Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Хліборобський коровай для перемоги ЗСУ

На базі знаного в Україні орендного підприємства «Іванівське», що на Теребовлянщині, відбулося спільне засідання президії обласної ради об’єднання сільгосппідприємств і департаменту агропромислового розвитку ОВА. Його відкрив голова ради об’єднання, директор ПАП «Аркадія» Микола Пилипів. Учасники зібрання обговорили підсумки діяльності аграрної галузі у 2023 році; ситуацію на ринку зернових і технічних культур, м’ясної та молочної продукції і перспективи розвитку АПК.

Хліборобський коровай для перемоги ЗСУ

На базі знаного в Україні орендного підприємства «Іванівське», що на Теребовлянщині, відбулося спільне засідання президії обласної ради об’єднання сільгосппідприємств і департаменту агропромислового розвитку ОВА. Його відкрив голова ради об’єднання, директор ПАП «Аркадія» Микола Пилипів. Учасники зібрання обговорили підсумки діяльності аграрної галузі у 2023 році; ситуацію на ринку зернових і технічних культур, м’ясної та молочної продукції і перспективи розвитку АПК.

6 місяців тому Джерело:

– У 2023 році аграрії Тернопільщини зібрали 2,9 мільйона тонн зернових культур у початково прибутковій вазі;  
– За дев’ять перших місяців минулого року реалізовано харчової та переробної продукції на 11,9 млрд грн, що становить 43,3% від загального обсягу промислової продукції області;  
– Із 372,7 млн дол. США експортованих торік  Тернопільщиною товарів майже 63% становить продукція сільського господарства;  
– Агропідприємства області є найбільшими платниками податків, у 2023 році до бюджетів усіх рівнів переказали 1,8 млрд грн. 


Честь і шана легендарному аграрію 


Засідання розпочалося з вельми приємної події. За дорученням численних сільгоспвиробників краю члени президії привітали голову спостережної ради ОП «Іванівське» Антона Івановича Білика з 50-річним ювілеєм його керівництва цим підприємством, яке, по суті, стало всеукраїнською школою передового досвіду у рослинництві. 


Антон Іванович, якого колеги справедливо величають народним академіком, легендарним аграрієм і навіть батьком, свого часу очолював згадуване обласне об’єднання, був депутатом обласної ради, а головне –вивів «Іванівське» на вершини хліборобського мистецтва і рекордних урожаїв. Феноменально і те, що упродовж півстоліття управлінської діяльності Антона Івановича його підприємство жодного разу не брало банківських кредитів. Відвідати це підприємство мали за честь навіть президенти і прем’єри нашої держави та численні зарубіжні делегації. 


Його самовіддана і жертовна праця на хлібній ниві належно поцінована на рівні держави. Антон Іванович – заслужений працівник сільського господарства України, лицар ордена Ярослава Мудрого, трьох орденів «За заслуги». Чимало інших престижних відзнак у нього за меценатство релігійним і громадським організаціям та активну допомогу Збройним силам України. Власне, про все це з вдячністю від усіх присутніх говорили Герой України, директор ТОВ «Україна» на Підволочищині Олег Крижовачук, керівник  ПСП «Агрофірма «Горинь» на Лановеччині Осип Гасюк, директор ПАП «Дзвін» із Чортківського району Василь Градовий.  


2023-й – напружений, але результативний 


Директор департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Володимир Стахів  поінформував членів президії про стан справ в галузі АПК за 2023 рік. 


За його словами, виробництво валової продукції сільського господарства становить 27058,1 млн грн, що на 3,2% більше за показник 2022 року. 
Уся посівна площа по всіх категоріях господарств урожаю 2023 року становила 849 тис. га, зокрема, по сільгосппідприємствах – 603,5 тис. га. У структурі посівів зернові та зернобобові культури займали майже половину всієї площі, технічні культури – 38,1%, решту – картопля, овочі і кормові культури. 


За оперативними даними валовий збір зерна в початково оприбуткованій вазі становить  2,9 млн тонн зерна, при середній урожайності 70 ц/га, що на 11,4 ц/га більше за відповідний період попереднього року. Зокрема, пшениці намолочено 1,2 млн тонн, ячменю –  424 тис. тонн, гречки навіть на зменшених площах – 13,1 тис. тонн. Зібрано 1,2 млн тонн кукурудзи при середній урожайності 106,1 ц/га (+21,6 ц/га до 2022 р.). 


Торік суттєво було збільшено площі під цукровими  буряками. Їх накопали 1,2 млн тонн при урожайності 550,8 ц/га, що також більше, ніж попереднього року. У звітному періоді чотири переробні заводи виробили 248 тисяч тонн цукру. 


2023-й рік став рекордним для аграріїв області з урожаю олійних культур. Їх намолочено 1 млн тонн: сої – 302,1 тис. тонн, соняшнику – 340,7, ріпаку – 364,5 тис. тонн. 


Крім того, зібрано 970,1 тис. тонн картоплі з  урожайністю 177,7 ц/га та 266,7 тис. тонн овочів із ґрунту просто неба. 


З поглядом у перспективу 


Нинішнього року аграрії краю планують засіяти 849,1 тис. га ріллі. Серед них – 408,1 тис. га зернових, що менше за минулорічний на 8,6 тис. га. На 3 тисячах гектарів прогнозують менше посівів кукурудзи. Проте цей спад замінять технічні культури. Загалом посіви цукрових буряків, сої і соняшнику буде збільшено на 8,5 тисячі гектарів. 


Під урожай 2024-го всі категорії господарств посіяли озимі зернові культури на площі 196,6 тис. га (100% до прогнозу), а також 81,5 тис. га. озимого ріпаку (112,4% до прогнозу). 


Тваринництво потребує уваги 


Станом на 1 січня ц. р. у всіх категоріях господарств утримують 131,3 тис. голів ВРХ, що більше за показник відповідного періоду 2022 року на 
1,7 тис. голів, або на 1,3 %. Поголів’я корів становить 83,3 тисячі і до 2022 р. зменшилося на 900 голів року. Поголів’я свиней збільшилося на 1,3 тисячі і становить 375,8 тис. голів. 


В усіх категоріях господарств вироблено 484 тис. тонн молока, що менше на 9,8 тис. тонн (–2%), м’яса – 97,5 тис. тонн, зменшилося на 5,8 тис. тонн (–5,6%), яєць – 591,8 млн штук, більше на 112,3 млн штук (+23,4%).  


За 2023 рік сільгосппідприємства виробили 52,8 тис. тонн м’яса, менше за показник попереднього року на 4,3%, молока – 165,6 тис. тонн, що більше за показник 2022-го року на 12,8%. 


Виробництво м’яса та м’ясних продуктів на Тернопільщині сягає 1,2 млрд грн, що на рівні 2022  року. 


Ринковий потенціал і податкова база 


Обсяги реалізації продукції харчової та переробної галузі за 9 місяців 2023 року становили 11,9 млрд гривень, або 43,3% від загального обсягу реалізованої промислової продукції в області. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року обсяг реалізованої промислової продукції підприємствами харчової та переробної галузі зріс на 3,2 млрд грн. 


Найсвіжіші дані з експорту маємо за січень-жовтень 2023 року. За ними область експортувала товарів на суму 372,7 млн дол. США, зокрема  
62,9% продукція сільського господарства – зернові культури, борошно, м’ясо, молочна продукція і рослинні жири. 


Заради справедливості треба сказати, що експорт зернових загалом у державі через відомі баталії на кордонах до 2022 року впав на 14,6%. 
Та, незважаючи навіть на ці тенденції, аграрії  області є найбільшим платником податків і у 2023 році до бюджетів усіх рівнів перерахували 1,8 млрд грн. 

  •  Окрім означених тем, учасники спільного засідання обговорили особливості бронювання працівників у сільському господарстві для безперебійної роботи підприємств агропромислового комплексу та можливості подальшої підтримки Збройних сил України.
  • Богдан НОВОСЯДЛИЙ 

     
0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
9 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
9 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
10 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
10 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
10 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.