Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Двадцять життів Іларіона Пилипця

Писати про цього чоловіка легко, бо він цікавий, неординарний. Чи то розповідає про свою відпочинкову оселю, де є криївка і копія піраміди Хеопса, чи про солідну колекцію «Кобзарів» і художніх картин у тернопільському помешканні. Зрештою, чи про макети криївок, розміщених у багатьох музеях нашого краю, на Львівщині, на Рівненщині… Але сьогодні наша розмова про книги, яких в Іларіона Пилипця вже 20! Так-так, нещодавно у ПП «Принтер-Інформ» вийшла друком його 20-та книга «Українські пані у Мілані».

Двадцять життів Іларіона Пилипця

Писати про цього чоловіка легко, бо він цікавий, неординарний. Чи то розповідає про свою відпочинкову оселю, де є криївка і копія піраміди Хеопса, чи про солідну колекцію «Кобзарів» і художніх картин у тернопільському помешканні. Зрештою, чи про макети криївок, розміщених у багатьох музеях нашого краю, на Львівщині, на Рівненщині… Але сьогодні наша розмова про книги, яких в Іларіона Пилипця вже 20! Так-так, нещодавно у ПП «Принтер-Інформ» вийшла друком його 20-та книга «Українські пані у Мілані».

7 місяців тому Джерело:

- Почнемо з того, чи це справді ювілейна, 20 книжка? Бо вже можна і лік втратити… 


- Маєш рацію. Ще було дві маленьких, але я не вважаю їх за книжки. Тому, якщо поміркувати, то так – це двадцята. 

 
- Пам’ятаєте всі? 


- Пам’ятаю. Особливо ті, де описував про українських жінок в Італії, кожну нічну пристрасть… І в таких сценах кохання жодного повторення. Хоча в книгах описано понад 120 любовних епізодів.  


- Звідки берете сюжети? 


- Включаю психологічне, логічне мислення і власний досвід. А основою сюжетів є самі полонянки. Спочатку вони соромилися зізнаватися, казали, що розповідають буцім-то про свою коліжанку, знайому… Але коли йшлося про тонкощі, я завжди відчував, що людина розповідає про власні переживання. 

 
- А чому ви називаєте їх «полонянками»? Вони ж з власної волі їхали в Італію і займалися там «коханням»… 


- Так, їхали з власної волі. Але там стикалася з проблемами, про які навіть не здогадувалися. І вони добровільно ставали полонянками. Уявімо собі просту українську жінку, яка опинилася в чужій країні. Перша ніч, синьйор хоче сексу, жінка відмовляється, каже: «Господи, куди я потрапила? Я не залишуся тут ні на мить... Їду назад додому»… Але ніч – куди підеш? І як повернешся додому, якщо на дорогу до Італії зібрали останнє… І жінка опиняється в безвиході. Вона змушена погоджуватися на всі умови синьйора, аби залишитися на роботі, заробити хоч якусь копійку для дітей, для родини. 

 
- Тобто, основне, що ви відчуваєте до таких жінок, - це співчуття? 


- Співчуття шалене. Яке починається ще тут, в Україні. Якщо дружина любить свого чоловіка, якщо відчуває взаємність, вони знайдуть вихід зі скрутного становища тут. Така щаслива жінка ніколи не покине чоловіка, дітей і не поїде на заробітки за кордон. А якщо кохання відсутнє, то вона, наслухавшись від однокласниць чи сусідок як там поважають жінок-українок, поневолі їде туди. Сподіваючись у першу чергу заробити грошей, аби не бути ні від кого залежною. 

 
- З тих 20 ваших книжок який відсоток – це любовні історії, а який – історичні, біографічні… 


- Книжки про Італію – це 12 відсотків.

 
- Така точна цифра? 


- Бо таких три: «Наталка-нелегалка», «Життєве бездоріжжя» та «Українські пані у Мілані». І ще у двох книгах, які не стосуються тематики Італії, але йдеться про жінок, що виїжджають на роботу за кордон.  


- Яка з тих 20 книжок для вас найбільш дорога, пам’ятна? 


- Не можу сказати… Бо в кожну вкладаю душу, в кожній ніби заново живу зі своїми героями і героїнями. 


- А як ставляться до вас героїні розповідей? 


- Знаю, що до мене ставляться зневажливо всі ті, хто був на роботі в Італії. Але ж я зауважую в передмові, що лише 4 відсотки українських заробітчанок в Італії йдуть на інтимні стосунки з синьйорами. Також зауважую особливість: якщо жінка чи дівчина не відзначалася цнотливими моральними якостями в Україні, то там вона стає ще гіршою.  


- Які ще сюжети використовуєте у своїх творчих роботах? 


- Вже здав до друку книгу під назвою «Не покидай мене». Сюжет взято з телепередачі «Сімейний суд», яку на телеканалі «Інтер» вела адвокат, психолог, кандидат економічних наук Ірина Калінська. Я почув там цікавий сюжет, який опрацював літературно. Йдеться про те, як рідний брат по батькові відбив наречену в свого молодшого брата. Там дуже цікаві перипетії. 


- А колись ви мені розповідали, що маєте записано на камеру останнє прижиттєве інтерв’ю Михайла Левицького. Ви не хочете написати про нього книжку і включити туди оце останнє інтерв’ю? 


- Скажу чесно… От на столі лежать списані листки, як підтвердження, що я над цією книжкою вже працюю. Це будуть невигадані спогади-есе із життя Михайла Левицького. Однак, це буде не чиста документалістика, а художньо-документальна розповідь, відсотків на 90 наближена до життя. На таку форму книги погоджується і Надя, дружина Михайла.  Вона сама підказує мені цікаві життєві епізоди, а я літературно додаю його можливі думки в цей період, тощо. Зізнаюся, що я трохи психолог, бо 35 років відпрацював з людьми. Та й у міському управлінні соцзахисту, де я був начальником 9 років, трудилося 170 жінок. Щоденне спілкування з людьми чогось таки вартує.  


- Очолювали управління соцзахисту при Негоді? 


- Так. І, до речі, сьогодні описував цікавий епізод, як на річницю правління першого незалежного мера міста було організовано святкування, на яке запросили і відомих людей. Левицького в тому числі, як першого голову крайової організації Народного Руху України. Коли йому дали слово, він прочитав свій вірш «Поети живуть на околицях»: 
«Поети живуть на околицях,  
У центрах – князьки та міністри, 
Що вчасно їдять і голяться 
І можуть поета з’їсти. 
Не з’їсти, то хоч підсмажити 
На сковорідці власній, 
Що будеш ні грама не важити 
Поете, в житті сучаснім. 
Таке ось мені намріялось 
Прямісінько серед ночі 
Про тих, що у лежанці гріють 
Пуза свої робочі»… 
Коли він завершив читати, Негода каже: «Михайле Васильовичу, не тільки поети живуть на околицях, а й міський голова. Напишіть щось про такого мера». А В’ячеслав Андронович тоді мешкав біля цегельного заводу на Дружбі. Михайло засміявся і, не довго думаючи, мовив: «А наш мер на околиці помер…». Почулися обурливі вигуки, невдоволення. Тоді Михайло додав: «Але цього ждіть через сотню літ»… 


- Ви, коли мали ще трохи менше книжок, але вже солідний доробок, я питався, чому не вступаєте в Спілку письменників і ви сказали, що не хочете, бо це пережиток минулого. І раптом перед 20-ою книжкою читаю, що ви вже член Спілки слов’янських письменників… 


- Це мене запросив її очільник Володя Барна і я вважаю, що краще бути в цій спілці. Ну, ніде ж нема членів спілки письменників, скажімо, Польщі, чи Англії. Чому ж не позбудуться цього рудименту в Україні? 


- Ото останнє інтерв’ю Михайла Левицького ви вже розшифрували? 


- Ні. Я маю його і на відео, і на диску. Це унікальне інтерв’ю. Я за життя не бачив Михайла таким серйозним, а його думки такими підсумковими. Це десь 45 хвилин цікавих і пророчих одкровень.  


- А чи є ще якась тема, яку ви хочете висвітлити у книзі і будете над нею працювати? 


- Так, є. Мій земляк Петро Федоришин видав двотомну історію села Біла поблизу Чорткова. Перша писемна згадка про нього офіційно датується 1442 роком. А я викопав дуже цікавий факт: одна з сільських вулиць, яка називається «Мокляки», згадується в Галицько-Волинському літописі. Це початок XIII ст.  У селі  було помістя молодого 18-річного Данила Галицького і до нього приїжджав князь з Угорщини Бела. Яке співпадіння: князь Бела, село Біла… І село розділяє навпіл річка Серет. А «серет» у перекладі з угорської – це «любов», чи «любить тебе». Угорський князь Бела може й назвав цю річку «Серет», бо познайомився тут з українкою Парасею, закохався.  


- То яку ж книжку ви хочете написати, про що? 


- Історичний роман про молодих князів Данила і Белу, про кохання угорського правителя до української дівчини з Галичини і про те, що з поваги до своїх і її почуттів назвав річку «Серет», тобто «Любов». Ось такий хочу написати невеликий історичний роман. 


- Тобто, далі буде… 


Василь ТОМИН 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
«Єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим категоріям населення
Як повідомили на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації у Фейсбуку, від сьогодні, 13 травня, у Тернопільському обласному центрі зайнятості відкривається «єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим категоріям населення.
9 годин тому
Добриво для цибулі: чим підгодувати, щоб отримати великий урожай
Цибуля – рослина невибаглива. Але якщо ви бажаєте, щоб урожай був багатим, а цибулини великими, можна вдатися до весняного підживлення.
9 годин тому
Завершились «Гурби-Антонівці» - наймасштабніша теренова гра в Україні
Вчора на Тернопільщині завершилась 19-та теренова гра для молоді «Гурби-Антонівці», яка цьогоріч була присвячена п’ятнадцятьом учасникам гри попередніх років, які загинули у російсько-українській війні.
15 годин тому
ЄС схвалив продовження «торговельного безвізу» для України ще на рік
Європейський Союз схвалив продовження «торговельного безвізу» для України, дозволивши безмитну та безквотну торгівлю ще на один рік, надавши важливу підтримку українським виробникам, експорту та економіці.
15 годин тому
У Чортківській лікарні провели складну операцію на черепі важкопораненому воїну
Оперативне втручання воїну 41 окремої механізованої бригади Олегу О. виконали нейрохірурги Тернопільської обласної клінічної лікарняв Ігор Загрійчук та Степан Стефанчук.
16 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Сільський Господар © 2023
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.