Викопувати цибулини гладіолусів починають із середини вересня за сонячної погоди. Для зберігання з бульбоцибулин зрізають стебла, залишаючи пеньки. Впродовж тижня бульбоцибулини підсушують за температури 25–30 градусів і хорошій вентиляції. Після цього очищають від залишків землі, старих коренів, відокремлюють від бульбобруньок, що утворилися біля нової бульбоцибулини.
Зберігають до весни у приміщенні за температури 3–5 градусів і відносній вологості 60–70%. Можна розкласти цибулини у капронові сіточки, прикріпивши до них етикетку з написом.
«Дітки» гладіолусів також потрібно упакувати за сортами. Щоб не втратити сортність, збирати і зберігати їх слід окремо. Під час зберігання треба стежити, щоб цибулини не пересихали.
Бажано через 10–15 днів після того, як гладіолуси відцвіли, підживити їх сірчанокислим калієм (20 г/м2). Це сприятиме доброму дозріванню бульбоцибулин.
Більше статей
|