Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Польський «МайстерШеф» із Кременця допомагає ЗСУ

Кременчанин Михайло Копач багато років живе і працює у Польщі. У своєму місті він знаний волонтер. У 50 років вирішив потрапити на шоу «МайстерШеф». Михайло ніколи не ставив за мету жити за кордоном. Обрав Польщу тому, що родом звідти його дружина.

Польський «МайстерШеф» із Кременця допомагає ЗСУ

Кременчанин Михайло Копач багато років живе і працює у Польщі. У своєму місті він знаний волонтер. У 50 років вирішив потрапити на шоу «МайстерШеф». Михайло ніколи не ставив за мету жити за кордоном. Обрав Польщу тому, що родом звідти його дружина.

2 роки тому Джерело:

– У дев’яностих у Кременці познайомився з красивою дівчиною, яка викладала при костелі польську мову. Вона, моя дружина, дуже не хотіла покидати місто. Однак у 98-му ми все ж переїхали у польський Торунь, – каже мій співрозмовник. 


Кулінарія – не справа життя 


Михайло ніколи не мріяв бути великим кухарем. Йому просто  подобається куховарити, придумувати та втілювати свої ідеї. Вдома зазвичай  це робить дружина, а чоловік береться до справи, коли потрібно вигадати страву з обмеженої кількості продуктів або для гостей. 


– Я готую тоді,  коли хочеться чогось незвичного та здивувати близьких. Люблю готувати плов. Це дуже легка та універсальна страва, яка не потребує особливих зусиль, а нагодувати нею можна хоч тридцять людей. Останнім часом друзі радо готують зі мною. Так ми цікаво проводимо час, робимо фото, спілкуємося, а тоді разом куштуємо те, що вийшло, – розповідає пан Михайло. 


Він давно мріяв потрапити на «МайстерШеф». Але все якось відкладав. На цей новий рік друзі подарували йому іменний фартух. Тоді зрозумів що це, напевно, знак долі. А вже у березні, вночі, зателефонувала подруга і сказала, що почався відбір на шоу. Тоді він із дружиною відразу заповнили анкету. 


– Після того до мене зателефонували з телебачення. Далі я проходив онлайн кастинги, готував на своїй кухні, але робив все на камеру. Я так захоплювався процесом, що говорив та ставив запитань більше, ніж запитували мене. Після онлайн кастингів обрали 27 кандидатів і всіх нас запросили у Краків. А до ефірів пройшло лише 14 людей, – розповідає наш земляк. 


12 сезон «МайстерШефа» лише розпочався на польському телебаченні, організатори відразу повідомили, що переможець проєкту отримає 100 тисяч злотих, зможе видати свою книгу з рецептами та отримає кубок найкращого кулінара. 

 
Михайло каже, що «це стало б для нього найціннішим призом. Адже у Польщі зараз таких лише 11, цьогоріч оберуть 12-го. Я не вважаю себе найкращим. Мені здається, були сильніші кандидати, але чомусь до ефірів обрали мене».  


Участь у проєкті «МайстерШеф» залишила багато яскравих спогадів та історій. А, головне, подарувала нових друзів та однодумців. 


– Це була найкраща пригода у моєму житті. Звісно, історій дуже багато, але найяскравішим моментом, напевно, стало те, коли професійні судді оцінили мою бабку у першому ефірі. Я мав приготувати страву, пов’язану зі своїм знаком зодіаку. Я – Лев, тож робив те, що вмів найкраще, – дріжджове тісто. Виклав його у формі пащі лева. Одна із суддів сказала, що за 12 сезонів такого ще не коштувала. Це було дуже приємно! – каже Михайло. 

 
Нині він працює менеджером з продажу продукції, любить танці, куховарство, а крім того, майже десять років «волонтерить». 

 
– Як виїхав з України, щось защеміло в душі. Коли почалася війна у 2014 році, я одразу вирішив допомагати. Спочатку підтримували фронт, згодом спрямували свою допомогу дитячим спортшколам. Діти – це наше майбутнє, і потрібно допомагати їм. Я спілкуюся з кременецькими волонтерами Віктором Панфіловим і волонтерським центром «Джура»  тож більшість запитів про допомогу отримую через них. 


Працюю на підприємстві з виробництва перев’язувальних матеріалів та засобів гігієни, тож багато допомоги надійшло завдяки цьому. Також збираємо кошти з друзями. Наприклад, на свій день народження я запрошую близьких людей, і ми подорожуємо, а за подаровані кошти купую те, що необхідно ЗСУ. Цього року вдалося назбирати на тепловізор, дрони, батареї, планшет для воїнів-десантників 582 батальйону ДШБ та 105 ОБР ТрО 85 батальйону, у яких служать кременчани. Також разом з усіма учасниками цьогорічного сезону «МайстерШеф» зібрали кошти та невдовзі закупимо і передамо продукти харчування для наших військових. 

 
Волонтерська робота – це нелегко

 

Іноді бувають складнощі в логістиці, іноді не вистачає робочих рук і доводиться розвантажувати великі об’єми допомоги удвох чи втрьох. 


– На початку повномасштабного вторгнення ми знову взялися допомагати військовим і біженцям. Одного разу отримали вантажівку гуманітарної допомоги, і її потрібно було терміново розвантажити. Я маю багато друзів у фейсбуці, зокрема – українців, які переїхали в Торунь. Тож написав, що потрібно допомогти. На жаль, відгукнулася лише одна знайома. Це було дуже важко – розвантажити таку кількість допомоги. Я підірвав спину, і відтоді маю проблеми зі здоров’ям. 

 
Також виникали труднощі з логістикою. Був період, коли допомоги назбирали багато, а забрати її було нічим. Я писав, просто кричав у фейсбуці, чи потрібна взагалі комусь наша допомога, невже немає нікого, хто б міг забрати і доставити у Кременець. Та згодом і це теж вирішилося. 

 
До активної участі у волонтерстві Михайла спонукають кременчани. Він із теплом згадує своїх сусідів і вчителів, які завжди приходили на допомогу. Він завжди і всюди намагається проявляти свою культурну ідентичність та донести свою позицію щодо подій, що відбуваються. На ньому завжди можна побачити футболки з тризубом чи з написом «I’m Ukrainian». Багато його колег на знак підтримки намагаються вчити українську мову.

  
На шоу «МайстерШеф» він завжди згадує про своє коріння та намагається донести світу, що українці – це хороші люди, які відважно борються за свою свободу і неодмінно переможуть. 


Євгенія ПЕРЕСКОКОВА 

 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Що дає посадка озимого часнику за новою «модною» схемою
Не тільки вибір сорту, але й правильна посадка озимого часнику гарантує високу врожайність і витончений смак. Восени городники не тільки активно готують ділянку до зимівлі, але й займаються посадкою озимих культур. Так, осіння посадка часнику потребує особливого підходу і правильної технології.
51 хвилина тому
Активність Сонця зростає: вчені попереджають, що магнітних бур побільшає
Після кількох десятиліть відносного затишшя, Сонце знову демонструє ознаки пробудження. За словами вчених, кількість сонячних плям, спалахів і корональних викидів маси знову зростає. Про це йдеться в дослідженні, яке опублікували в науковому журналі The Astrophysical Journal Letters.
1 година тому
Ще кілька днів буде тепло, але до України вже наближається похолодання. Можливий сніг
В Україні очікується ще буквально тиждень теплої літньої погоди, а потім прийде похолодання. Про це в ефірі Ранок.LIVE розказала синоптикиня Українського гідрометцентру Наталія Птуха. За її словами, щонайменше до 24 вересня утримуватиметься тепла погода завдяки антициклону та теплій повітряній масі.
2 години тому
Завтра до Тернополя заїде «Мистецький поїзд»
Акціонерне товариство «Українська залізниця» 15 червня започаткувала унікальний проєкт – «Мистецький поїзд». Проєкт – це більше, ніж поїзд. Це – мандрівна галерея з експозиційними просторами, створені за підтримки Фонду Говарда Г. Баффетта. Проєкт покликаний зробити мистецтво ближчим і доступнішим кожному українцю.
2 години тому
Як зрозуміти, що час викопувати моркву: найважливіші ознаки
Недостигла чи прибрана після того, як прийдуть сильні морози, морква буде погано зберігатися. Саме тому потрібно визначити сприятливий період для збирання врожаю.
2 години тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.