Головні новиниЖиття громадЕкономікаЄвроінтеграціяЛюдиВійна
ІсторіяКонсультаціїПоради господарямВаше здоров'яРодинне перевеслоЦікавеВарто знати
Підписатися
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ Передплатити
Всеукраїнська громадсько-політична газета.
Передплатити
Місцеві вибори Коронавірус Новини Facebook Telegram

Найкраща багата кутя на Святий вечір та Різдво

Ситна кутя - це давня страва на український Святвечір і Різдво. Вона символізує родючість нашої землі, достаток і зв'язок із предками. У кожної сім'ї є своя кутя - рецепт може включати ягоди, цукати, фрукти. Але традиційний варіант – це пшенична каша, заправлена маком, родзинками і волоськими горіхами.

Найкраща багата кутя на Святий вечір та Різдво

Ситна кутя - це давня страва на український Святвечір і Різдво. Вона символізує родючість нашої землі, достаток і зв'язок із предками. У кожної сім'ї є своя кутя - рецепт може включати ягоди, цукати, фрукти. Але традиційний варіант – це пшенична каша, заправлена маком, родзинками і волоськими горіхами.

3 години тому Джерело:

Про цікаві рецепти куті розповідає УНІАН


Класична кутя - рецепт із пшениці 
Для подачі каші заздалегідь зваріть і остудіть узвар. Також рекомендуємо замочити крупу на ніч, щоб вона швидше зварилася. Для приготування куті вам знадобляться такі продукти: 
- двісті грамів пшениці; 
- сто грамів волоських горіхів; 
- сто двадцять грамів маку; 
- вісімдесят грамів родзинок; 
- чотири столові ложки меду; 
- узвар для подачі. 
Пшеницю промийте і залийте водою об'ємом утричі більшим за кашу (наприклад, на склянку крупи - три склянки води). Довести до кипіння і варити близько 45 хвилин на слабкому вогні. Якщо пшеницю не замочували, то її потрібно варити приблизно 1,5 години. Родзинки замочити на п'ятнадцять хвилин в окропі. Горіхи дрібно порубати. Мак залити гарячою водою в каструлі, прокип'ятити і варити близько 5 хвилин. Потім пропустити зерна через м'ясорубку, або подрібнити блендером чи ступкою. Варену крупу змішати з медом, маком, горіхами та родзинками. Подається кутя на Різдво в холодному вигляді, заправлена узваром. 


Кутя в мультиварці 
Традиційну страву можна приготувати і без плити. Для вимірювання продуктів використовуйте мірну склянку, яка йде комплектом до мультиварки. Повний список інгредієнтів: 
- дві склянки борошна; 
- чотири склянки води; 
- півсклянки горіхів; 
- півсклянки маку; 
- півсклянки родзинок; 
- три столові ложки меду. 
Крупу промийте, викладіть у чашу мультиварки та залийте водою. Увімкніть режим «Каша» або «Тушкування» на 1 годину 30 хвилин. Пшениця може приготуватися й раніше, тому періодично її варто перевіряти. Родзинки і мак залийте окропом на 30 хвилин. З другого злийте воду та перебийте блендером чи потріть макогоном у макітрі. Горіхи порубайте ножем. Щоб кутя з пшениці була смачною, заправте медом ще теплу кашу, а потім перед подачею додайте мак, родзинки та горіхи. 


Кутя з рису 
Крупу для страви беріть довгозернисту - так буде смачніше. У таку кашу часто додають журавлину. Підготуйте інгредієнти: 
- сто п'ятдесят грамів рису; 
- три столові ложки родзинок; 
- чотири столові ложки горіхів; 
- чотири столові ложки маку; 
- чотири столові ложки журавлини; 
- триста п'ятдесят мілілітрів води. 
Рис промити кілька разів, залити водою і варити близько 25 хвилин. На такий самий час залити окропом родзинки, журавлину і мак. Потім злити рідину з макових зерен і перебити в ступці до виділення білої рідини. Горіхи крупно порізати. Далі рисова різдвяна кутя готується так само, як пшенична - кашу потрібно змішати з медом і заправити начинкою. 
 

0
0
0
0


Реклама
Купуємо дорого землю: паї, городи.
Телефонуйте: (096) 261 31 28
Світлана ПИЛИПИШИН: «Освіта під час війни - це інвестиція в майбутнє держави»
Особливості освітнього процесу у Відокремленому структурному підрозділі «Бережанський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України» під час російсько-української війни практично однакові, як і в інших освітніх закладах, – це перехід на змішане та дистанційне навчання (за потреби), адаптація до безпекових вимог (укриття), гнучкість графіків освітнього процесу, використання онлайн-платформ, психологічна підтримка студентів і викладачів, і, головне, збереження якості освіти.
3 хвилини тому
Найкраща багата кутя на Святий вечір та Різдво
Ситна кутя - це давня страва на український Святвечір і Різдво. Вона символізує родючість нашої землі, достаток і зв'язок із предками. У кожної сім'ї є своя кутя - рецепт може включати ягоди, цукати, фрукти. Але традиційний варіант – це пшенична каша, заправлена маком, родзинками і волоськими горіхами.
3 години тому
Кутя: історія головного символу Святвечора
Серед клопітких приготувань до святкування Різдва Христового важливе місце посідає Святвечірня трапеза – невід’ємна різдвяна традиція, кожен елемент якої сповнений особливого символізму. Серед них і найважливіша страва українського Різдва – кутя.
4 години тому
Побили світовий рекорд з безперервного виконання різдвяних пісень
Англієць Дейв Пурчес встановив світовий рекорд, співаючи різдвяні 684 пісні 42 години поспіль. Дейв Пурчес - власник відомої в Глостері закусочної On Toast. Він закрив свій магазин і влаштував справжній різдвяний марафон, щоб побити світовий рекорд з безперервного співу святкових пісень.
21 година тому
Україну захоплює закордонна свинина: імпорт зріс у 13 разів
У січні-листопаді цього року Україна імпортувала 28,4 тисячі тонн свинини, що в 12,9 раза більше, ніж за аналогічний період 2024-го. У грошовому еквіваленті імпорт за цей період також збільшився у 12,9 раза, до 70,8 млн. доларів.
21 година тому

Головне про коронавірус:
Останні матеріали
Більше статей


РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1А
+38 (067) 65-348-06
с[email protected]
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.

Сільський Господар © 2023 - 2025
Політика конфіденційності
Допускається цитування матеріалів без отримання попередньої згоди hospodar.ua за умови розміщення в тексті обов'язкового посилання на hospodar.ua - Сільський Господар. Для інтернет-видань обов'язкове розміщення прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на цитовані статті не нижче другого абзацу в тексті або в якості джерела. Порушення виняткових прав переслідується Законом.

Ідентифікатор онлайн-медіа в Реєстрі: R40-04703.