Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Іван Чайківський: «Маленька перемога України в Європарламенті»

Днями Комітет із питань міжнародної торгівлі Європейського парламенту схвалив продовження заходів із лібералізації торгівлі для підтримки України та Молдови. Пропозиція передбачає продовження тимчасового призупинення ввізних мит і квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС ще на один рік – до 5 червня 2025 року.

Іван Чайківський: «Маленька перемога України в Європарламенті»

Днями Комітет із питань міжнародної торгівлі Європейського парламенту схвалив продовження заходів із лібералізації торгівлі для підтримки України та Молдови. Пропозиція передбачає продовження тимчасового призупинення ввізних мит і квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС ще на один рік – до 5 червня 2025 року.

5 місяців тому Джерело:

У складі української делегації, яка брала участь у перемовинах із європарламентарями з цього приводу, був і наш краянин, секретар комітету аграрної політики і земельних відносин у Верховній Раді України Іван Чайківський, з яким поспілкувався журналіст «Сільського господаря».  


– Іване Адамовичу, вітаю Вас з, як Ви кажете, «маленькою перемогою в Європарламенті». У чому її головна суть? 


– Маленька перемога, в моєму розумінні, це голосування у профільному комітеті Європарламенту на користь України щодо підтримки рекомендацій Європейської комісії від 31 січня – залишити без змін візовий режим для всієї продукції, яку поставлятимуть на територію Європи. Як відомо, з перших днів війни Європейський Союз запровадив для України, як одну з форм підтримки нашої держави, постачання продукції на ринки Європи без квот і мит. Власне, за це і проголосував згадуваний комітет. Це досить важливо, адже останнього місяця навколо цієї ініціативи Європейської комісії точилося багато розмов, які закінчилися позитивним для нас голосуванням. 26 і 43 членів комітету проголосували «за». Це, звісно, неодноголосно, як би нам цього хотілося. На превеликий жаль, були противники і ми розуміємо, що на високому дипломатичному рівні свої наративи досить потужно просувають росіяни. Однак і нам потрібно активніше працювати на цьому поприщі. 


За процедурою цей документ має схвалити Рада Європи, а далі –голосування у Європарламенті. Дуже важливо, аби це питання потрапило у порядок денний до 20 квітня, тому що Європарламент іде на вибори. 


– Очевидно, до Брюсселя Ви їхали з конкретними завданнями і, напевно, вони були значно більшими… 


– Практично все завдання, яке ми ставили перед собою, виконали. Можна сказати, що результат нашої поїздки максимальний, на який ми могли сподіватися. Бо кожна правка, яку б прийняли, могла змінити конструкцію угоди не в кращий дня нас бік.  


– Чи йшлося під час дискусій про проблему на польському кордоні?  


– Йшлося про глобальніші теми. Адже проблема не тільки у польських фермерах. Це питання  передусім так званого зеленого законодавства Євросоюзу. Його також обговорювали і, як я розумію, будуть певні послаблення в екологічному законодавстві, яке нині диктує жорсткі обмеження для європейських фермерів. І, можливо, скажу крамольну річ, але якби не російська агресія, польські фермери нині були б не на кордоні, а під стінами польського парламенту. А ситуація, яка нині є на кордоні, не йде на користь ні польським фермерам, ні тамтешній державі загалом. І чим більше вона  політизується, тим більше віддаляється від предметного вирішення. 


– Які аргументи на користь торгового безвізу запропонували особисто Ви? 


– Це комплексна робота, яка тривала довгий період, а останнього тижня мені випала честь перебувати у складі української парламентської делегації. Про особистісні позиції там не йшлося. Ми зустрічалися з європарламентарями і вкотре переконували їх у необхідності продовжити торговий безвіз для України, оскільки це дає нам, образно кажучи, вудку, а не готову рибину. Ми пояснювали, якщо цього не зробити, європейцям доведеться допомагати нашій державі у ще більших обсягах і масштабах, бо українські фермери і переробники просто не виживуть. 


З іншого боку, якщо взяти до уваги статистику, з часу введення безвізу продажі української продукції до Європи не надто збільшилися. А якщо врахувати, скільки наших співвітчизників виїхали до Європи і кількість відправленого туди товару, який вони споживають, баланс не є критичним для жодної зі сторін. 


– Рішення про продовження лібералізації торгівлі з Україною і Молдовою схвалили 26 парламентарів Євросоюзу. А які мотиви були у тих десяти депутатів, які голосували «проти»? 


– Нам невідомо, оскільки ці депутати на зустріч з нами не приходили і просто відмовилися від спілкування з нами. 


– Для Вас це перший досвід міжнародної парламентської діяльності. Чи Ви вже брали участь у подібних делегаціях? 


– У Євросоюзі це перший досвід, але, сподіваюся, будуть і наступні. 


– І, треба думати, досвід позитивний? 


– Очевидно, адже кожен досвід це вже позитив. 


– На Вашу думку, яким буде наступний крок українського парламенту і уряду у напрямі торгівлі з Євросоюзом? 


– У Європарламенті ми почули чіткі меседжі, що європейська дипломатія чекає комунікації і спілкування з українськими парламентарями та урядовцями на всіх рівнях. Цей меседж ми неодмінно передамо спікеру ВРУ. Гадаю, що й урядовці, які були у складі нашої делегації, про це поінформують прем’єр-міністра. 


І  що характерно, багато парламентарів мають намір обговорювати не лише проблеми сьогодення, але й завтрашній день, оскільки усі розуміють, що рано чи пізно Україна буде в Євросоюзі і вже тепер необхідно думати, як  адаптувати українську економіку до ринкових умов європейської спільноти.


Розмовляв Богдан НОВОСЯДЛИЙ  
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Літнє щеплення плодових дерев – основні правила
Липень-серпень – найкраща пора для окулірування плодових дерев. Точніше визначити час можна, спостерігаючи за інтенсивністю сокоруху в підщепі. Втім, для більшості культур початок операції найчастіше припадає на початок серпня.
59 хвилин тому
Із Почаївської лаври зникла значна частина ікон
Комісія Міністерства культури та інформаційної політики під час перевірки збереження державного майна Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині, яке перебуває у безоплатному користуванні УПЦ МП, виявила низку порушень.
3 години тому
До чого призвів кущ у формі оголеної жінки
90-річний викладач мистецтв на пенсії Кіт Тиссен упродовж 20 років підстригає живопліт біля свого будинку у формі оголеної жінки, яку він називає Глорією. Розлучений батько чотирьох дітей з Шеффілда (Велика Британія) не без гордості розповідає, що його монументальна скульптура стала місцевою визначною пам’яткою, куди навіть водять екскурсії для туристів.
4 години тому
Аномальна спека може бути щороку, тому аграріям варто переглядати технології
Сьогодні без поливу вирощувати овочеві культури неможливо, а за таких аномальних температур і поготів. Найгіршим є те, що дана аномалія може переходити з року в рік, адже клімат суттєво змінюється.
5 годин тому
Вчені активували сильну захисну відповідь організму у хворих на рак. Наразі - мишей…
Дослідники з Університету Вандербільта розробили новий набір наночастинок, які можуть стимулювати імунну систему для боротьби з раком… у мишей. Те, що починається як ефективна боротьба з небезпечними і поширеними хворобами в тілах гризунів, може стати порятунком для мільйонів людей у майбутньому.
5 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.