Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Коли збирати яблука для зимового зберігання

Як передчасне, так і запізніле збирання яблук украй небажане. Передчасне ще й призводить до втрат урожаю, бо на останній фазі формування плодів їх маса щодоби збільшується на 1–2 відсотки, а деяких сортів – ще більше. Крім того, це впливає на якість.

Коли збирати яблука для зимового зберігання

Як передчасне, так і запізніле збирання яблук украй небажане. Передчасне ще й призводить до втрат урожаю, бо на останній фазі формування плодів їх маса щодоби збільшується на 1–2 відсотки, а деяких сортів – ще більше. Крім того, це впливає на якість.

2 роки тому Джерело:

 

Щоб визначити термін збирання урожаю, враховують низку показників: колір насіння та інтенсивність основного забарвлення, кількість днів від цвітіння до знімання, міцність шкірочки плода, щільність м’якоті, те, як плід відділяється від гілки та інші. Однак залежно від погодних умов і сортових особливостей ці показники можуть змінюватися. Про готовність яблук до знімання підкажуть такі ознаки: плід доволі легко відділяється від гілки; кінчики насіння або навіть цілі насінини побуріли; на шкірці з’являється восковий наліт.

 

Яблука та груші, призначені для зимового зберігання, знімають обов’язково з плодоніжками, без механічних пошкоджень. Визначити ступінь зрілості й терміни знімання плодів можна за допомогою йодокрохмального способу. Незрілі плоди містять вуглеводи у вигляді крохмалю, який у процесі дозрівання перетворюється на цукор. У період споживчої зрілості крохмалю зазвичай уже немає.

 

Щоб перевірити стиглість, зняте з дерева яблуко ділять навпіл, а зрізи змочують розчином йоду. 

 

Ступінь зрілості плодів різних термінів дозрівання оцінюють за 5-бальною системою: 

 

5 – уся поверхня зрізу від насіннєвого гнізда до шкірки стає синьою, отже, термін збирання плодів ще не настав (яблуко незріле); 

 

4 – незначні ділянки поверхні зрізу (переважно біля плодоніжки і насіннєвого гнізда) не зафарбовані; 

 

3 – по всій поверхні зрізу на темному тлі є невеликі світлі плями, під шкіркою шар м’якоті забарвлений у темний колір; 

 

2 – темне забарвлення під шкіркою, і незначне потемніння окремих місць м’якоті; 

 

1 – незначне потемніння лише під шкіркою плоду.

 

Для тривалого зберігання придатні плоди, що відповідають критеріям 3–4 балів, а короткострокового та перевезення – від 1 до 2.

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
В Україні вироблено 880 тисяч тонн цукру
Станом на першу декаду листопада, 26 цукрових заводів, що входять до складу Національної асоціації цукровиків України, виробили 880 тис. тонн цукру, а це на 100 тис. тонн менше, ніж на аналогічну дату минулого року.
12 годин тому
Як підприємцям виїхати за кордон легально
Підприємці інколи можуть мати потребу у виїзді за кордон для ділових зобов'язань, підписання контрактів чи зустрічі з партнерами. І навіть на час дії воєнного стану є визначені випадки, коли підприємця можуть випустити за кордон. Куди звертатися і які документи треба надати пояснили юристи.
12 годин тому
Що варто робити, аби цибуля, посаджена восени, не стрілкувалася
Останніми роками підзимова цибуля через різкі перепади температур узимку часто викидає стрілки. Це відбувається тоді, коли після потепління раптово приходять морози, а потім знову настає тепло. Такі температурні «гойдалки» порушують біологічний ритм рослини, і всередині цибулини формується стрілка.
12 годин тому
Скандал, чи новий метод перевезення тварин у пасажирських потягах
У польському потязі PKP Intercity Pendolino, який курсує між Краковом та Варшавою, трапився дивний інцидент. Ним поділився у своїх соціальних мережах польський депутат від консервативної партії «Право і справедливість» Маріуш Кристіан. Політик був вражений, коли у пасажирському вагоні помітив... вівцю!
13 годин тому
Учені з’ясували, чому гарбузова олія корисна для здоров’я
Учені виявили багато корисних властивостей гарбузової олії. Вона здатна зміцнити імунітет людини. Також її рекомендують вживати для профілактики деяких недуг.
13 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.