Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Кременецькі гречані вареники можуть стати частиною нематеріальної культурної спадщини України

У одному з ресторанів Кременця процес приготування фіксували, аби долучити страву до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Згодом їх планують передати до включення у національний перелік.

Кременецькі гречані вареники можуть стати частиною нематеріальної культурної спадщини України

У одному з ресторанів Кременця процес приготування фіксували, аби долучити страву до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Згодом їх планують передати до включення у національний перелік.

2 роки тому Джерело:

Як розповів директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук, перша згадка про кременецькі гречані вареники прослідковується ще до Першої світової війни. Пан Андрій займається їх популяризацією близько 17 років. 


– Це улюблена страва мого батька 1943 року народження. З 2006 року я популяризую цей наїдок. На сьогодні саме ці вареники рідко де зустрічаються. В основному це Кременеччина і ще декілька сіл. Сьогодні їх можна побачити у меню наших місцевих закладів, – розповідає Андрій Левчук. – У моїй родині ці вареники завжди були пов'язані з якимось святковими подіями. Їх готували на дні народження або релігійні свята, коли збиралася вся родина. Батько завжди просив маму приготувати ці вареники до святкового столу.

 
Вареники перед представниками обласної комісії з нематеріальної культурної спадщини та журналістами ліпили Олена Доротюк та Любов Беркута. 
Господині розповідають, що варяться такі вареники довше, ніж звичайні, бо вони більші за розміром.

 
– Для цих варених нам знадобилося 800 грамів гречаного борошна та 200 грамів пшеничного, кисломолочний сир, олія, сіль, яйця, сало свиняче, щоб приготувати шкварки, і вода – холодна та кип’яток. Гаряча потрібна, щоб гречане борошно зліпилося до купи, – пояснюють господині. – Саме тісто потрібно вимішувати принаймні 5 хвилин, щоб воно було еластичне та м’яке. Тісто для цих вареників замішуємо лише вручну.

 
У національному переліку наразі є 69 елементів нематеріальної культурної спадщини, серед яких 2 з Тернопільщини. Це борщівська народна вишивка та обряд засівання конем із села Вістря Чортківського району.

 
Зараз в області на інвентаризації 6 елементів нематеріальної культурної спадщини. Одним із них є кременецькі гречані вареники, говорить директорка департаменту культури і туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Світлана Байталюк. 


– Інвентаризація починається з вивчення життєздатності елемента: спілкування з носіями, фіксація аудіо, відео та письмових свідчень про нього та його не менше трьох поколінь життєздатності. Формується об'ємна облікова картка, яка нагадує наукову роботу. Дуже детально треба все опрацювати, тим більше, якщо ми сподіваємося, що це все буде внесено до світової спадщини ЮНЕСКО, – говорить Світлана Байталюк. – Віримо, що наші вареники, вишивка та інші обряди, які ми подаємо, увійдуть до світової скарбниці. 
 

0
0
0
0


Підписуйтесь на наш канал
Пирій зникне раз і назавжди: перевірені способи, які допоможуть позбутися бур'яну
Пирій повзучий — один із найнебезпечніших бур’янів на городі. Його коріння глибоко проникає в ґрунт, легко розмножується й витісняє культурні рослини. Якщо вчасно не вжити заходів, пирій швидко захопить грядки. Але є дієві способи, як з ним впоратися надовго.
14 годин тому
Найближчих дві ночі на заході України заморозки до -5°
Холодна погода ніяк не полишає Україну. Заморозки на грунті очікуються дві найближчі ночі. Про це попереджає Український гідрометцентр. Синоптики оголосили І рівень небезпечності. За прогнозом синоптиків, найближчої ночі у західних та Житомирській областях будуть заморозки на поверхні ґрунту 0...-5°.
17 годин тому
15 травня - міський фестиваль у Тернополі «Вишиванка - код нації»
У Тернополі з нагоди Всесвітнього дня вишиванки відбудеться міський фестиваль «Вишиванка - код нації». Захід пройде 15 травня о 13.00 год на відкритому майданчику біля пам’ятника Івану Франку. Гасло цьогорічного фестивалю - «Вишивані крила України».
17 годин тому
Чоловік, який з’їв уже понад 250 лампочок і 100 келихів
Американський стендап-комік на ім’я Джош приголомшив шанувальників, що їсть скло. 27-річний чоловік пояснив, що їсти скло не є частиною його «рутини» як артиста, а вперше він натрапив на «склоїдство» у книжці.
17 годин тому
Ярими культурами в Україні вже засіяли понад 9,5 млн га
Українські сільгоспвиробники станом на 9 травня засіяли ярими культурами понад 9,54 млн га. Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства. Зокрема, посіяно 4,32 млн га ярих зернових та зернобобових культур, це 76% від прогнозованих площ.
18 годин тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.