперше треба врахувати, що трохи неправильно було об’єднано міністерства і я вважаю, що все-таки міністерство розвитку територій має бути. Україна – велика країна, яка має місцеве самоврядування і воно повинно розвиватися. І в Україні повинно бути міністерство, яке має відстоювати інтереси і позицію місцевого самоврядування, громад і їхній розвиток. Тому я голосував за це, а далі побачимо.  
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
14 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
14 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
14 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
14 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.