Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Сергій ДОБАЛЮК: «Вдячний кожному, хто сприяє громаді у добрих починаннях»

Сергій Добалюк очолив Козівську громаду у 2020 році, на перших в українській історії виборах голів територіальних громад. Він – уродженець і житель Козови, знає і любить свої рідні місця. За фахом інженер-механік сільського господарства. Досвідчений, креативний, із великим бажанням і вмінням розвиває громаду. Своїм першочерговим обов’язком голова Козівської ТГ вважає допомогу ЗСУ, воїнам, які тримають фронт на південно-східних рубежах України. У його робочий кабінет на другому поверсі адмінбудинку веде довгий коридор із десятками бойових українських знамен, які нагадують кожному, що йде війна…

Сергій ДОБАЛЮК: «Вдячний кожному, хто сприяє громаді у добрих починаннях»

Сергій Добалюк очолив Козівську громаду у 2020 році, на перших в українській історії виборах голів територіальних громад. Він – уродженець і житель Козови, знає і любить свої рідні місця. За фахом інженер-механік сільського господарства. Досвідчений, креативний, із великим бажанням і вмінням розвиває громаду. Своїм першочерговим обов’язком голова Козівської ТГ вважає допомогу ЗСУ, воїнам, які тримають фронт на південно-східних рубежах України. У його робочий кабінет на другому поверсі адмінбудинку веде довгий коридор із десятками бойових українських знамен, які нагадують кожному, що йде війна…

8 місяців тому Джерело:

Свідки великої битви добра зі злом  


– Сергію Володимировичу, ці знамена зі слідами боїв, мабуть, у селищній раді неспроста?  


– Усі ці прапори – бойові, з фронту. На них особисті підписи бійців, автографи наших воїнів. Це своєрідні послання для нас у тилу, аби кожен із нас щомиті пам’ятав, що триває велика війна України за незалежність. Це знак вдячності наших воїнів за допомогу, яку вони отримують від громади з початку повномасштабної війни і яка не припиняється ні на мить. Коли буде перемога і захисники повернуться з фронту, ці прапори – свідки великих боїв, великої відваги наших краян – будуть передані в музей громади у Козові як відображення епохального періоду боротьби добра зі злом – московським загарбником – у світовій історії ХХІ століття.   


– Ваша особиста організаційна роль та участь у  сприянні фронту колосальна – про це свідчать матеріали соціальних мереж. Тилові навантаження значні, але громада діє, у складних умовах воєнного часу забезпечена її життєдіяльність у всіх напрямах.  


– Я очолив Козівську селищну територіальну громаду, в якій 25 тисяч жителів і яка об’єднує 36 населених пунктів, наприкінці 2020 року. Практично весь 2021 рік – це були організаційні питання, і в нас, вважаю, вже була окреслена хороша стратегія розвитку. Повномасштабна війна, суворі реалії воєнного часу внесли свої корективи: у 2022 році реалізація всіх, більшою чи меншою мірою, значних проєктів розвитку громади – була призупинена, такою була і загальна вимога в державі. Забезпечували фінансування лише захищених статей.  


Разом сильніші  


– У зв’язку з введенням воєнного стану на законодавчому рівні було встановлено пільгові норми для підприємств і підприємців у частині сплати податків, зокрема  й до місцевого бюджету. Це зменшило надходження у бюджет громади? 


– До честі підприємств і підприємців, сільськогосподарських виробників, які діють на території  Козівської громади, жоден із них цими пільгами не скористався. Всі продовжили сплату податків у бюджет громади в попередніх обсягах. Тому я вдячний персонально кожному керівнику підприємства, кожному аграрію за результативну роботу, розуміння і постійну готовність підтримати добрі починання громади, – директору Козівського комбінату хлібопродуктів  Адаму Чайківському, фермеру Зіновію Кошелі, директору ПАП  «Агроінвест» Юрію  Пудлику, керівництву агрохолдингу «Контінентал Фармерз Груп», директору фермерського господарства «Вікторія-92» Олександру  Пеляку, директору ПП «Качан-07» Роману Кіндзерському. Особлива подяка народному депутату України, засновнику компанії «Агропродсервіс» Івану Чайківському, його консультаційна і практична допомога для громади просто неоціненна.  


На участі, ролі і сприянні аграріїв роблю особливий акцент. Аграрії працюють у надскладних умовах: реалізації нема, порти ворог громить, ціни на сільськогосподарську продукцію значно знизилися і не завжди покривають собівартість. Але «я не маю» чи «я не можу» – такого від аграріїв з початку війни я не почув жодного разу. Потрібні пально-мастильні матеріали для відправлення допомоги захисникам на передову, а це 700–800 літрів на одну поїздку, потрібен транспорт для тих чи інших потреб, потрібно додати ресурси для придбання автомобіля чи дрона на передову – разом порадилися, зібрали, зробили.  


Життя неможливо зупинити  


– Їдучи у Козівську громаду, ми звернули увагу на ремонтні роботи на дорогах у Козові, благоустрій територій…  


– У 2023 році нам вдалося реалізувати майже 40 інфраструктурних проєктів із поточного ремонту дорожнього покриття та капітального ремонту тротуарів у Козові – адмінцентрі громади і поточного ремонту доріг у всіх селах ТГ. Цього року  в чотирьох населених пунктах встановлено дитячі майданчики – в селах Криве, Конюхи, Уритва, в смт Козова на вулиці Вітошинського, збудовано і відкрито спортивний майданчик у селі Золота Слобода.  


«Друге життя» цукрозаводу  


– На Вашу першу каденцію на посаді голови громади, Сергію Володимировичу, випав один мирний рік і вже другий рік війни. Судячи з того, що вдалося зробити для розвитку Козівської ТГ у 2023 році, зрозуміло, що в мирному 2021-му Ви взяли правильний курс на зміцнення економіки громади.  


– До того, як я очолив громаду, вже тривалий час не працював Радехівський цукрозавод, який розташований на нашій території. Козівські аграрії возили цукросировину в Чортків. Ідею щодо відновлення роботи цього підприємства вдалося реалізувати завдяки досягнутому порозумінню з керівниками місцевих агропідприємств, фермерами, завдяки сприянню народного депутата України Івана Чайківського та конструктивній позиції власника цукрозаводу Віталія Сікорського. В сезон бурякозбирання і цукроваріння 2021–2022 років Радехівський цукрозавод вже працював і давав продукцію, діє і тепер. На підприємстві створено 160 робочих місць, тут мають роботу і гідні зарплати жителі громади, є надходження до бюджету. 


Головна мета – перемога  


– Добре, Сергію Володимировичу, коли в громаду приходить інвестор…  


– Інвестор зазвичай сам не приходить, його треба «вирахувати»,  запросити, запропонувати прийнятні умови діяльності. У 2021 році велику інвестицію в економіку Козівської громади зробила іноземна компанія «Онур», яка спеціалізується на будівництві доріг, збудувала на нашій території потужний асфальтний завод. Це інвестиції для мирного часу, для розвитку, в плані реалізації державної програми «Велике будівництво» для нашої громади це був, як кажуть, золотий варіант. Саме завдяки цій програмі і цій компанії маємо нині добротну автодорогу державного значення М 30, яка з’єднує Козову з Тернополем, і, напевно, нічим не поступається європейським дорогам. З уведенням воєнного стану робота заводу призупинена, як призупинена до мирного часу й реалізація державних програм із будівництва автошляхів. Коли здобудемо перемогу над ворогом, буде й роботи багато – в цьому сумнівів нема. 


У селі Городище наш приватний інвестор збудував  підприємство для заморожування фруктів та овочів, тут буде створено в межах 30 робочих місць, бюджет громади матиме додаткові надходження. Потужна сучасна ферма ПАП «Агропродсервіс» діє в селі Теофіпілка. Тут мають роботу і хорошу платню 70 працівників, більшість яких – місцеві жителі.  


Словом, основа для розвитку Козівської громади є, але поки ворог топче нашу землю, у пріоритеті залишається допомога фронту – згідно з прийнятою на сесії  селищної ради програмою, у 2024 році сприяння захисникам буде більшим і цілеспрямованішим, відповідно до запитів військових частин, у складі яких воюють жителі наших населених пунктів. 


Ганна МАКУХ 


 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
13 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
13 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
14 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
14 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
14 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.