Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Ігор КРАЇНСЬКИЙ: «Працюємо у конструктивному руслі»

Купчинецька територіальна громада, до якої входить 5 сіл, заснована 27 липня 2018 року. З перших днів функціонування, а згодом – у тривожний час масштабної російської агресії і донині громада намагається жити у ритмі, який диктують умови сьогодення. Як вдається громаді реагувати на виклики часу, цікавимося у Купчинецького сільського голови Ігоря Країнського.

Ігор КРАЇНСЬКИЙ: «Працюємо у конструктивному руслі»

Купчинецька територіальна громада, до якої входить 5 сіл, заснована 27 липня 2018 року. З перших днів функціонування, а згодом – у тривожний час масштабної російської агресії і донині громада намагається жити у ритмі, який диктують умови сьогодення. Як вдається громаді реагувати на виклики часу, цікавимося у Купчинецького сільського голови Ігоря Країнського.

6 місяців тому Джерело:

 – Ігоре Богдановичу, як живе очолювана Вами територіальна громада? 


– Наша громада здобула право стати адміністративно-територіальною одиницею у 2018 році. І якщо на початку у людей були сумніви щодо доцільності такого рішення, то нині ніхто не шкодує про це. Ми довели свою спроможність і завзято почали розвивати та розбудовувати Купчинецьку громаду. Принагідно за активну допомогу у цій справі хочу щиро подякувати народному депутату України Івану Чайківському.  


На жаль, становлення громади відбувалося у той час, коли вже тривала російська агресія проти України, тому постійно стикалися з труднощами. Проте, ми окреслювали для себе перспективи в різних сферах діяльності і намагалися йти в ногу з часом. Тепер головною метою стала перемога над окупантом і безпека для наших громадян. Не зволікаючи, ми утворили добровільне формування зі свідомих і відповідальних людей та організували підтримання правопорядку на території громади. Наші люди почали активно допомагати Збройним силам України: збирали кошти, продукти харчування, плели маскувальні сітки, передавали автомобілі. І така допомога триває донині. З початку оголошення загальної мобілізації багато краян вступили до лав ЗСУ добровільно. 


– Розкажіть про економічний потенціал громади. Звідки йде наповнення бюджету? 


– Головним джерелом надходження до бюджету громади є земельний податок, орендна плата та субвенційні кошти на освіту, і якщо перше з року в рік збільшується, то друге через різні  обставини, на жаль, зменшується… 


Також бюджет наповнюють з інших джерел, таких як ПДФО, земельний податок, єдиний та акцизний податок, є і міжбюджетні трансферти. Так, війна внесла свої корективи, бо ми не отримуємо субвенцій соціально-економічного розвитку, але в такий час потрібно з розумінням ставитися до цього, оскільки, на мою думку, забезпечення Збройних сил України, наближення перемоги повинно бути пріоритетним завданням для всіх. 


На щастя, Купчинецька громада бюджет виконує і навіть у воєнний час вдається збільшувати власні надходження. До 75 відсотків податків надходить від структурних підрозділів компанії «Агропродсервіс», які працюють на нашій території. Вагоме наповнення бюджету дає Денисівська молочно-товарна ферма ПАП «Агропродсервіс» за рахунок ПДФО працівників і оренди землі, яку ми передали у користування. Завдяки розширенню виробництва на відгодівельному тваринницькому комплексі у Купчинцях створено додаткові робочі місця, офіційно та прозоро сплачують податки, саме тому маємо понадпланові надходження до місцевого бюджету. 


Наша громада доводить свою спроможність через реалізацію багатьох проєктів за рахунок власного бюджету. 


– Наскільки Вам вдається зберігати існуючі робочі місця чи  створювати нові?  


– Коли утворилася громада, ми забезпечили працівників колишніх сільрад роботою. Нині деякі з них звільнились у зв’язку з виходом на пенсію, інші залишилися працювати посадовими особами у громаді. До речі, на початку були краяни, які підтримували таку політику, але були й інші, що виступали за повне оновлення складу відповідальних працівників. Через деякий час стало зрозуміло, що не так уже й легко знайти висококваліфікованого спеціаліста, людину з досвідом, професіонала. Саме тому я ціную роботу своїх підлеглих, бо вважаю, що зібрати команду – це лише половина справи, потрібно вміти її утримати, навчити працювати злагоджено як єдиний організм. 

 
Щодо нових робочих місць, як я уже згадував, місцеві жителі працюють переважно у виробничих підрозділах компанії «Агропродсервіс» і отримують гідну зарплату. 


В соціальній сфері намагаємося не тільки зберегти колективи, а й доповнювати їх згідно зі штатними нормативами. Так, із вересня 2023 року в наших закладах освіти запрацювала психологічна служба. 

 
– Пане голово, що вдалося Вам здійснити у громаді з того, що найбільше хвилює місцевих жителів? 


– Навіть попри війну торік у селі Росохуватець облаштували ФАП. Село невелике, зате перспективне, в ньому проживає багато молоді. Послугами цієї медичної установи можуть скористатися мешканці сусідніх сіл. Там встановили додаткове обладнання і відповідно люди отримуватимуть кращі медичні послуги. Частково відремонтували дороги шляхом щебеневого підсипання. 


Розуміючи, що нині безпека громадян, особливо дітей, потребує значної уваги, у трьох навчальних закладах і в адмінбудівлі Денисівського старостинського округу облаштували укриття, а отже, усі заклади освіти громади можуть проводити офлайн навчання.  


А загалом успішність Купчинецької територіальної громади залежить від злагоди між людьми, взаємної підтримки, відповідальності та свідомого ставлення до реалій сьогодення. 


– У деяких громадах гостро постає питання можливого закриття некомплектних шкіл. Яка у Вас ситуація? 


– Це болюче питання нині актуальне в багатьох громадах. У нас тенденція до зменшення кількості дітей до початку війни, у 2022 році була незначною. Ми провели деяку оптимізацію, але зберегли всім працівникам робочі місця. Йдеться про реорганізацію Росохуватецького дитсадка шляхом приєднання його до Ішківської гімназії. 


З початком повномасштабної війни чимало родин, особливо багатодітних, виїхали за кордон і кількість дітей у закладах освіти почала стрімко зменшуватися. Нам вдалося налагодити зв’язки з дітьми за кордоном і переконати їх продовжити навчання бодай дистанційно. Однак негативна тенденція ще зберігається. Для прикладу, порівняно з 2022 роком торік у закладах освіти нашої громади 1 вересня за парти сіло на 12 учнів менше. Але попри все намагаємося модернізувати освітнє середовище, не шкодуючи ресурсів. Адже, як кажуть, не буде школи – не буде і села. 


– Чи проживають на території громади переселенці з окупованих і прифронтових територій? 


– У нас проживають 39 внутрішньо переміщених осіб у приватних господарствах. Усього, починаючи з лютого 2022 року, в нашій громаді було зареєстровано понад 250 переселенців. У всьому їм допомагали місцеві жителі, підприємці. Ми налагодили співпрацю з громадськими організаціями та благодійними фондами з метою надання внутрішньо переміщеним особам гуманітарної допомоги у вигляді продуктових і гігієнічних наборів, посуду, одягу та безкоштовних медичних послуг,складаю щиру подяку організації «Червоний хрест». 

 
Директорці Денисівської гімназії Марії Вальчишин нещодавно надійшов зворушливий лист. Люди із Запорізької області, які тривалий час проживали у приміщенні цього навчального закладу, а пізніше виїхали у Швецію, висловили вдячність за комфортні умови проживання і за те, що їх прихистили. 


– І, традиційно, розкажіть про плани на майбутнє... 


– Тільки-но утворилася громада, ми ще не знали, яким буде бюджет. Першим проєктом стало перекриття даху Купчинецької школи (500 кв. м). Вдалося це зробити у короткі терміни – до півроку. Набравши хорошого темпу, вдається вирішувати чимало питань. Основне для кожного населеного пункту – стан місцевих доріг. Придбавши щебінь, наша комунальна служба підсипала ним проблемні ділянки доріг і ями, ця робота продовжуватиметься. У перспективі хочемо реконструювати майстерню під спортзал у Купчинецькій школі. Плануємо відремонтувати окреме приміщення Денисівської школи. Цьогоріч повним обсягом запрацює центр із надання адмінпослуг.  


Окремо слід сказати, що разом із депутатським корпусом завершуємо велику роботу над стратегією розвитку громади. Словом, планів багато, але найголовнішим із них залишається допомога нашим воїнам-захисникам, зміцнення тилу, щоденна ефективна робота задля перемоги. 


Розмовляв Петро ГУДИМА 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
9 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
9 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
10 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
10 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
10 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.