Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Польський «МайстерШеф» із Кременця допомагає ЗСУ

Кременчанин Михайло Копач багато років живе і працює у Польщі. У своєму місті він знаний волонтер. У 50 років вирішив потрапити на шоу «МайстерШеф». Михайло ніколи не ставив за мету жити за кордоном. Обрав Польщу тому, що родом звідти його дружина.

Польський «МайстерШеф» із Кременця допомагає ЗСУ

Кременчанин Михайло Копач багато років живе і працює у Польщі. У своєму місті він знаний волонтер. У 50 років вирішив потрапити на шоу «МайстерШеф». Михайло ніколи не ставив за мету жити за кордоном. Обрав Польщу тому, що родом звідти його дружина.

8 місяців тому Джерело:

– У дев’яностих у Кременці познайомився з красивою дівчиною, яка викладала при костелі польську мову. Вона, моя дружина, дуже не хотіла покидати місто. Однак у 98-му ми все ж переїхали у польський Торунь, – каже мій співрозмовник. 


Кулінарія – не справа життя 


Михайло ніколи не мріяв бути великим кухарем. Йому просто  подобається куховарити, придумувати та втілювати свої ідеї. Вдома зазвичай  це робить дружина, а чоловік береться до справи, коли потрібно вигадати страву з обмеженої кількості продуктів або для гостей. 


– Я готую тоді,  коли хочеться чогось незвичного та здивувати близьких. Люблю готувати плов. Це дуже легка та універсальна страва, яка не потребує особливих зусиль, а нагодувати нею можна хоч тридцять людей. Останнім часом друзі радо готують зі мною. Так ми цікаво проводимо час, робимо фото, спілкуємося, а тоді разом куштуємо те, що вийшло, – розповідає пан Михайло. 


Він давно мріяв потрапити на «МайстерШеф». Але все якось відкладав. На цей новий рік друзі подарували йому іменний фартух. Тоді зрозумів що це, напевно, знак долі. А вже у березні, вночі, зателефонувала подруга і сказала, що почався відбір на шоу. Тоді він із дружиною відразу заповнили анкету. 


– Після того до мене зателефонували з телебачення. Далі я проходив онлайн кастинги, готував на своїй кухні, але робив все на камеру. Я так захоплювався процесом, що говорив та ставив запитань більше, ніж запитували мене. Після онлайн кастингів обрали 27 кандидатів і всіх нас запросили у Краків. А до ефірів пройшло лише 14 людей, – розповідає наш земляк. 


12 сезон «МайстерШефа» лише розпочався на польському телебаченні, організатори відразу повідомили, що переможець проєкту отримає 100 тисяч злотих, зможе видати свою книгу з рецептами та отримає кубок найкращого кулінара. 

 
Михайло каже, що «це стало б для нього найціннішим призом. Адже у Польщі зараз таких лише 11, цьогоріч оберуть 12-го. Я не вважаю себе найкращим. Мені здається, були сильніші кандидати, але чомусь до ефірів обрали мене».  


Участь у проєкті «МайстерШеф» залишила багато яскравих спогадів та історій. А, головне, подарувала нових друзів та однодумців. 


– Це була найкраща пригода у моєму житті. Звісно, історій дуже багато, але найяскравішим моментом, напевно, стало те, коли професійні судді оцінили мою бабку у першому ефірі. Я мав приготувати страву, пов’язану зі своїм знаком зодіаку. Я – Лев, тож робив те, що вмів найкраще, – дріжджове тісто. Виклав його у формі пащі лева. Одна із суддів сказала, що за 12 сезонів такого ще не коштувала. Це було дуже приємно! – каже Михайло. 

 
Нині він працює менеджером з продажу продукції, любить танці, куховарство, а крім того, майже десять років «волонтерить». 

 
– Як виїхав з України, щось защеміло в душі. Коли почалася війна у 2014 році, я одразу вирішив допомагати. Спочатку підтримували фронт, згодом спрямували свою допомогу дитячим спортшколам. Діти – це наше майбутнє, і потрібно допомагати їм. Я спілкуюся з кременецькими волонтерами Віктором Панфіловим і волонтерським центром «Джура»  тож більшість запитів про допомогу отримую через них. 


Працюю на підприємстві з виробництва перев’язувальних матеріалів та засобів гігієни, тож багато допомоги надійшло завдяки цьому. Також збираємо кошти з друзями. Наприклад, на свій день народження я запрошую близьких людей, і ми подорожуємо, а за подаровані кошти купую те, що необхідно ЗСУ. Цього року вдалося назбирати на тепловізор, дрони, батареї, планшет для воїнів-десантників 582 батальйону ДШБ та 105 ОБР ТрО 85 батальйону, у яких служать кременчани. Також разом з усіма учасниками цьогорічного сезону «МайстерШеф» зібрали кошти та невдовзі закупимо і передамо продукти харчування для наших військових. 

 
Волонтерська робота – це нелегко

 

Іноді бувають складнощі в логістиці, іноді не вистачає робочих рук і доводиться розвантажувати великі об’єми допомоги удвох чи втрьох. 


– На початку повномасштабного вторгнення ми знову взялися допомагати військовим і біженцям. Одного разу отримали вантажівку гуманітарної допомоги, і її потрібно було терміново розвантажити. Я маю багато друзів у фейсбуці, зокрема – українців, які переїхали в Торунь. Тож написав, що потрібно допомогти. На жаль, відгукнулася лише одна знайома. Це було дуже важко – розвантажити таку кількість допомоги. Я підірвав спину, і відтоді маю проблеми зі здоров’ям. 

 
Також виникали труднощі з логістикою. Був період, коли допомоги назбирали багато, а забрати її було нічим. Я писав, просто кричав у фейсбуці, чи потрібна взагалі комусь наша допомога, невже немає нікого, хто б міг забрати і доставити у Кременець. Та згодом і це теж вирішилося. 

 
До активної участі у волонтерстві Михайла спонукають кременчани. Він із теплом згадує своїх сусідів і вчителів, які завжди приходили на допомогу. Він завжди і всюди намагається проявляти свою культурну ідентичність та донести свою позицію щодо подій, що відбуваються. На ньому завжди можна побачити футболки з тризубом чи з написом «I’m Ukrainian». Багато його колег на знак підтримки намагаються вчити українську мову.

  
На шоу «МайстерШеф» він завжди згадує про своє коріння та намагається донести світу, що українці – це хороші люди, які відважно борються за свою свободу і неодмінно переможуть. 


Євгенія ПЕРЕСКОКОВА 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації». Про це повідомили на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.
14 годин тому
Аграрії зібрали вже 19 млн тонн ранніх зернових
В Україні тривають жнива ранніх культур. Вже зібрано понад 19 млн тонн зернових та понад 3 млн тонн олійних. Загалом обмолочено понад 5 871,9 тис. га, намолочено 22 324,6 млн. тонн нового врожаю. Аграрії Полтавщини завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур.
14 годин тому
Безкоштовна техніка для малих та середніх фермерів
Малі та середні аграрні підприємства Тернопільщини можуть подати заявку на безкоштовне користування технікою від Міжнародного благодійного фонду Говарда Г. Баффета «Жнива Перемоги» на осінню посівну.
14 годин тому
За три місяці тернопільським аграріям нарахували 22 млн грн за придбану с/г техніку українських виробників
В липні аграріям нарахували компенсації за придбану у червні українську сільгосптехніку на 72,2 млн грн. Загалом за три місяці дії програми аграріям нарахували вже майже 100 млн грн компенсації. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.
15 годин тому
Прем'єр-міністр відзначив медиків з Тернопільщини
Напередодні Дня медичного працівника колективи двох медичних закладів Тернопільщини - КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради і Тернопільська обласна клінічна лікарня отримали подяку від Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.
15 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.