Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

«Ми об’єдналися у спільному пориві допомогти Україні»

Український дім у Роттердамі – унікальне явище. Це структура муніципальної влади. Саме наданням цього приміщення тут відреагували на зухвалий напад росармії на Україну. Активістка української діаспори Оксана Савчук після першого протестного мітингу пішла в мерію і пояснила, що українцям потрібне місце для подальшої роботи. А за тиждень одержала позитивну відповідь.

«Ми об’єдналися у спільному пориві допомогти Україні»

Український дім у Роттердамі – унікальне явище. Це структура муніципальної влади. Саме наданням цього приміщення тут відреагували на зухвалий напад росармії на Україну. Активістка української діаспори Оксана Савчук після першого протестного мітингу пішла в мерію і пояснила, що українцям потрібне місце для подальшої роботи. А за тиждень одержала позитивну відповідь.

6 місяців тому Джерело:

– Річ у тім, що хоч муніципалітет Роттердама створив цей проєкт, напряму він не може ним опікуватися, тож найняв компанію, яка займається менеджментом соціальних центрів, а вони вже запропонували мені бути координатором, – розповідає Оксана Савчук. – А я запропонувала створити Український дім. Минулоріч  18 березня ми відчинили двері цього закладу, який для багатьох став рідним домом. 


Оксана Савчук шість років тому, закінчивши бакалаврат архітектурного факультету Івано-Франківського університету нафти і газу, продовжила навчання у Швеції, звідти переїхала до Бельгії, де і стала дипломованим архітектором. У  Роттердам приїхала на стажування.  


– Я працювала за професією чотири роки, була активною членкинею національного архітектурного музею, допомагала з організацією різних заходів. Так знайомилася з місцевими активістами. У своєму мікрорайоні розпочала робити спільний город–клумбу на накритій плиткою землі. Місцеві мешканці підтримали мене, ми спільно озеленили мікрорайон, – розповідає Оксана.  


А на виборах ініціативна українка стала депутатом мікрорайону Матенесе в Роттердамі.  


– Після 24 лютого 2022 року моє життя, як і мільйонів українців, кардинально змінилося. Я стала активно займатися волонтерською діяльністю, допомагати українцям, які через війну опинилися у Нідерландах. Люди приходили і включалися в роботу, це була наша перша команда, яка на 99% складалася з людей, які прибули сюди з вторгненням росармії в Україну. Пізніше до нас долучилися люди з діаспори і ми об’єдналися у спільному пориві допомогти Україні. 

 
Український дім запрацював багатовекторно: від надання гуманітарної допомоги і реєстрації, занять і пошуків роботи – до культурних та освітніх заходів для дітей і дорослих, став місцем, де українці, які були вимушені покинути домівки через війну, знайшли підтримку, змогу стати на ноги в чужій країні.  


Активних волонтерів у нас було майже 25 осіб. З тієї початкової команди залишилися одиниці, багато повернулося додому. Але приїжджають нові люди і стають волонтерами. Ми завжди були і є з воїнами, які проходять тут реабілітацію, адресно допомагаємо військовим частинам. У нас на заходах завжди є благодійна скринька, збори на потрібне обмундирування оголошуємо і в соцмережах. На нашій сторінці у соцмережах є дописи про волонтерів з усієї України. Серед них і тернополянки Марія Петрочко та Софія Мандзій.  


– Що вважаєте родзинкою у своїй роботі, в  статусі очільниці Українського дому?  


– На початках ми проводили протестні акції. Цього року вже вп’яте у нас відбувся міжнародний забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України», до якого долучилося майже сто учасників. Дистанцію у два кілометри на візку подолав український військовий Андрій Сіромаха, який поки що перебуває в Нідерландах на реабілітації. За племінницю медсестру Жасмін Бонцю, яка загинула у місті Часів Яр, пробігла Наталія Яценко, яку вигнала з дому війна. Нідерландець Бен ван дер Куй свій забіг присвятив нідерландському волонтеру Рону Вогеаалару, який загинув в Україні. На завершення заходу ми встановили символічне дерево життя, на гілля якого учасники повісили картки з іменами людей, яким присвятили забіг. Ми брали участь у Марші подяки нідерландському народу й уряду за підтримку та допомогу Україні.  


– Що стоїть за словами «координатор» Українського дому в Роттердамі?  


– Моя мета – сформувати українське громадянське суспільство тут, у Нідерландах, робити це з користю для відбудови України. А прямі робочі обов’язки – забезпечити діючий простір для українців, аби вони могли реалізовувати тут свої ініціативи та ідеї. Я також організовую прийом та консультацію від різних служб. Наприклад, у нас є спеціалісти, які допомагають тим, хто шукає роботу. Також є довідкове бюро муніципалітету Роттердама, рада з питань прав біженців. Маємо 9 груп нідерландської та 6 – англійської мови.  


Окрім того, шукаю активних людей, які хочуть допомогти втілити в життя ініціативи українців. Є майстри-волонтери, які ведуть гуртки в’язання, шиття, кулінарії, вишивання, розпису, курси шиття для ляльок, роблять букети із фруктів... Офіційно записуємо дітей на фонд культури та спорту. Ми виокремили мистецькі проєкти і намагаємося їх втілювати через фундацію «Vataha». Так отримала життя архітектурна школа, в якій майже 30 українських підлітків навчаються архітектури та урбанізму. Вони з власної ініціативи проводять вечірки, самі все декорують, придумують, створюють собі плейлист, роблять смаколики. Звісно, що під наглядом дорослих. Є спільні заходи з нідерландськими підлітками.   


– Я бачу у вас українські книжки…  


– Так, їх можна почитати безкоштовно. Допомагає з українськими книжками посольство України в Нідерландах і місцеві бібліотеки,   благодійні організації.  


– Що б ви хотіли сказати на завершення? 


– Прагну справедливості. Просто перемогти буде недостатньо, хотілося б, аби всіх оцих нелюдів жорстоко покарали. І щоб кара ця була крапкою у цій війні і в історії наших стосунків з росією. 


Ми не знаємо коли закінчиться війна. Хочеться вірити у найкраще, але готуватися до найгіршого і  об’єднуватися, аби вистояти і перемогти рашистського ворога. 


Людмила ОСТРОВСЬКА, 
спеціальна кореспондентка «Сільського господаря» у країнах Європи 


м. Роттердам (Нідерланди) 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
12 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
12 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
13 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
13 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
13 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.