Фахівці чітко пояснюють, в чому різниця між білим і чорним хлібом, якщо це стосується шлунка. По-перше, звичайна біла «цеглинка» абсолютно марна – нічого позитивного для здоровʼя вона не несе. Такий хліб печуть зазвичай із борошна вищого сорту – воно проходить дуже ретельну обробку, тому втрачає всі корисні вітаміни. Від регулярного вживання пшеничного хліба легко можна набрати вагу – такий продукт дуже калорійний.
Для приготування чорного хліба використовують іншу технологію. Склад у нього також дієтичніший, завдяки чому чорний хліб сприяє правильній роботі шлунково-кишкового тракту. Однак із чорним хлібом теж слід бути обережними – якщо у вас гастрит, виразка або панкреатит, то такий продукт викличе бродіння в кишківнику.
Найвдалішим варіантом лікарі назвали сірий хліб – той, що готується з борошна грубого помелу, а також суміші пшеничного і житнього борошна. У такі вироби часто додають цільнозернові злаки, горіхи і насіння, через що він калорійніший. Але він все одно корисніший, ніж простий білий батон.
Додатково варто розуміти, що немає різниці між дріжджовим і бездріжджовим продуктом – дріжджі гинуть за температури 60–70 градусів, а хліб випікають при ще вищих значеннях. Глютен теж не такий страшний як багато хто думає – цей компонент є не тільки в хлібі, але і в багатьох інших продуктах, а також ліках. Заборонено його вживати тільки тим людям, яким лікар призначить безглютенову дієту.
Більше статей
|